Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
17
 
! Отговори
През 2005/2006 г., преди 4 години
синът на моя колежка беше приет във ВУЗ в Париж. Неговите родители, с помощта на още някои роднини успели да му осигурят средства, с които да живее през първите месеци от учебната година. После имало надежда да вземе стипендия.Но от тези пари, които осигурили близките му, можел да си позволи да дава не повече от 500 евро за квартира. Трудно намерил такава по обява. И знаете ли какво му бяха предложили? КИЛЕР от апартамент в стара сграда, с малко прозорче високо горе, побиращ кушетка и шкафче.
169
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате евро зона и нали и Германия е в тая зоната. А честито. Зона ще има, но няма евра за всички.
168
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ България е по-зле и от Германия и ще става още по-зле.
167
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неколкостотин евро за 1 стая, ако има постоянен трудов договор.В други градове 250-350 евро за матрак на пода или за , кушетка, ако споделя стаята и с други наематели.900 евро за стая, кухня и баня в мухлясало мазе.Дааа, ама някои ореваха преди време сайта, твърдейки, че наемите в София били като в западноевропейските столици.
166
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияПостоянен трудов договор не дават на немците, та на българите ще им дадат. Един немец ми го каза откровено и каза че бачка на непълна надница но има жилище от баба си. Пишеш фантастики. То ако беше толкова лесно за немците всички щяха са да на добре платена служба като Ангела Меркел без уволнение. Просто икономиката не е държавна а частниците гледат да експлотират жестоко хората.
165
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 166Днес пропагандират обратното та си седите в къщи, а не са им висите на социалните помощи !
164
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярваме на западната пропаганда. Защо хората бягат на Запад, ако е лошо. Ще продължим да бягаме на Запад.
163
3
 
19
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Ако си на постоянен трудов договор в Германия е по-изгодно да си купиш апартамент отколкото да плащаш наем. Банката дава пари колото си искаш срещу 1% лихва на година фиксиран за 10/15 години. Като минат сключваш нов договор за още 10 или 15 години. И така докато го изплатиш. Може и по времето на внуците да се изплати. Сам си определяш в договора каква вноска да внасяш. Може да внасяш същите пари като досегашния ти наем например. Така вместо да пълниш джоба на хазяина спестяваш парите за себе си
162
5
 
12
 
! Отговори
бг преди 4 години
Искаха падане на визите, а получиха падане от високо. Внимавай какво си пожелаваш. Явно западната демокрация не е това което обещават и бг бяха жестоко излъгани и съсипаха държавата си.
161
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През социализма Дойче Веле пропагандираха, че на Запад е много хубаво и да бягат хората на Запад.Днес пропагандират обратното.
160
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"защото не разполага с постоянен трудов договор". И защо го нямаш? Кой ми оцапа гащите, нали? Искаш ли да ти кажа? Защото основното ти умение е да търкаш с ***. "Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване." Никой не те е принуждавал. Какво значи "принудена" - някой с пистолет до главата я е карал да живее като клошар?
159
5
 
9
 
! Отговори
оп-оп-опа преди 4 години
Вместо да свалят проевропийците и продажниците на Бойко Борисов, ОП и ГЕРБ, българите са съгласми да станат роби на немските фашисти.
158
2
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Българи- юнаци.....срам за нацията
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали била скапана държавата тука... да си стоят там сега.
156
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко плаща Германия за тумбата ча-ве-та?
155
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на наемите е много относителна. Не е важна само квадратурата а състояние на жилището, локация, транспорт и т.н.
154
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мазето е сухо, а има мухъл, това не е защото е мазе, а защото не се проверява.Много хора имат в апартаментите си мухъл именно по тази причина - зле отопляване и непроветряване !
153
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всички, пишещи колко малко наем плащат в центровете на желани немски градове (изключвам вечните форумни Мюнхаузеновци с 200 кв.м. с панорамен изглед, яхта и частен хеликоптер) - ако сте на стар договор на ниска цена според днешните пазарни, сте застрашени от прекратяването му с цел пренаемане. Това се случва на хиляди и последният случай с медийно внимание беше 94-годишна немска баба, живяла в същия апартамент под наем над 60 години.
152
4
 
27
 
! Отговори
Стели преди 4 години
От 10 години, живея в Германия имам квартира и постоянна работа.Никога не съм работила на черно.Иска се желание за да се научи езика.Повечето хора идват тук с очакването, че без да положат усилия всичко ще им бъде сервирано на тепсия.Безплатен обяд няма,за да имаш трябва да се трудиш.
151
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 155И защото беше "много развита" България при соца затова фалира само три пъти:)