Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?

Лукашенко приложи именно тази тактика в Беларус
8 сеп 2020 22:30, Нели Христова
159
Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?
Снимка: БГНЕС

Когато хиляди протестиращи излязоха на улицата миналия месец след изборите в Беларус, властите решиха, че най-правилното решение е да спрат интернета в цялата страна. Навярно те са се надявали, че по този начин демонстрациите ще приключат, но седмици по-късно тълпата по улиците в Минск продължава да расте и да се противопоставя на намерението на Лукашенко да остане на власт.

През последните десетилетия все повече и повече режими свикват да блокират достъпа на гражданите си до интернет, за да прекратят усилията на активистите да комуникират и да се мобилизират. Но едно изследване показва, че подобно на Беларус, този метод рядко има ефект. Всъщност, в повечето случаи ефектът е обратен, а демонстрациите стават по-продължителни, настойчиви и насилствени. 

"Рядко виждаме блокиране на мрежите, което да е довело до спад на протестиращите на улицата", казва Ян Ридзак, анализатор в Ranking Digital Rights, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи.

Той и екипът му наскоро публикуват проучване, в което документират какво се е случило с протестните движения в африканските страни, когато правителствата решават да цензурират социалните мрежи или директно да спрат интернета.

Изследването на Ридзак не успява да докаже, че спирането на интернета винаги е свързано с по-агресивни протести, но доказва, че то няма никакъв ефект върху броя на хората, които излизат по улиците. Един от примерите са протестите за етническо неравенство в Етиопия през 2017 г. Тогава правителството блокира достъпа до мрежи, но "напълно се проваля", тъй като броят на протестиращите не намалява и са регистрирани повече сблъсъци.

Eкипът от учени взима под внимание данните за локациите на протеста и дали е имало сблъсъци или не. Но изследователите нямат достъп до информацията какъв е бил броят на протестиращите и каква е била тяхната активност в интернет преди спирането на мрежите.

"Ако върху тези две точки бъде хвърлена повече светлина, то това би било ключово за по-нататъшното обяснение на устойчивостта на протестните движения в лицето на нарушената комуникация, предполага Дебора Браун, старши изследовател и застъпник за дигиталните права в Human Rights Watch.

Тя добавя, че в крайна сметка намесите в мрежите едва ли ще са достатъчни да заглушат активистите.

"Затъмнението не променя това, което хората искат. А те искат да бъдат чути. Те няма да си останат вкъщи, само защото не могат да комуникират помежду си", казва Браун. А Ридзак е на мнение, че протестиращите ще намерят нов начин за комуникация, когато са принудени. В случая с Беларус протестиращите веднага се обърнаха към частни виртуални мрежи VPN и Telegram, когато сайтове като WhatsApp бяха блокирани.

Но ако спирането на интернет не работи, защо правителствата продължават да го използват?

"Те често използват тази тактика в краен случай. Но стратегията е груба и може да доведе до  разпространение на слухове и дезинформация по други канали - с непредсказуеми последици", казва Джос Райт, старши научен сътрудник в Оксфордския интернет институт, пред Vice.

Ридзак е съгласен с това твърдение: "Става въпрос за създаване на атмосфера на страх и несигурност. Като пряка демонстрация на власт, изключванията могат да засилят цялостното усещане за хаос в дадена държава или населено място, създавайки нестабилна ситуация, която властите може да се надяват в крайна сметка да им помогне", казва той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
Разлика преди 3 години
Беларус си има държавник, а България си има гаулайтер
54
0
 
2
 
! Отговори
в Белорус преди 3 години
Здравеопазването пази здравето на хората без пари. Образованието образова на световно ниво без пари.
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютната мизерия в България не се дължи на американското и западното партньорство, неее, абсолютната мизерия в България вече 30 години, се дължи на факта, че българите са прости, и не знаят как да живеят добре при западното партньорство, ЕС и НАТО.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко никой не е спрял да ходи на Запад. А ЕС има облекчен визов режим с Белорисия, всеки може да пътува и да мие улиците на Запат като българите. Но предпочитат да работят в Белорусия при бруталния Лукашенко.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорисия никой не се е палил. Никого не са заливали с киселина или разстрелвали на улицата.
50
1
 
0
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Както винаги *** е умопомрачителна , само се чудя преди или след ония кавaл Александър Попов
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорисия няма умиращи от глад и студ хора.
48
1
 
4
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Относителното материално благополучие на Беларус се дължи единствено на привилегированото положение, което има от страна на Русия, транзитни такси за продукто проводи и множеството субсидии на селскостопанска, индустриална и всякаква продукция, която получава от Русия. Тези субсидии и издръжки не се дават на Белорусия поради сините им очи, а като компенсация за отредената им роля на БУФЕРНА държава с ОГРАНИЧЕН суверенитет, без право на самостоятелни геополитически решения
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои българи са готови да живеят в мизерни условия по 5 души в едно помещение и обща баня и тоалетна за целия етаж само да избягат от гербаджийска България. Лукашенко не иска да допусне това за своята страна. Груб е, брутален е, но ще са му благодарни някой ден. Освен това добрия бoй възпитава и развива личносттa.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пентагонът: Срокът за производството на българските F-16 е удължен до 2027 г! 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключването на договора между САЩ и България, бяха платени наведнъж от българското правителство. Плащането бе одобрено и от парламента.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"България беше 45 години пудела на СССР и нито за един ден българи не са можели да пътуват безвизово в СССР"А днес след 30 години навеждане на САЩ, българите могат ли да пътуват безвизово за САЩ? Дори колониите в Африка са могли да пътуват свободно в метрополиите!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ всяка година изнасят злато за около един милиард от васалната територия РъБъ чрез подставената си канадска фирма Дънди Прешъс, като плащат комисионна само 1.2%. За сравнение, при разработка на природни ресурси в Африка се плаща 15-20% на държавата.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли. Това е все едно един пенсионер в България със 150 евро като плати тока, парното, наем за гарсиониерка и водата да му истаната 120 евро. Вместо това българските пенсионери ровят в кофите защото парното излиза повече от пенсията и не остава за храна.
42
0
 
5
 
! Отговори
Богати сме преди 3 години
Всяка година плащаме на печелившите американски тецове по 850 милиона долара!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме със Русия по времето на СССР България беше сред 30-те най-развити икономики в света.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус без еврофондове е пред окаяна и разграбена от Германия и нейните слуги България.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
долу лапите от нета !кой го пипне - *** му пръстите!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ отказва визи да 25% от кандидатстващите българи. Даваш 150 долара, подаваш документи, ходиш на интервюта, и после отказ без обяснения защо са ти отказали.
37
1
 
1
 
! Отговори
гошко преди 3 години
България беше 45 години пудела на СССР и нито за един ден българи не са можели да пътуват безвизово в СССР, този въпрос даже никой и не си е помислял да го постави. Да не говорим че и българите които са попадали със служебна или друга виза в СССР можеха да се движат единствено по определени маршрути и да посещават места /градове след предварително одобрение.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А американците взимат ли лесно българска виза и ходят ли на интервюта в българското посолство или си влизат в България като че ли им е бащиния?