"Храни душа, да те слуша"! Какво е било менюто на софиянци в началото на ХХ в?

Изложба проследява как са формирали кулинарните си умения предците ни
Обновена: 15 ное 2020 12:25 | 15 ное 2020 09:40, Камелия Цветанова
88

Снимка: Dnes.bg

От хляба и лука, през бялото сладко за гости, до изисканите виенски сладкарници. Какви са били хранителните навици на столичани в края на ХIХ и началото на ХХ в., какво е чуждото влияние върху традиционното за българите меню след Освобождението, кога кафенетата и ресторантите идват на мода? Отговор на тези въпроси дава изложбата „Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско” в Регионалния исторически музей в столицата.

В края на ХIХ въпреки голямото изобилие на хранителни продукти, произвежда в плодородното Софийско поле, селяните са имали сравнително скромна трапеза.

Храната им е била основно хляб, към които се добавя лук, чесън, през лятото сурови или печени чушки. От време навреме на трапезата се е появявало и парче сланина, кисело мляко, бучка сирене, яйца.

В края на ХIХ в. хората са се събирали около софрата, седнали на трикраки столчета. Индивидуални чинии са липсвали, така че всички са се хранили от една обща паница, поставена в средата, като всеки си е взимал с лъжица от гозбата.

След Освобождението в живота на София настъпват значителни промени. Тя става политически център на държавата. Тук пристигат и много чужденци, които носят своите традиции в храненето и така и менюто на софиянци се  обогатява.
Традиционната кухня, която е съществувала дълги векове, продължава да се използва, но навлизат нови техники и технологии, като желирането на храни, направата на десерти и сладкиши, ордьоври, салати.

В женските списания се публикуват рецепти за изискани ястия като желирана риба, печени меса с различни сосове, сладки и  соленки. Тези блюдата присъстват на трапезата и на средно заможните домакинства.
Появяват се шунки и салами, а освен виното и ракията започва да се произвежда бира, която много се харесва на столичани.

Съществено се променя и начинът на поднасяне на храната. Хората вече имат индивидуални чинии и прибори, а масата сменя софрата. Постепенно се налага и тристепенното меню със супа, второ и десерт. Елитът възприема европейките норми за хранене като броят на блюдата може да надхвърли 5, 7 или повече.

Българите са се хранили не само в дома си. Още преди Освобождението са съществували ханове. След 1878 г. обаче навлизат нови порядки. Появяват се заведенията за обществено хранене.

Гостилниците са за хора с по-скромни средства. Кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти за средната класа. Ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.

В началото на миналия век голяма популярност имат бирариите. В някои от тях пивото струва само по 15 ст. при средна надница за неквалифициран работник от 2-3 лева на ден.  

В София кафенетата са били запазено място за мъжете. В тях освен кафе се сервират бяло сладко, локум, баклави – все деликатеси наследени от миналото.

И скъпите ресторанти, и евтините бирарии, и кафенетата, гостилниците, кръчми имали постоянна клиентела. Характерна била консумацията „на вересия“ с плащане след получаване на заплата, когато клиентът се опаричи.

Появяват се и сладкарници от виенски тип. В тях са ходили и семейства с децата си, защото алкохол и цигари не се предлагали. Пастите се сервирали по 10 различни върху блюдо, а накрая се плащали само изконсумираните.

А как са се хранили на обяд в Двореца? В експозицията може да видите и това. Акцент в нея е маса, подредена по каноните на организираните в Двореца тържествени обеди. Впечатлява не само порцелановият сервиз с монограма на цар Фердинанд в средата на чиниите, но и съдовете, приборите, листовете с менютата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
9
 
15
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Хайде да сравниме сегашните "Троп къщи" и който си искате ресторант или гостилница с предишните: Унгарския рест.Чешкия и Руския клуб,Вегетарианския рест. Закусвалня"Козница" рест."Стадиона" и много,много други и това само в София. Провинцията беше също на високо ниво по отношение на изхранването....и всичко това на абсолютно достъпни цени!!!
59
25
 
33
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Преди Европейския диктат,имахме невероятно качествени и чисти храни: Сирена ,кашкавали,месо, плодове и зеленчуци,хляб (добруджа,бял,типов,ръжен) и хлебни изделия.Имахме и някои висококачествени консерви - лютеница,кьополу и замразения набор гювеч....Пиех вода направо от чешмата....Сега да го е страх човек да си купи каквото и да е!!!
58
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската кухня е най-богатата на света, френската, турската, италианската не стават за нищо. Всички техни ястия са крадени от нас.
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много смешни пвовинциални комлекси. Ами пишете си какво се е яло във вашето село, а ние ще ви оплюваме.
56
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря ! Денонощно *** валнува мисалта какво са яли софиянците некога. Ами яли сами оная работа
55
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просташко, какво друго може да е било алканското меню ..
54
24
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"В началото на миналия век голяма популярност имат бирариите. В някои от тях пивото струва само по 15 ст. при средна надница за неквалифициран работник от 2-3 лева на ден." Написалия това изречение е малоyмен!
53
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни и стига и това, че ни тровят с ***, а и някои Български храни са вече вносно производство - например халвата от Захарни заводи е произведена в Малорусия(украйна)!
52
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека в града на шопите да има вносна европейска небългарска кухня,да си я ядат, тъ.паницте, българите няма какво да губим, понеже във всяка българска къща на село приятно ухае на домашно сготвени български ястия и българските готварски обичаи се спазват.
51
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Старата Българска Столица - Велико Търново никога не е имало европейска храна и стил, така ли, ***? И според вас, Българската кухня не е европейска, така ли, че да се " надяваме" ние и да се " надяват" шопите на вносната такава?
50
10
 
42
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Преди столичните да видят европейско хранене, това вече е факт във Русе, Варна и Пловдив,но за това репортаж няма. България не започва от вас шопи!
49
11
 
20
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Преди столичните да видят европейско хранене, това вече е факт във Русе, Варна и Пловдив,но за това репортаж няма. България не започва от вас шопи!
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯстребителПрав си, донякъде. Но какво да очакваш от префърцунените лицемерни шопи и полу- шопи.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравославенПрав си, изключително прав. Лакомията и незачитането и неспазването на Църковните пости води както до затлъстяване на тялото, така и разваляне на ума и липса на воля, вяра и морал, а какво да кажем за душата и къде тя ще отиде, когато тя определено не е живяла според Божия Закон. Определено Рождественския Пост започва на 28 Ноември, но ясно се показва, че повечето хулят Постите, но пък си получават и немалко заслуженото И тук - да се мър.сят телом и духом , досущ като сви.не!
46
18
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Всичко което ви е дарено от турците да ви е халлал вие ще помните дълго турското си минало!
45
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които НЕ са софиянци са се хранили къде по- вкусна и здравословна и домашна храна от префърцунените шопи и полу- шопи.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 45Коментар 49 не е писан от мен!!
43
8
 
3
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Светът е видял много проблеми от организираните религиозни от всякакъв вид но забравя.
42
3
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш ма нейсе преди 3 години
След освобождението София е била същото "кално село" като останалите градове в България! ........ Ти да видиш ама нейсе...От сюндюк Али ага Мехмед Онур Сюлейман бин Абдулах ал Хюсейн бин Гюлен Осама бил гладен ефенди!
41
4
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ОбективноТака е, само дето се казва натриев глутамат. Слага се за подсилване на вкуса на храната. Иначе си прав. Аз си купувам от една малка, частна месарничка до нас, до Петте Кюшета, супер им е месото. Не пуска вода като това от големите вериги.