Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?

Американците твърдят, че Русия не може да се справи с толкова сложна технология
Обновена: 13 авг 2019 18:56 | 13 авг 2019 13:58, Нели Христова
321
Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?
Снимка: BBC

Както Запада предположи, взривът, който уби седем души на военен полигон в Русия, се е случил при тест на ново ядрено оръжие – най-вероятно ракетата "Буревестник". Именно за нея Путин твърдеше, че е „непобедима“, но прототипът причини „един малък Чернобил“, както се изразиха експертите.

Още по темата

По време на церемонията в памет на жертвите руските власти не уточниха дали става дума наистина за "Буревестник", но бяха категорични, че "работата по новите видове оръжия ще бъде продължена докрай".

Според експертите, както в повечето случаи, Русия прикрива информация и инцидентът може би е бил много по-сериозен, отколкото властите искат да признаят. Навярно вторият най-лош ядрен инцидент в пост-съветска Русия, след взрива в Чернобил през 1986 г.

Технологията на "Буревестник" копира тази на американската SSC-X-9 Skyfall. Ето какво знаем за нея и инцидента.

Веднага след взрива градовете в близост засякоха "краткотраен скок в нивата на радиация". Местните хора се паникьосаха и започнаха масово да купуват йод. Според данните на Greenpeace, радиацията всъщност е била 20 пъти повече от нормалното, а от организацията настояха Русия да даде адекватно обяснение на случващото се.

Норвегия, която също се намира в близост до военния полигон, не засече покачване на нивата на радиация около територията си.

Още през 2018 година пред зала, пълна с елита на Русия, Путин разкри началото на програмата в разгара на кампанията си за президент. Всички станаха на крака и го аплодираха, тъй като възможностите на "Буревестник" всъщност почти нямат лимит.

Задвижваната от миниатюрен ядрен реактор крилата ракета има неограничен обсег и може да лети в продължение на дни. Тя се движи близо до земната повърхност, така че е почти несваляема от съществуващата система за противоракетна отбрана. Нейната технология напомня тази на американската  SSC-X-9 Skyfall.

Ракетата носи името "Буревестник", като птицата, която според моряците предвещава идващата буря. Специално за избора му, власите организираха конкурс. На второ място остана друго лаконично наименование на оръжието - "Изненадата".

Естествено, предимството на тази ракета е в задвижването от ядрен реактор. Благодарение на него тя има неограничен обсег, докато останалите оръжия, захранвани от течно гориво могат да изминат около 1000 мили. Самият Путин показа видео на ракетата, която преминава на зиг-заг между планински върхове.

Ала американците не са убедени, че руснаците могат да накарат една толкова сложна система да работи.

Според тайните служби на САЩ, това невероятно оръжие с неограничен обсег досега е изминал едва 22 мили. Американската армия също е имала идея да започне работа по ракета, задвижвана от ядрен реактор, но се е отказала, тъй като имало един основен проблем в дизайна – ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла.

„Русия се движи към задънена улица с този проект. САЩ опита да създаде ядрена ракета, но бързо осъзнахме, че това е невъзможно“, твърдят от Федерацията на американските учени“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Технологията не е толкова...сложна,защото е продиктувана от...марсиянец и записана на...салфетка по време на...запой на шише водка с главния конструктор на Урал-маш.Детайлите се доуточняват в ход.След третото...изпитание,всичко ще е...гладко.
174
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нали я гледахме как лети победоносно на онова видео? Сега пък прототип била ама нещо няма работещ двигател... Ама иначе непобедима... Руска работа.
173
5
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?"Следва свободно съчинение по зададена тема ,с елементи на либерално-демократични фантазии.Защото както се казва нищо не се знае за "Буревестни",само слухове и догадки.На всичкото отгоре няма никаква радиоактивнаст,освен краткотраен пик с продължителност два часа.Сега скоро след филма "Чернобил",трябва добре да се подгрее населението,за да видят демократичните-неолиберали,колко лош и страшен е белият мечок.
172
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, в Росатом дали ще намерят други самоубийци да работят по този проект?
171
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 200Не знам за американците дали са имали тази технология, все пак става въпрос за далечната 1964, но със сигурно разбрахме, че руснаците в 2019 не знаят как се прави атомен двигател.
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на буря не се чете вестник!Е това знаем:)))
169
2
 
5
 
! Отговори
Буре Вестник преди 4 години
Сигур фитила е бил къс и затва е гръмнала.
168
3
 
4
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До БобиЧовека най-вероятно има предвид американския проект Плутон който използва атомен двигател Tory-IIA. Двигателя между другото е успешен но по това време преценяват, че новите им балистични ракети ще свършат по-добра работа и затварят проекта през 1964 г.
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бобипросто престани да демонстрираш своето невежество, ПЛУТОН е американска програма за създаване на малка ядрена установка с цел използване на крилати ракети, от 1957-1964 година има 2 успешни опита, СЛАМ е програмата за конкретните ракети от същия период
166
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Антон"Добре, да го наречем тогава можеше да стане само мини-Чернобил, нещо като малко бременна. Чернобил успя да зарази милиони квадратни километри а Буревестник ако беше гръмнал на 10 хиляди метра височина щеше да зарази само няколко десетки или стотици хиляди квадратни километра. Малко радиация даже е полезна, нали?"Антоне и ти ли? МАЩАБЧернобил 192т Уран запечатани в касети по два тона като урана във всяка касета е 400кг примерноБуревестник има на борда си 3-4 грама Уран/Плутонии
165
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"пънат се да копират американския проект плутон и слам... отделен въпрос е че самите ракети са лесна мишена за самолетите"Ето ОЩЕ ЕДИН ЕКСПЕРТ КОЙТО НЕ СИ ПРЕДСТАВЯ МАЩАБИТЕ1. Плутон е френска ядрена ракета с обсег 120км2. СЛАМ е сухопътна версия на морския Харпун(120-200км) с по-големи криле и обсег маса БЧ 100кг като не нарушава договора за РСМОД - макс стреля на 500кмБуревесник има такъв обсег че може да влети на територията на САЩ от Мексико - прехващачи там има ли?
164
1
 
2
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До Боби 195Добре, да го наречем тогава можеше да стане само мини-Чернобил, нещо като малко бременна. Чернобил успя да зарази милиони квадратни километри а Буревестник ако беше гръмнал на 10 хиляди метра височина щеше да зарази само няколко десетки или стотици хиляди квадратни километра. Малко радиация даже е полезна, нали?
163
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На е деня на приятелите на Шорос !! Ще клъвнат някой зелен гущер
162
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Пак добре, че разрушения реактор е паднал във водата а не на сушата, тогава наистина щяхме да говорим за Чернобил 2. Дано са си извадили урок за в бъдеще."Добре е Анонимни ЕКСПЕРТЕ да четеш коментари и специализирана литература преди да се ИЗЛАГАШ В ЕФИР.Целия ядрен реактор на Буревесника има маса макс 500кг с активното вещество няколко грама и сумата ти топлопроводящи метални елементиМАЩАБЯдрения реактор Ченобил - 192т Уран, Няколко хиляди тона само активната зона тежи
161
2
 
3
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Доналд Тръмп не говори празни приказки, че са научили много от проваления тест. По анализа на изотопите разпръснати в атмосферата след експлозията могат да разберат точно какво гориво използва ракетата.
160
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пънат се да копират американския проект плутон и слам, който между впрочем е от преди 50-60 години, и е прекратен точно поради причината за радиоактивно замърсяване, отделен въпрос е че самите ракети са лесна мишена за самолетите
159
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнтонКак е възможна подобна безотговорност - да правят подобни тестове само на 30 км от населено място?Антоне да си се замислял тези градчета в далечня див Север защо са се пръкнали? Обслужвали са в нашия случай полигона на ВВС/ВКС/ВМС за изпитания на ракети. И морския полигон за ВМС други оръжия.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре, че разрушения реактор е паднал във водата а не на сушата, тогава наистина щяхме да говорим за Чернобил 2. Дано са си извадили урок за в бъдеще.
157
8
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"САЩ ще изтребят руснаците преди да са стигнали близо до работещ екземпляр.Вече няма договор, който да ги ограничава.Отварят старите проекти и са готови"Анонимни Твърдогоривната ракета СС-20 "Пионер" която е СССР отговор на Пършинг 1 и 2 според специалистите може да се поднови производството и за 4-6м след решение на правителството - тоест запазили са производствените съоръженияПионер е първата стратегическа ракета монтирана на Камион - реално е неоткриваема след като излезе от
156
4
 
8
 
! Отговори
Нема страшно преди 4 години
*** пак ще покаже мултик че всичко работи без проблеми ;))