Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"

Песков заяви, че няма да дава информация за подводницата. Била "държавна тайна"
Обновена: 4 юли 2019 09:40 | 4 юли 2019 07:10, Нели Христова
218
Русия прикрива пожара на "Лошарик" както "Чернобил"
Снимки: Reuters

Русия бе обвинена в прикриване на информация тип "Чернобил“ след като отказа да разкрие детайли около мисията и подводницата, на която загинаха 14 моряка.

Още по темата

"Някои факти влизат в категорията "държавна тайна“. Нормална практика е такава информация да не бъде публикувана“, заяви Димитрий Песков пред журналисти. Руските медии от своя страна рисуват непълна и понякога противоречива картина на причините, довели до избухването на пожара.

Няколко източника разпознават подводницата като AC-12, носеща прякора "Лошарик“. Дизайнът й е пазен в пълна тайна, но се твърди, че това е експериментален 70-метров съд, който опериращ във връзка с по-голяма подводница. Според местна информационна агенция, по-малката подводница е била свързана с по-голямата, наречена "Подмосковие“. Според очевидци, плавателният съд се появил на повърхността на Баренцово море и плувал бързо към базата, без да има видими следи от бедствие на борда.

"Решихме, че не е имало инцидент, след като подводницата се движеше самостоятелно и толкова бързо. Нямаше дим. Нищо. Но други рибари ни казаха, че са видели как тела са били товарени на лодка“, разказва свидетелят. 

Москва не казва какви са причините за пожара, а само възхвалява героизма на загиналите моряци. Според Reuters Русия е казала на норвежките си колеги, че става дума за експлозия на газ, но по-късно руското министерство на отбраната отхвърля това твърдение. 

Мисията на подводницата също е неясна – Русия казва, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е само "прикритие на истинската й цел“, която е да саботира подводни кабелни мрежи.

Местният сайт SeverLife.ru отразява инцидента пет часа преди официалното изявление на Русия, но според журналистите там, руският флот се свързал с тях и им заповядал да премахнат материалите си.
Според статията им, имало различни версии какво се е случило. Една от тях е късо съединение.

The Bell, информационен сайт, който често критикува правителството пише: "Измина близо ден без информация за инцидента на ядрената подводница. Налага се да преглеждаме норвежките изявления за нивото на радиация в района. Навярно това кара хората, които си спомнят Чернобил, да треперят.“

За щастие, норвежките служби съобщават, че не е засечено високо ниво на радиация.

Обвиненията в прикриване на информацията се задълбочиха, когато част от моряците бяха идентифицирани, както и след разкритието, че те са се заключили в района на пожара, за да не се разпространи из цялата подводница и да я унищожи. Тази версия се потвърждава и от майката на един от загиналите моряци, която разказва, че те не са отворили шлюза, за да не пламне огъня из цялата подводница. Борили са се за живота си, опитвайки се да изгасят пожара. Със своята саможертва, те успяват да потушат пламъците, но умират от отравяне с дим.

7 от 14 моряци са били капитани от първи ранг, което наведе експертите на мисълта, че подводницата наистина е била важна за Кремъл. Двама от тях са получили най-голямото отличие в страната – Герой на Русия.

Всички те са били част от секретната военна база № 45707 в Петерхоф, съобщава вестник "Комерсант”. За сега се знае, че петима души са оцелели и се лекуват от отравяне с дим.

Кремъл все още не отговаря на въпроса, защо им е отнело толкова дълго време да направят изявлението си, а местната телевизия съобщи, че на военния персонал в базата, където понастоящем се намира "Лошарик“ е наредено да подпишат споразумения за конфиденциалност. Екипът на телвизията TV21 не беше допуснат да влезе в тежко охраняваната болница, къде бе съобщено, че са лекувани оцелелите.

Мълчанието предизвиква и други паралели – с потъването на подводницата Курск през 2000 година. Тогава, руското правителство не позволи да се проведе спасителна мисия, за да опази тайните си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
8
 
! Отговори
Влад преди 4 години
СВЕТЛАЯ ПАМЯТЬ ПОГИБШИХ!
74
6
 
18
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До ПетровНе виждам българи смятащи се за американци а единствено руски еничари, които с пяна на уста защитават руския имперски интерес. И какво търсиш тук, щом не отговаряме на нивото и интелекта ти. Защо се измъчваш *** в Русия и си живей живота спокойно и пълноценно. не се занимавай с нас.
73
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които не са вече в състояние да си произвеждат домати или чесън даже, критикуват тези които са направили подводница. Познайте кои са?
72
16
 
15
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Тук разни българи, смятащи се за американци щото имат втора ръка айфон четворка на изплащане тръгнали да обсъждат руските технологии. С каруците по улиците, с премиер, говорещ само банкянско наречие на българския и няколко турски завода за шише джам? Айде по полека.
71
12
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До тъжен факт"Въобще не трябва да се учудваме на руските провали в технологиите. При тях нищо не е изпипано както трябва, а е "сделано"...Жалко за момчетата отишли си без време.."По данни от медиите инциденти с подводници - тоест това за което медиите са разбрали може да са повече.от 2000 година до сегаРусия 7 инциденти и катастрофи вкл Курск и ЛошарикСАЩ 12 инциденти - повечето сблъсъци с кораби и/или подводнициВеликобритания 7 инциденти
70
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохолиците провокират непрекъснато останалия свят. Според руските медии на подводния апарат не е имало моряк с по-нисък чин от капитан 3 ранг. Какво ли ни готвят?
69
14
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До мазепаЕТО ОЩЕ ЕДИН ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВМАЗЕПАПодводния кабел има принципно следната структура от вън навътреХидроизолацияБрониране под формата на метална мрежа тя е и за изолацияхидроизолацияЗахранващи кабелихидроизолацияносещи кабели от метал или по-модерните въглеродни влакнахидроизолацияоптически кабели няколко броя през които се пуска лазерен лъч който предава информациятаНа определно разстояние има усилватели на сигналаКак се подслушва такъв кабелКак се подслушва лазер
68
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои сме ние,да знаем истината? Всеки ден по пътищата на Бг загиват хора - и всеки от участниците и полицаи казват своята истина..А е на открито,има свидетели понякога,камери-и пак не е достатъчно.А тук е под вода,няма свидетели,военен обект-коя държава ще ви каже,и защо? Риск има навсякъде-дори в банята или в кухнята си можеш да умреш от злополука..Да почиват в мир момчетата.
67
10
 
18
 
! Отговори
тъжен факт преди 4 години
Въобще не трябва да се учудваме на руските провали в технологиите. При тях нищо не е изпипано както трябва, а е "сделано"...Жалко за момчетата отишли си без време..
66
11
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До юбералес"Най-прекия път Северна америка до Европа е от Канада до Норвегия. Не гледай картата, гледай глобуса. Кабелите от САЩ до ЕС минават оттам."Вярно така е най-краткия път е. А СЕГА ВЕЛИКИ ИНЖИНЕРЕ МИ ПОКАЖИ ПОДВОДНИЦАТА КОЯТО МОЖЕ НА БОРДА СИ ДА ВЗЕМЕ КАБЕЛ КОЙТО ДА СТИГНЕ ОТ НОРВЕГИЯ ДО КАНАДА ЗА ДА МОЖЕ ТАЗИ ПОДВОДНИЦА ДА ГО ПОЛОЖИ ПО ДЪНОТО.Или мислиш че кабела е положен от обикновен кораб? Плаващ си ей така бръм бръм през арктическия лед?
65
14
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Сноши гледах царя по тв, личеше си от 100км, как лъже. Нямат оправия тея комплексари. Жалка картинка са 100 години и явно още 100 ще да така."USS Jacksonville 2003 година се сблъска с военен кораб в персийския залив - военните са наказани - някой нещо друго съобщи ли? Не държавна тайна е. Сонара ли е излезнал от строя? Перископа ли е имал проблем? - потрошен при сблъсъка.Военните във всички страни са еднакви - гледат това което смятата за тайна да гопазят със зъби, нокти и лъжи!
64
10
 
5
 
! Отговори
Лунапарк преди 4 години
Във водите на НАТО нахлува руска атомна подводница и дори се подпалва и трасира кабелите и залага подводни мини. Какви са обясненията на НАТО за това ? Има ли НАТО технология способна да засече руските атомни подводници и да им попречи да се самозапалят в центъра на Берлин ?
63
2
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До БобиНай-прекия път Северна америка до Европа е от Канада до Норвегия. Не гледай картата, гледай глобуса. Кабелите от САЩ до ЕС минават оттам.
62
13
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Русия и лошарик изобщо нямат нищо общо с чернобил и ссср, за да направиш такъв паралел трябва да си или мноооого .... или с много развинтена фантазия
61
5
 
14
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
Суперсекретната национално-отговорна патриотична мисия със седем полковника се оказва проста кражба на информация.
60
2
 
11
 
! Отговори
antiputin преди 4 години
Оборудван с РБМК ,реактори, с графитни върхове на прътите (защото било по-евтино) и произведени в ссср.
59
11
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Калеко Алеко"Саботьорите на подводни кабелни мрежи" сами са се оплели в кабеляците си ...Толкова глупости се изписаха1. Какви кабелни мрежи в северно и баренцово море? От Норвегия кабел към северния полюс... - тоест занимавала се е с друго нещо подводницата2. Да подводницата може да се ползва за саботаж на кабели или за проверка на собствени такива но пак и отново подводни кабели от Северна Норвегия към???3. Подводните кабели са "бронирани" а от вън хидроизолация и вътре оптически кабел
58
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сноши гледах царя по тв, личеше си от 100км, как лъже. Нямат оправия тея комплексари. Жалка картинка са 100 години и явно още 100 ще да така.
57
12
 
17
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
До Waffen SSводят война срещу човечеството и каквото са си търсили, това са и намерили. Ако искаш да ги славиш отивай в руската църква да им палиш свещи.
56
22
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Слава,Вечна слава и чест на героите,отстоявали с цената на живот си, гордата независимост на своята Родина от попълзновенията на световният империализъм,неолиберализъм и така наречена демокрация.Русия е била и ще бъде опора на всички прогресивни и свободомислещи хора по света обичащи своята родина и свободата.Маяк осветяващ пътя на човечеството към свобода и достоен живот