Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ

Това е първото разкритие от архивите му, които бяха отворени през март
30 апр 2020 21:05, Нели Христова
159
Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ
Снимка: БГНЕС

На втори март архивите на папа Пий XII, познат като "Папата на Хитлер", бяха отворени от Ватикана. Малко по-късно, заради коронавируса, те отоново бяха затворени, а учените, които трябваше да ги изследват, бяха пренудени да сдържат интереса си още няколко месеца. Но в краткото време, в което имаше достъп до архивите, група германски учени успяват да прегледат няколко писма. И достигат до първото фрапиращо откритие.


Оказва се, че папа Пий XII е знаел за избиването на евреите, но е криел тази информация от Америка, пишат от The Washington Post. 

Пий XII е глава на римокатолическата църква от 1939 г. до 1958 г. Много еврейски групи и историци са на мнение, че папата е запазил мълчание за Холокоста и не е направил достатъчно за да спаси човешки животи. Неговите последователи обаче са на друго мнение - според тях той е използвал мълчалива дипломация, но е окуражавал религиозните групи да крият евреите от нацистите.

Но Хюберт Волф и екипът му от учени откриват документи, които са извадени от 11-томното проучване на йезуитите за Холокоста преди четири десетилетия, очевидно за да бъде защитен Пий XII и неговият имидж.

През септември 1942 г. американски дипломат предава на Ватикана секретен доклад, изготвен от Еврейската агенция, който документира масовото убийство на около 100 хил. евреи от Варшавското гето. В него се казва също, че около 50 хил. евреи са били убити във Лвов в окупирана от Германия Украйна. САЩ иска да знае, дали Ватиканът може да потвърди информацията в доклада чрез източниците си сред католиците. Ватиканът обаче е категоричен - не може.

Но в тази една седмица, в която архивът е отворен, Волф открива бележка, която не просто потвърждава, че папа Пий XII е прочел доклада, но и документи, независими от него, в които Ватикана два пъти потвърждава за убийствата на евреи. Едно от писмата е от украинския гръцко-католически архиепископ на Андрей Шептицки. Месец преди Америка да поиска обяснение от Ватикана, той пише до папата за 200 хил. евреи станали жертва на "откровената дяволска" германска окупация в Украйна.

В друго писмо, италиански бизнесмен на име Малвеци, разказал на монсеньор Джовани Батиста Монтини, бъдещия папа Павел VI, за "невероятното клане" на евреи, което е видял по време на посещението си във Варшава. Монтини веднага докладва това на своя началник, държавния секретар на Ватикана кардинал Луиджи Маглионе.

"Двете съобщения по-късно са описани в докладна записка от друг служител в Държавния секретариат - Анджело Дел'Саква, който по-късно става кардинал", заявява Волф пред хамбургския седмичник Die Zeit. Но в писмото си Дел'Саква предупреждава, че не вярва на евреите, защото те "лесно преувеличават", а "ориенталците" - позовавайки се на архиепископ Шептицки, "всъщност не са пример за честност".

"Това е ключов документ, който е пазен скрит от нас, тъй като е антисемитски и показва защо Пий XII така и не се изказва срещу Холокоста“, каза Волф. По думите му,  публикуваните по-рано 11 тома документи са объркали хронологичния ред, което затруднява разбирането на контекста на предприетите действия.

Експертите открили и три фотографии, "на които се виждат затворници от концлагерите и трупове, хвърлени в масов гроб". Те са предадени на осланика на Ватикана в неутрална Швейцария от еврейски информатор.

Много историци чакаха с нетърпение отварянето на архивите на Пий XII. В тях трябва да има много призиви за помощ от еврейски организации, както и писма между папата и президента на САЩ Рузвелт. И докато тези 11 тома, които са били публикувани, са добре проучени от експертите, в тях липсват огромни парчета информация, като тези за ужасите, които са извършвали нацистите.

"Няма съмнение, че папата е знаел за убийствата на евреите. Това, което ни интересува сега е, кога е научил за тях и кога е решил да повярва на информацията", казва Волф.

Според последователите на Пий XII, благодарение на папата католическата църква е спасила близо 4000 евреи. По време на своето управление пък папа Бенедикт заяви, че Пий XII е живял "геройски" и направи крачка към обявяването му за светец.

Но светец ли е наистина, или нацист под прикритието на църквата? Ще стане ясно едва когато коронавирусът се оттегли от Италия, а Ватикана отвори архивите отново. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще им дадат това,което искат да им дадат,а не реалната картина,а и със сигурност доста неща са унищожени след ВСВ, с две думи - няма да изскочи заек от тези храсти.
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А американците те пък не знаели!?!И без папата да им каже. Абе нелинеграмотно, я ходи да си миеш чиниите!
7
2
 
35
 
! Отговори
Е преди 3 години
Папата не е длъжен да сътрудничи на американците.
6
3
 
40
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
*** разбира се. хамергитата света вода ненапита и те милите не знаеха, какви ги върши Хитлер. Както и не знаеха, какво има на еврейските кораби, с които евреите бягаха от Европа и прекосиха целия океан. И сашкити ги върнаха още във водите около Ню Йорк, щото видиш ли не знаеха, че имало евреи на тези еврейски кораби. Ти да видиш. Позволиха им да видят само статуята на свободата и после ай обратно през океана. Едно от най-ГНУСНИТЕ неща в Западната култура е лицемерието им!
5
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДобре,че са евреите,които са съюзници на САЩ,че иначе нищо нямаше да излезе на яве за престъпленията през ВСВ,те и сега крият информация в нета за реалните събития и терор на нацистите над европейците.
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Неутрална" Швейцария,ах *** Боже,ще им повярвам,че нали през Ватикана,Швейцария, Австрия са се укривали и избягали нацистите.Менгеле и шефа на Гестапо,някои след това служат и в ЦРУ и на сладки служби и си харчат награбеното от нацистите през ВСВ!
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво кат не е казал на САЩ? Отде да знае завалията, че САЩ ще ги използват за пропаганда 70 годин по- късно? Он не е бил визионер-феминист кат наш Роско и английската кралица. Да са го питале навремето кат им е толко важно!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сАКАМЕТО ЩЕ ПРАВИ СВАТБА.
1
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като видите семит мийте му краката и му дарявайте по 1 кило злато, да не ви помислят за антисемит.