Просто вдигаш телефона и след половин час ти доставят кокаин

От години кокаинът победоносно шества в Европа, COVID не попречи
10 мар 2021 21:00, Елка Василева
42
Просто вдигаш телефона и след половин час ти доставят кокаин
Снимка: архив, БГНЕС

Да си купиш кокаин е също тъй лесно, както да поръчаш пица, казва млад берлинчанин. Рекордни количества дроги се залавят напоследък в Европа, а бруталността на бандите расте заедно с печалбите.

Александър е около 40-те, работи в медийния бранш и живее в един от най-добрите берлински квартали. Преди пандемията също употребявал кокаин, но сега доста увеличил консумацията. Пред Дойче веле той признава, че "смърка" до четири пъти седмично - заедно с приятели.

Още по темата

Навремето се събирали в барове, където също употребявали, макар и по-малко: „В една компания от осем души няма как всички постоянно да влизат в тоалетната. В къщи обаче просто изсипваш бялото на масата, правиш осем магистрали и всеки си смърка колкото иска,“ обяснява Александър.

Още няма официална статистика за въздействието на пандемията върху консумацията на наркотици. Във времена, когато контактите между хората са ограничени, летищата пустеят, а границите са затворени, наркотрафикантите положително срещат не по-малко трудности от почтените предприемачи. Затова много експерти очакваха, че търговията с наркотици ще се свие. А оттук - и потреблението.

Също както си поръчваш пица

Александър от Берлин обаче не вижда никакъв проблем в доставките на кокаин. Вдигаш телефона – и след половин час „кокаиновото такси“ вече е пред входа. Както си поръчваш пица, същото е, казва той и обяснява, че цените са стабилни, а качеството дори се повишава.

Потвърждава го и Рене Мачке, който стои от другата страна на барикадата. Шефът на митническото разследване в Хамбург казва пред Дойче веле, че кокаинът винаги влиза най-вече през големите пристанища. На пристанището в Хамбург всеки ден се разтоварват повече от 23 000 контейнера. Хората на Мачке проверят най-подозрителните: пратки от Латинска Америка, контейнери, които са пристигнали по определени съмнителни маршрути или пък се водят на фирми с лоша слава. В едно помещение с размерите на спортна зала митничарите гледат на рентген подозрителните контейнери.

И хващат все повече кокаин: ту опакован с пратки спортни сакове, ту в чували с ориз или фураж. „Никога досега не сме хващали толкова много кокаин,“ казва Мачке.

Последните две години в Германия залавят по десетина тона кокаин, в периода преди това по около 3-5 тона годишно. Наскоро екипът на Мачке направи най-големия си удар. Митничарите заловиха 16 000 килограма кокаин в тенекиени кутии, които уж трябвало да съдържат маджун и хоросан.

В момента Европа е най-атрактивният пазар, обяснява пред Дойче веле Джереми Макдърмът, директор на организацията InSight Crime. „Просто цените в Европа са много по-високи, а рисковете – много по-малки, отколкото в Латинска или в Северна Америка,“ казва Макдърмът, който заедно с екипа си, базиран в колумбийския Меделин, наблюдава организираната престъпност в Южна Америка.

Пазарът на кокаин ще расте особено в Източна Европа

Експертът припомня, че САЩ отделят милиарди годишно за борбата срещу наркотрафика, в която участва истинска армия от полицаи. Ето защо бандите все повече се ориентират към Европа. Макдърмът смята, че европейският пазар на кокаин тепърва ще расте, особено в Източна Европа.

Кокаинът се произвежда в страни като Колумбия, Боливия или Перу и стига до Европа по различни пътища. „Най-предпочитаният маршрут в момента тръгва от Колумбия и минава през бразилски пристанища,“ обяснява експертът. Към този моментът кокаинът вече е минал през ръцете на петима различни криминални субекта. В бразилските пристанища действат следващите банди, които имат грижа за укриването му в съответни контейнери и транспортирането към Европа, казва Макдърмът. „За тази цел навярно трябва да се подкупват митничари и пристанищен персонал.“ Той обяснява, че в престъпния бизнес вече участват хора от най-различни националности.

В Европа пратките се поемат от следваща банда и се укриват в междинни складове. Главните разпределителни пунктове са пристанища като Ротердам, Амстердам или Антверпен, а главните действащи лица – обикновено банди от Нидерландия. От тези складове дрогата вече поема към уличните снабдители и клиентите, един от които е берлинчанинът Александър. Близо 12 милиона европейци вече са опитвали кокаин, смятат специалистите от Европейската служба за наблюдение на наркотиците и наркозависимостите в Лисабон.

Лоран Ланиел, който работи в тази служба, също потвърждава, че от няколко години насам кокаинът победоносно шества в Европа. А това си има последствия. „Трябва да очакваме повече корупция и повече насилие,“ казва Ланиел.

Като отчитаме количеството заловени наркотици, определено трябва да се досетим, че поне по летищата и пристанищата има и подкупени служители. „Има все повече индикации за корупция сред разследващите и в правосъдието. Разбира се, още не сме достигнали равнището на Латинска Америка, но аз не изключвам вероятността в администрациите и в политиката в Европа вече да има хора, които печелят от търговията с кокаин,“ казва експертът.

Увеличават се насилието и престъпността

Той припомня, че паричните залози непрекъснато се увеличават, а с това се увеличава и готовността на бандите да прилагат насилие. В нидерландско пристанище вече бяха открити контейнери за морски превоз, превърнати в помещения за изтезания, а това показва как наркотрафикантите действат вече и в Европа. В Хамбург също има престрелки, свързани с наркотрафика, признава Рене Мачке. „При обиски откриваме все повече огнестрелно оръжие,“ казва митническият служител и добавя, че бандитите вече отправят и заплахи срещу митничари и полицаи.

Какво трябва да прави държавата - да обяви война на наркотиците, както направиха в САЩ? Не, смята Джереми Макдърмът. „Трябва комплексен подход – репресиите, забраните и арестите не са достатъчни,“ смята той. Необходимо е повече международно сътрудничество, включително със САЩ и държавите от Латинска Америка. „Трябва да се подсили гражданското общество, а на фермерите, които отглеждат кока, да се предложат приемливи алтернативи,“ казва Макдърмът.

Берлинчанинът Александър добре знае, че е последната брънка в дългата пътека на „бялото“. Но смята, че дори да престане да употребява, това няма да промени кой знае какво. „То е като със закланата и разфасована свиня. Дори аз да не си купя пържоли, животното пак ще си е умряло“, казва той.

А какви са последиците за здравето от консумацията на кокаин? Редовната консумация на кокаин може да увреди кръвоносните съдове и вътрешните органи. Тя води до зависимост и дори до психически заболявания, предупреждават лекарите. „А пък нали го и разреждат, та често пъти не знаеш изобщо какво смъркаш,“ признава си Александър. И се кълне, че когато приключи локдаунът, ще намали потреблението на кокаин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
23
 
! Отговори
Алилуя преди 3 години
АМИ ПРОСТО НЕ ПОРЪЧВАЙТЕ!!! ЛЕСНО Е. А СЕГА БАНДИТЕ ВИ ВИНОВНИ.?! НЕ ВИЕ САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала! Какво откритие само. Да ви кажа още една тайна - вдигаш телефона и след 1 час ПИЦА!
8
2
 
14
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
Да,по лесно е с кокаина,отколкото с ваксина!И едното и другото е държавна политика!
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казвате го, все едно е лошо нещо?
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За статистика, количества и качеството-при Бойко, ТОЙ знае само
5
3
 
12
 
! Отговори
Айде по-живичко преди 3 години
Айде да не ме карат да чакам половин час ... може и по-добре
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учиндолският полово негоден мартеничар с плешиво теме, сакат, кьорав, с ментални проблеми и умствен недъг кокаин трифонов - славуцата харесва тази новина!
3
2
 
25
 
! Отговори
гост преди 3 години
Пишете и телефона, иначе не вервам!
2
5
 
10
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Шаййката тук продава всичко забранено без никакъв проблем !!
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дилъра му е слаб !