Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"

Песков заяви, че няма да дава информация за подводницата. Била "държавна тайна"
Обновена: 4 юли 2019 09:40 | 4 юли 2019 07:10, Нели Христова
218
Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"
Снимки: Reuters

Русия бе обвинена в прикриване на информация тип "Чернобил“ след като отказа да разкрие детайли около мисията и подводницата, на която загинаха 14 моряка.

Още по темата

"Някои факти влизат в категорията "държавна тайна“. Нормална практика е такава информация да не бъде публикувана“, заяви Димитрий Песков пред журналисти. Руските медии от своя страна рисуват непълна и понякога противоречива картина на причините, довели до избухването на пожара.

Няколко източника разпознават подводницата като AC-12, носеща прякора "Лошарик“. Дизайнът й е пазен в пълна тайна, но се твърди, че това е експериментален 70-метров съд, който опериращ във връзка с по-голяма подводница. Според местна информационна агенция, по-малката подводница е била свързана с по-голямата, наречена "Подмосковие“. Според очевидци, плавателният съд се появил на повърхността на Баренцово море и плувал бързо към базата, без да има видими следи от бедствие на борда.

"Решихме, че не е имало инцидент, след като подводницата се движеше самостоятелно и толкова бързо. Нямаше дим. Нищо. Но други рибари ни казаха, че са видели как тела са били товарени на лодка“, разказва свидетелят. 

Москва не казва какви са причините за пожара, а само възхвалява героизма на загиналите моряци. Според Reuters Русия е казала на норвежките си колеги, че става дума за експлозия на газ, но по-късно руското министерство на отбраната отхвърля това твърдение. 

Мисията на подводницата също е неясна – Русия казва, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е само "прикритие на истинската й цел“, която е да саботира подводни кабелни мрежи.

Местният сайт SeverLife.ru отразява инцидента пет часа преди официалното изявление на Русия, но според журналистите там, руският флот се свързал с тях и им заповядал да премахнат материалите си.
Според статията им, имало различни версии какво се е случило. Една от тях е късо съединение.

The Bell, информационен сайт, който често критикува правителството пише: "Измина близо ден без информация за инцидента на ядрената подводница. Налага се да преглеждаме норвежките изявления за нивото на радиация в района. Навярно това кара хората, които си спомнят Чернобил, да треперят.“

За щастие, норвежките служби съобщават, че не е засечено високо ниво на радиация.

Обвиненията в прикриване на информацията се задълбочиха, когато част от моряците бяха идентифицирани, както и след разкритието, че те са се заключили в района на пожара, за да не се разпространи из цялата подводница и да я унищожи. Тази версия се потвърждава и от майката на един от загиналите моряци, която разказва, че те не са отворили шлюза, за да не пламне огъня из цялата подводница. Борили са се за живота си, опитвайки се да изгасят пожара. Със своята саможертва, те успяват да потушат пламъците, но умират от отравяне с дим.

7 от 14 моряци са били капитани от първи ранг, което наведе експертите на мисълта, че подводницата наистина е била важна за Кремъл. Двама от тях са получили най-голямото отличие в страната – Герой на Русия.

Всички те са били част от секретната военна база № 45707 в Петерхоф, съобщава вестник "Комерсант”. За сега се знае, че петима души са оцелели и се лекуват от отравяне с дим.

Кремъл все още не отговаря на въпроса, защо им е отнело толкова дълго време да направят изявлението си, а местната телевизия съобщи, че на военния персонал в базата, където понастоящем се намира "Лошарик“ е наредено да подпишат споразумения за конфиденциалност. Екипът на телвизията TV21 не беше допуснат да влезе в тежко охраняваната болница, къде бе съобщено, че са лекувани оцелелите.

Мълчанието предизвиква и други паралели – с потъването на подводницата Курск през 2000 година. Тогава, руското правителство не позволи да се проведе спасителна мисия, за да опази тайните си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
25
 
! Отговори
зрител преди 4 години
Крали са жица и някой е нашляпал руснаците на 6000 метра под водата.Дано направят филм скоро.Падам си по подводничарските филми.
154
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат чертежите да ви копират не искате ли?
153
31
 
9
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Драги кравоглави-кухороги, всяко ново оръжие опериращо с 20 човека на 6000 м крие множество рискове.Проблема ще настъпи, когато на руснаците им писне да търпят магариите на Краволандия и решат да ИЗПОЛЗВАТ оръжието. Тогава жертвите ще са отново 14, но МИЛИОНА... и няма да ви е толкова забавно...
152
5
 
33
 
! Отговори
Според руски чатове преди 4 години
Лошарик е откраднал американска стационарна станция за наблюдаване на вражески подводнициНатовари ли са я и са взели да пият за успеха Обаче станцията имала защита срещу крадциИ единмалък Вагнер се получило
151
3
 
20
 
! Отговори
Само дебил преди 4 години
Може да му се иска руско-китайска ядрена бомба у нас При това строена в земетръсен район За БеляНе иде реч
150
3
 
25
 
! Отговори
Колко радиация преди 4 години
Изляха в океана?Това е въпросът С че Алкашите лъжат и насън спор няма
149
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не дават пълна информация на Нато?
148
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A вярно е че нищо не става от руснаците.Нещастници !!!
147
2
 
23
 
! Отговори
Алкаши са брали преди 4 години
Медни Кабели от дънотоАма дошъл горският или по -точно морският с електромагнитно оръдие и .....Бууууум
146
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че не четете за американските катастрофи с ядрени оръжия и мощности... е вина на българските медии.В САЩ за тези неща се говори. Гледайте например предаването на Last Week Tonight:"Nuclear Weapons: Last Week Tonight with John Oliver"Това изпълнение на руснаците даже е смешно пред САЩ, коиот изпускат от самолет на територията си две ядрени бомби... като всички защити им се провалят без накакво последно реле.И това даже не е най-трагикомичният ядрен фал в САЩ.Но тука се крие...
145
6
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Мисията на подводницата също е неясна Русия казва, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е само "прикритие на истинската й цел, която е да саботира подводни кабелни мрежи........................За американските ни партньори от НАТО мисилята на руската подводница е пределно ясна , тръгнала е на черна мисия и затова американците дистанционно причиняват пожар в подводницата ! Американците са големи специалисти в кибер атаките и поразяването на бордовите системи на подводници, кораби
144
6
 
30
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
Никаква саможертва! За да се спасят в негорящите отсеци, жертвите са били затворени и обречени! Огънят си е угаснал, от липса на кислород.
143
5
 
22
 
! Отговори
Някой си там преди 4 години
Отделно, вчера версията беше, че загиналите са се борили геройски и спасили подводницата и останалите живи. Днес версията е друга - тези, загиналите, са били почиващата смяна, част от тях са спали, поради това и не се съумели бързо да се възползват от индивидуалните кислородни маски. Абсолютно противоположна версия. Тази информация е от руски медии.
142
9
 
22
 
! Отговори
стар пожарникар преди 4 години
Това е предупреждение към рашкунеците! Стойте с в *** с подводниците-запорожци, защото следващият път, никой няма да оцелее!
141
5
 
26
 
! Отговори
Някой си там преди 4 години
До АнонименПонеже е много високо технологична, заради това ли са им горели така хубаво кабелите? Само да спомена, че в "загниващият" запад, дори в заводи се полагат не горящи кабели, там където се изисква по-голяма степен на защита. А тук говорим за подводница, от нея няма как да избягаш отваряйки вратата. Високо технологична!
140
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апарата може да инсталира във разломите на океанското дъно ядренни подводни мини, които да отприщят мега цунами!!! също така могат да изградят система от микрофони на океанското дъно подобна на системата sosus а могат и да инсталират система която при необходимост да смущава всички сонари в северния и в атлантическия океан..
139
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми за подводницата,тук ми вдигнаха пак тока със 7процента
138
8
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
От Москва нищо ново - пак катастрофи и лъжи. Шпиономанията взе своите жертви. За нас остава поредното безпокойство за радиационно замърсяване!
137
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казват самите руснаци ! - само ние можем да направим пожар под водата.И пак те ! - сега очакваме да се сблъскат самолет и параход.
136
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е най-евтината установка за големи корабиЕвтиното си е евтино!