Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
5
 
20
 
! Отговори
от холандия преди 4 години
Статията е абсолютна лъжа и пропаганда! Аз живея в Холандия страна с едни от най високите наеми в света, страна с 18 мииона население и територия само 44 хил. кв.м и въпреки това за 900 евро може да се наеме двустаен апартамент обзаведен по холандски и към това са включени тока и водата както навсякъде тук
209
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къщата на детето ми и зет ми е 600 000 евро.30 000 комисион за брокера и нотар.такси.същата на село у нас полусрутена с двора 2300лева
208
3
 
21
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
"Жалко" е да сравнявате Държава,която се развива НОРМАЛНО,със "Държава",която някои "индивиди" я превърнаха в "ТЕРИТОРИЯ" и най-вече в "ДЪРЖАВА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ"!!!!!!Каквито и статий да пишете.Какво и да говорите и да си "чешете езиците".Има интернет и са отворени границите.Обиколете Европа и тогава "сравнявайте"!!!!Когато си ......навсякъде ще си "прецакан"!!!!!!!!!!!!
207
12
 
16
 
! Отговори
wien преди 4 години
До 123750 евро + 50 газ + 50 ток + 20 вода + 100 обслужване смет и т.н.= 970 евро. заплата 1200 евро после фотосинтеза. Я не ми ги разправяйте на мене тия. Кажете истината, един работил като инженер на година получавал 140 000 евро това 11 666 евро заплата всеки месец, г-не/г-жо в германия неврогируг взима 6000 евро заплата не ми ги разправяйте на мен а като се върнете на великден на село в хорамага ще ги разправяйте тия
206
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ги излъгал, тръгнали, мазе 900 ? айде стига вече. Това, че накой вярна на някой си, какво да направим. Една фондация беше направила социален експеримент, набираше събирачи на зелен хайвер и бяха заляти от желаещи включително висшисти. Очевидна измама, иначе българити са големи тарикати. Плащат ей така на обява за да работят в чужбина.
205
0
 
3
 
! Отговори
wien преди 4 години
До Поредният миячМай си прекалил с нулите
204
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тяхно място бих си купил някоя обемна "тарантайка" с пет врати за 900?!Нещо като "мобилен дом" от типа на "дядовата ръкавичка, вместо да плащам всеки месец същата сума за Едно легло в някое мазе!Поне за пет - шест месеца докато натрупам финансов капитал.
203
4
 
16
 
! Отговори
Да преди 4 години
Ох, хайде стига глупости и пропаганди. Навсякъде по света нискообразовани и нискоквалифицирани са експлоатирани и живеят в мизерия. И в България има на минимална заплата и такива с 120К в евро годишна заплата (и са доста, не са изобщо малко, както някои си мислят, и не са топ мениджъри, а просто отличавали специалисти в своята област).
202
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мързеливковци. Елате си в България в някое село по ваш избор---Мързеливковците взели, че избягали от места, на които няма работни места.
201
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква лъжа не е. Става дума не за законно наети жилища на пазарни цени, а за приютяване на черно на лица, които не изпълняват условията за наемане, нямат нужните документи и никакъв шанс да получат каквото и да е жилище, да не говорим в Мюнхен. Има достатъчно разкрития от немски медии за настаняване на организирани групи просещи роми на дюшеци в мазета на баснословни цени. От всяка мизерия някой намира да прави печалба.
200
16
 
37
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Германия е за германците , а България е за българите.Всеки до си знае мястото.
199
23
 
40
 
! Отговори
Чича Ви преди 4 години
Мързеливковци. Елате си в България в някое село по ваш избор, ще имате всичко. Вашите баби и дядовци са гледали по 4-5-6 деца в хубави, подредени, спретнати къщи. Разликата е, че тях не ги е мързяло.
198
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия си е Германия, но ако някои си мислят че търсят специализирани кадри, дълбоко се лъжат.Естествено има тук таме някой българин завършил образованието в дойча да си намери хубава работа, но там се търсят работници за черната работа, понеже немците не искат да я вършат.
197
9
 
39
 
! Отговори
123 преди 4 години
Пълни глупости! Напълно тенденциозна статия. Няма кой да се върне от Европа в мутренското BG. Евентуално след пенсия някой може да се върне за малко. За 750 евро се намира малък апартамент в центъра на Берлин.
196
1
 
23
 
! Отговори
PhD преди 4 години
Действително за интелигентен човек навсякъде по света е добре. Особено ако е собственик на имоти. Няма нужда да се гърби . Винаги има кой да му работи черната работа. BTW - богатите не бият тъпана колко пари имат.
195
15
 
27
 
! Отговори
! преди 4 години
Поредната новина от хибридната война на Путин. Германия е държава с ред и всеки здравомислещ знае че това не може да се случи в държави като Германия, Франция, САЩ или ВБ. Стига с тези анти европейски новини които дразнят и са благодат за русоробите. Само в Раша и Чайната се спи по мухлясали мазета като животни. Държави с по над 2000 евро или долара заплата трябва да си психично болен за да живееш в мазета.
194
15
 
46
 
! Отговори
Родоотстъпник преди 4 години
Така е, началото е трудно, и аз започнах преди 10 години като сервитьор за да връзвам двата края, сега работя по професията си - електроинженер в завода на Бош в Щутгард, заплата 110000 евро годишно, изплащам апартамент и 2 автомобила мерцедес. Това с честен труд в България е невъзможно.
193
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къс сигурност нещо искат да извлекат от този материал ,но Германия е голяма там където съм аз сме около 1000 -1 100 човека от българия и няма ни един да спи на улицата и да не работи за самостоятелна къща плащам 800?отделно ток вода и газ 200?.
192
12
 
12
 
! Отговори
Поредният мияч преди 4 години
До СтелиAбсолютно правилен коментар... В момента ръководя работници от много различни нации и примерите за успели да се уредят в Германия са много... НО тези успехи са плод на много труд, едновременно учение и реална преценка (много от тези хора не са получавали повече от 2500 Евро годишно). Първите две години не бяха лесни и за мене и жена ми, но сега с немски език, БГ диплома и желание животът изглежда по много по-оптимистичен начин... преди 5години доход 12000? мин. година над 140 000?
191
1
 
33
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 4 години
АМИ У СОФИЯ ДА НЕ Е ПО-ДОБРЕ, БЕ... ХА ХА ХА ХА ХА....У НАС ДОРИ РАБОТА НЕМА..!