Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
правителствената прапаганда върви с пълна пара , не останаха балъци в територията , няка кой да търка билетчета и да взема "бързи кредити" , да пълни гушата на "бизнесмените" за да могат да си купят поредния "джиб" .
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в най-големия в света Исторически парк до Варна 60% от служителите са българи от чужбина, които го развиват с бързи темпове
48
2
 
7
 
! Отговори
лорко преди 4 години
По-добре е да изчислите колко години след като минималната заплата стане 600 евро българите ще спрат да мразят грозното и вулгарно,нецивилизовано поведение,хора и манталитет на тези,които нямат нещо за да избягат някъде,където и да е!....В малките държави се случват точно едни и същи неща.И затова капитализмът е погребващ за тях.Конкурентноспособност.
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типична манипулация на ДВ. Бездомника е факт в големите градове, в западния модел и няма значение от каква националност е.Вероятно от всички бездомници, българите са най малко.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 48/ МИ ТО И В БЪЛГАРИЯ ТУРЦИТЕ СЕ ПО ОПРАВЯТ ИМА ТАКИВА МЕСТА С ЗАТВОРЕН КРЪГ. КАКТО И РУСНАЦИ СА В ТАКИВА МЕСТА.БКЪДЕТО БЪЛГАРИТЕ СА СМАЗАНИ. И ТРУДЪТ ИМ СЕ ОБЕСМИСЛЯ.
45
5
 
20
 
! Отговори
Klaus преди 4 години
Пълни глупости, може и някои хора да живеят в лоши битови условия, но съм сигурен че там има намесени българи или балканци които експлотират по робски начин неклалифицирани и нискообразовани сънародници изпаднали в крайна безизходица.Но не са хиляди. Говориш немски, имаш професия, коректен и отговорен си, нямаш проблеми с жилище и работа.
44
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия всеки хотел търси камериерки, често осигуряват и стая, но трябва някой да ви насочи и поне малко език да знаете. Заплати с добавки за почини сте и празници. При пълен работен ден до към 2000 Е нето се стига. Почистване в старчески домове, пълен работен ден пак толкова.
43
3
 
29
 
! Отговори
стига лъжи! преди 4 години
Ами докато има тарикати ще има и такива. Нямаш образование, професия, не знаеш даже и език да си прочетеш правата. Дават ти там една метла и толкова. Ако имаше мозък колкото 2 стотинки щеше да отидеш в полицията. Живееш без сключен договор за наем, работиш без трудов договор. Е, какво искаш? Висят по 15-20 години и не могат 2 изречения на немски да кажат. И много поздрави на арабина, дето ти дава мухлясалата стая с още 10 пръча. Нали сте у Европата.
42
2
 
26
 
! Отговори
бист ду теппад преди 4 години
До Анонименто вие турците не можете правилно български да говорите въпреки , че сте родени в България а твърдиш , че се оправяте с немският !! по-лесно се оправяте защото работите за турци в германия които ви екслпоатират и живеете в затворен кръг
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В блока имаме една съседка без образование, но съпругът й е тираджия. Вечно с голямо надуто самочувствие (с нея не може да се говори дори) намазана, напомадена, а лятото заради стаж отива да работи като камериерка в летните курорти.
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха,ха мазе - шопите тотално промениха българският език.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖАТ НИ!!...Това не е комунизмът, че някой да може да ви лъже. За знаещите език има достатъчно статии и репортажи на немски за жилищната криза, а тук във форума сме достатъчно хора, жевеещи в Германия. Никой не ви казва да не ходите в Германия, а да не ходите в Германия без език, пари и с фирма посредник за трафик на хора! Това всеки нормален човек ще ви го каже за ваше добро. Да, можете да намерите единични нощувки в Берлин, но това няма нищо общо с условията за постоянен наем.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турски етнос от България отишъл в Германия е най уреден. Българи не са така устроени с перфектно немски.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш"е те този българин, ако ме експлоатира, днес ще празнува
36
5
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
колко зле тряба да живееш в България та да предпочетеш това - нещо няма резон.
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България,Русия,Иран и т.н си е най-добре. Ах този лош и рушащ се запад хаха. Много ще ми е кеф всички страни от развита Европа да ни треснат пак визи и опцийте да са бачкане за родните бейове(бизнесмени) или разходка до Сибир,където стандарта също е супер.
34
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател до 15 преди 4 години
Помощ ако си на официален трудов договор. В Германия е по-лесно да работиш нелегално отколкото в България и има много такива хора.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Бавария,Мюнхен,да не е Провадия!Имаш работа,трудов договор.банкова сметка.адр.регистрация в кметсвото.договор за наем с препоръки или извлечение от банковата сметка.плащаш тримесечен депозит .комисионна на брокера и наемен договор като сумите по договора са по банков път
32
11
 
18
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Болните хора-комунистите могат да си вземат бохчичките и да заминават за Сибир ! Там е най-хубаво -за всеки има работа , за всеки има помощи, за всеки има образование ! Всички комунисти - в Сибир ! Защо тези същите комунисти напоират за Германия ? нали Русия е победила и разрушила до основи Германия , защо комунистите напират за Германия а, а не за Русия ??????????????????? Зищо бе ,другари ????
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Не казвам, че лъжат, а че ми напомнят за друг реален случай с далечен роднина. Лек ден ви пожелавам.