Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия

Хиляди живеят в окаяни условия в германските градове
2 фев 2020 10:00, Елка Василева
296
Да плащаш ?900 за мухлясало мазе - българи в Германия
Снимка: Дойче веле / Шамсан Андерс

Хиляди българи и румънци живеят в окаяни условия из големите германски градове. Някои работят на черно, други чистят хотелски стаи за жълти стотинки. Много от тях стават жертва на безскрупулни печалбари.

Те идват в Германия с надеждата да намерят препитание и по-добър живот. На някои им е обещана работа и подслон. Често обаче се оказват измамени. Работят в тежки условия, живеят в мазета или апартаменти в окаяно състояние.

Принудени са да плащат между 250 и 350 евро за легло или дори само за матрак на пода на стая, в която спят още няколко души. Когато останат без работа, губят и жилището си и се озовават на улицата. В такава ситуация са и много българи и румънци, пише Дойче веле.

Колко са бездомниците в Германия и каква част от тях са от Източна Европа? На този въпрос не може да бъде даден категоричен отговор. Доброволци към социалните служби в Берлин се опитаха да съберат повече информации за хората, които живеят по улиците на германската столица.

В нощта на 29 срещу 30 януари 3700 души се включиха в „Нощта на солидарността". Те имаха за задача не само да преброят бездомните в Берлин, но и да научат повече за възрастта, пола и произхода им.

Лиляна е съгласна на всякаква работа

На близо 600 километра южно от Берлин е разположена столицата на Бавария Мюнхен. Там от доста време живее 41-годишната българка Лиляна.

За нея става дума в репортаж на германското обществено радио „Дойчландфунк". Лиляна от години е без дом и за пореден път е останала без работа. Преди е работила като чистачка и казва, че с много труд може да изкара до 1200, дори до 1500 евро месечно.

Още по темата

Това  означава, че би могла да отделя по няколкостотин евро за една стая под наем, но няма кой да ѝ я даде, защото не разполага с постоянен трудов договор. А последната си работа загубила, именно защото няма дом.

Лиляна спи в Център за настаняване на бездомни, намиращ се в сграда на бивши казарми. Сутрин обаче трябва да го напусне до 9 часа и да изнесе и целия си багаж. Когато ходела на адреси да чисти, била принудена да мъкне със себе си цялата си покъщнина, събрана в два сака и количка за пазаруване. Тъкмо това обстоятелство обаче не се харесвало на работодателите ѝ, които постоянно я изхвърляли.

Безутешната ситуация на хората, които са останали без жилище, защото нямат работа, се използва от безскрупулни печалбари. Те им дават под наем някоя окаяна стая в запусната сграда или мазе, срещу което искат баснословни суми.

Андреа Гарлонта, която ръководи социална програма за защита на бездомниците в Мюнхен, дава пример: „Наскоро при нас дойде човек, който плаща 900 евро наем за стая с кухня и баня в едно мухлясало мазе".

Жертви на злоупотреби

Макар битовите условия да са тежки, а наемите - неприлично високи, хората често нямат друг изход освен да ги плащат, за да не останат на улицата. Друга трудност пред бездомниците създава непознаването на немския език. От това се възползват недобросъвестни фирми-подизпълнители.

Гарлонта дава пример с фирма, която осигурява чистачи за хотели. Ръководи я българин, който взима на работа само българи. В повечето случаи те не разбират никакъв чужд език и напълно зависят от него. Ако той им каже: „днес трябва да изчистиш 50 стаи, иначе изхвърчаш", явно че няма място за никакви възражения.

В репортажа на „Дойчландфунк" се казва, че много българи продължават да живеят по улиците на Германия, макар да са трудоспособни. Изложени са на студ, болести, нападения от криминални престъпници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
15
 
18
 
! Отговори
До155 преди 4 години
Една от 30 те най развити страни хахаха Да умреш от смях Аве момко продукцията която произвеждаше комунистическа България отиваше предимно в комунистическите държави За Запада не ставаше.НЕ КОНКУРЕНТНА беше.Като се разпадна комунизма останахме на сухо.Червените *** ограбиха и малкото което беше конкурентно.А печеливши като Нефтохимик примерно продадоха за да се облагодетелстват.Сега едва след близо 30 години най после тръгнахме по правилния път
149
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости, аз наемем в Мюнхен центъра двустаен 65 квадрата за 743,54 евро месечен наем---Това или е много стар договор, с който сте застрашен от прекратяването му с цел пренаемане, или... на никой не му се налага да вярва. Отидете на страницата immobilienscout24, напишете München и ограничете площта на 60-70 кв.м. Най-евтиното жилище изобщо, не в центъра, в момента е 62 кв. панелка за 953 евро, а най-скъпото 2490 за 60 кв.м. студен наем (без парното и водата). Идете и вижте сами.
148
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 157 абе протяжен гъъзз по добре с малко в родината си заобиколен от приятели и роднини отколкото с малко повече заобиколен от лицемери. Недеи ни Искам Да че сме толкова бедни.Аз като работя в българия ходя 2 пъти в чужбина на почивка а ти се прибираш в българия защото толкова си искарал.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 150пишеш абсолютни глупости, даже не си заслуажва да коментирам
146
3
 
16
 
! Отговори
Испания преди 4 години
Само в Испания го няма това да те смятат за oтпaдък, виждайки личната ти карта. Във Франция и Германия по тоя параграф е ужас, отиваш в девета глуха заради масовото мнение, наложено покрай цицащите наготово.
145
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо им няма нали искаха да са демократични и свободни а и да пътуват в чужбината. Не им харесваше сигурната работа топлият дом и хляб на 26 ст сирене 2,50 лв кашкавал 3 лв месо свинско 2,80 лв. Е сега ше бачкат на немцоите за стотинки и ще спят в златно мухлясало мазе за 900 евро. А честито на скачащите и рипащите сЛободни Тарикате. А този дето ги кара да рипат си седи у Драгалевци на чисто и топло с милиони у джоба и вика. Доволнили сте бе вижте какви унищожих държавата. Четвъртития как е.
144
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това щото незнаят грам немски и ходат по турските маали да търсят жилища, и естественно биват изцакани, иначе за 800-900 евро си се наема съвсем нормално жилище, нещо от сорта на нашите 2-стайни апартамени, с тая разлика че в 90 % от случайте са напълно обзаведени
143
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да да се върне в Бг където ще взема 200 евро на .месец. През ден я има ток я има вода. Я има работа я няма. защо няма статии за хилядите хора тук пенсионери как живеят с 200-300 лв на месец ?как хиляди хора живеят на кофите за *** във велика България. а пишете за мухлясало мазе ? извинете но в кое мазе няма мухъл, че и в апартамен или къща в бг
142
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е ***. ЗНАМ ГО ОТ ОПИТ.Върнете се в българия и работете като на запад и ще успеете.
141
1
 
19
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Така е, немили недраги, не Германия ви е виновна, дори не тези главорези, които ви използват, а онези, които ви прокудиха и пушат кубински пури на ваш гръб.
140
4
 
28
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
Това е платен материал. Разбира се, че има и такива случаи, но защо не пишете относно социяла в Германия. Много от нашите сънародници получават помощи. В Белгия и Холандия много от българските граждани са уредили родителите си на пенсия без един работен ден в дадената държава. Защо не пишете за българите който развиват бизнес и са преуспели. Престанете с вашите глупости.Няма никой толкова *** че да се върже на вашите български номера. Хора спасявайте се от тези мутри.
139
0
 
2
 
! Отговори
До 149 преди 4 години
* със западните
138
2
 
15
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Да ама да дадеш 900? за наем .Трябва да вадиш поне 3000? ЧИСТО тоест нето.А да вземеш 3000? нето Трябва да печелиш 5000? бруто тоест по договор.А за да печелиш такава сума трябва да си УТВЪРДЕН СПЕЦИАЛИСТ И ПРИ ТОВА СЪС СТАЖ И ДОБЪР НЕМСКИ
137
14
 
10
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
Нашата индустрия я съсипаха комунистите. Нито една от нашите стоки не беше добра. Не можеше да се конкурират с западните стоки и фалирахме.
136
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни лъжи, целящи пак да ни убеждават че 2000 евро в Германия са като 800 лева в България , аре гледайте си работата, конкретно в Мюнхен незнам колко са наемите, но в Хамбург за около 70 кв. апартамент, плащаме с жената 820 евро
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До се еГрацие! Сей молто джентиле.:)
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да сте живи и здрави всички но не ми хванете чужбина.Знаете че се самозалъгвате.
133
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си *** селянин и не можеш да четеш ще спиш в мазето много ясно. Нито може да каже кой е, нито хляб може да си купи, но Европа му е виновна, че е *** и отива в чужда държава без да си опече работата. Все едно отива на разходка в парка, после другите са му виновни.
132
5
 
11
 
! Отговори
Просветен до Испания преди 4 години
Абсолютно точен коментар!!!!!В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА СЕ ЖИВЕЕ ДОСТОЙНО!!!!Каквито и статий да се изпишат всеки знае огромния трагизъм на ситуацията в България!!!!Все пак сега има информация за почти всичко и всеки може да отиде и да се увериш!!!!!
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрави да кажеш че на оглед се явяват по 30 човека желаещи да наемат билището и хазяина сам си избира кого да вземе---Не забравих, нямах място. 30 човека са дори много малко, защото това са само поканените на оглед ако огледът не е масов (без покана). Реално желаещите, мнозинството от които не отговарят на условията за договор, са много повече. Конкретно в Мюнхен желаещите са над 1000 за едно жилище, да не говорим ако е малко и на платима цена за тях.