COVID-19 и мигрантите: Отказват ли бежанците да се ваксинират?

Всеки втори с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна
Обновена: 6 фев 2022 17:22 | 6 фев 2022 17:15, Красимир Ангелов
117
COVID-19 и мигрантите: Отказват ли бежанците да се ваксинират?
Снимка: БГНЕС

Близо 50% от хората с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна. Медии твърдят, че делът на ваксинираните мигранти е значително по-нисък от този на местните хора. Така ли е?

Отговорът на този и други въпроси се съдържа в изследване на института "Роберт Кох", публикувано на 3 февруари 2022. За целта е било проведено социологическо проучване сред хора с мигрантски произход, като анкетите са били водени на 5 различни езика. Крайният резултат сочи, че сред местното население процентът на ваксинираните действително е по-висок, отколкото сред мигрантите, пише в свой материал DW.

Езиковата бариера

Но причината не е в това, че мигрантите са по-скептични към ваксините, казва Елиза Вулкоте, която представи резултатите от проучването на специална пресконференция на института "Роберт Кох". Оказва се, че езиковата бариера често играе ролята на сериозна пречка. Решаващи са също факторите образование, доходи и възраст. За целите на проучването са били анкетирани 2000 души. От тях 1000 са били с мигрантски произход, а други 1000 - без. В първата група 84% са били ваксинирани поне по веднъж, във втората – 92 на сто.

Здравната експертка от Института "Роберт Кох" Елиза Вулкоте смята, че тези разлики могат да се обяснят с езиковата бариера: "Колкото по-добри са познанията по немски език, толкова по-висок e и процентът на имунизираните".

Почти 92% от анкетираните, за които немският е майчин език или го владеят много добре, са били ваксинирани поне по веднъж. Имунизационната квота при хората със средни езикови познания е била 83 процента, а при тези със слаби познания – 75 на сто.

И възрастта е решаваща

Възрастта също оказва влияние при взимането на решение за имунизация. При анкетираните между 18 и 29 години имунизационната квота и в двете групи се оказва еднакво висока – 93 процента. А хората между 30 и 39 години са били с най-нисък процент на имунизации и в двете групи.

Доходите, образователното ниво и наличието на лош предишен опит, например преживяна дискриминация в сферата на здравеопазването, също се отразяват негативно на решението за имунизация, установява проучването.

Фалшиви информации

Има и множество фалшиви информации, които се разпространяват особено интензивно сред определени групи хора. Проучването сочи, че 58% от хората с мигрантски произход допускат, че имунизацията може да съдържа рискове за семействата, които желаят да имат деца. В групата без мигрантски произход това мнение се споделя от 51 процента.

Половината от анкетираните с мигрантски корени допускат също и това, че ваксината може да има опасни химически съставки – срещу 40 на сто в другата група. Освен това 51 процента не изключват вероятността ваксината срещу коронавируса да променя човешката ДНК – срещу 41 на сто в групата без мигрантски произход.

Елиза Вулкоте пледира за по-активни действия срещу разпространяването на фалшиви информации. „Трябва да има целенасочена разяснителна кампания за хората с по-малко познания по немски език и с по-нисък социален статус“, казва тя.

Опитът на Бремен

В провинция Бремен има голям брой мигранти, но същевременно и много висок дял ваксинирани: 87 процента от всички граждани. Как бе постигнато това? "Бремен от самото начало заложи не само на големите ваксинационни центрове, каквито има и в другите провинции, а и на мобилните екипи с преводачи, които обикаляха районите с компактно мигрантско население и разясняваха ползата от ваксините", казва организаторът на имунизационната кампания в Бремен Кай Бултман.

"Разбира се, невъзможно е да убедиш всички. Има например хора, у които е дълбоко вкоренено недоверието към всички държавни институции", казва Бултман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Chick преди 2 години
До73 отиди се провери първо на фертилност ,после драскай умни коментари ,яд ви е вас ваксинираните ,че не се въртите цял ден по новините сега вече сами не знаете какво си вкарахте и сега плачите, така ви трябва слабоумните о податливи хора нямат право да продължат своят род
77
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
Просто немците са дисциплиниран народ, който има сляпо доверие в авторитетите и държавата. Това им позволява да се мобилизират за дадена кауза. Лошото става, ако каузата е грешна или в управлението попаднат калинки.
76
0
 
3
 
! Отговори
пешко джамбов преди 2 години
До Вио Изобщо не е важно колко висши имаш и колко езика владееш, а е важно дали си добър професионалист и имаш ли търсена в момента професия!
75
1
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Я да им кажат, че ще им спрат социала да видите как всички ще се ваксинират!
74
0
 
2
 
! Отговори
Ивайло Панов преди 2 години
До Рамзан КадировНа мен ми го намекнаха няколко пъти, но след като получиха категоричен отказ, спряха да ме питат.
73
4
 
16
 
! Отговори
Вио преди 2 години
Като българка с мигрантски корени в съседна на Германия държава мога да кажа, че могат да се скрият някъде със своите стериотипи и пропаганда. Имам три висши, владея отлично 4 езика и разбирам още няколко, имам над средния доход за страната в която живея. Ваксинирана съм от много неща, но тази експериментална течност не ми е нужна. Около мен основно ваксинирани познати и колеги са с позитивни тестове и седят на карантини!
72
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Спокойно, Вавилон се разпада, нашествениците от Третия Свят са налетели Запада, за да грабнат парченце мръвка от умиращото тяло. Когато дойде Гладът и институции, като полиция, социални служби, безплатни пари под формата на социални помощи, здравеопазване и НПО-та изчезнат, всичките тези , неканени дошляци ще си бият шута обратно оттам, откъдето са се довлекли. Гаранция!
71
0
 
27
 
! Отговори
До Вируслав преди 2 години
Зарежи института Кох, Джонс Хопкинс истутута направи проучване за ефективността от ваксините и локдауните за намаляване на смъртността от КОВИД 19. Локдауните са намалили смътността с 0.2%, ваксините само с 10%. Това защо никой не го казва? Защо не е първа новина във всички медии на планетата? Уж е една от топ 5-те медицински и биологични школи на планетата. Излизат със двугодишно проучване и ти казват че всичките мерки дотук са безполезни и всички се правят на луди!
70
9
 
17
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Искат работа и дом, а не искат да се ваксинират! На самолета и обратно, кой откъдето е дошъл! Повечето са млади хора тръгнали да завладяват западния свят! Само искат, а не спазват правилата! Смучат системите на държавите , а тези които работят плащат данъци , без да оспорват и ги издържат! Това равноправие ли е ,това е дискриминация спрямо работещите!
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя израз "с мигрантски корени"...пак евфемизми да е обидим натрапниците, май..
68
2
 
32
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Нека института Кох направи изследване, колко от наваксаните етнически германци и тези емигранти които знаят добре езика тъй че имат работа,- са се ваксали само заради това че вярват на "ваксинините"- и колко от тях, за да не ги изгонят от работа и няма да могат да изплащат къщите и колите си и ще ги изхвърлят на улицата- и за сертификатче за да могат да пътуват или ходят по ресторанти. Тогава ще разберем истинската картина. И не ни дрънкайте "интелект", "разясняване" и подобни глупости.
67
1
 
9
 
! Отговори
диров преди 2 години
значи не ви искам немския аз.
66
3
 
56
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Естествено отказват! 99% от тях са *** на социалка, няма как да ги уплашиш, че ще ги съкратят от службата... Виж, местното население - кастрирани, уплашени и поробени германци, чието единствено предназначение е да работят като кучета докато умрат и да финансират вноса и развъждането на "бежанци", е друга работа! Само като му намекнат, че без ваксина ще го изгонят от работа, средностатистическият германец веднага "доброволно" се ваксинира!
65
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Естествено ,нали са с правилегии !Какви васкини ,какви вируси ? За тях не важат ,както у нас не важат, за една етническо-социялна група на помощи .
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тях да ги гонятА ти като отидеш на запад, какъв си мислиш че си????
63
6
 
23
 
! Отговори
Също и КАСТРАЦИЯ преди 2 години
Тези БЕЖАЦИ правят по 10 - 20 деца множат се като зайци. А ДА ГИ ВИДИМ как ще посмеят да нарушават границите КАТО със ЗАКОН принудително НЕ САМО ВАКСАНЕ, а и КАСТРАЦИЯ да ги видим КАК ЩЕ НАМАЛЕЕ тази АТАКА и ВЪЛНА от БЕЖАЦИ.
62
10
 
22
 
! Отговори
Да им ДУПЧАТ ушите преди 2 години
Дупки на ушите и да ги татуират лицата им с бар кодове да се знае че това са НЕЛЕГАЛНИ престъпни бежаци. Да са дамгосани, защото нарушаването на границите е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
61
3
 
24
 
! Отговори
тях да ги гонят преди 2 години
Задължително обезпаразитяване и ваксиниране на наглите бежаци после ще посягат да насилват нашите жени и деца. Абсолютно СТРОГИ МЕРКИ това е ПРЕСТЪПЕН КОНТИНГЕНТ както ЗАРАЗИ могат и ТЕРОРИЗЪМ да ВНАСЯТ.
60
4
 
29
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Страните, които си изброил не са лъгани досега. За пръв път им е и съжаляват. Ние сме имунизирани срещу лъжата много пъти.
59
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция 84% от населението над 11 години се ваксинирало. 1% имат противопоказания за ваксинация. Направили голямо социологическо проучване какви са тези 15% , които не искат да се ваксинират. Резултати - болшинството са родени извън Швеция и Европа. Никък доход, ниско образователно ниво, по-висока възраст. Мисля, че това казва всичко.