Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна

Силни занапред ще са обществата, които могат да издържат на болка
8 мар 2022 08:49, Елка Василева
308
Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След 1989 г. в Европа настана нов ред, войната беше немислима. Тази Европа сега потъва. Путин руши не само украински градове, той изнасилва моралните основи, върху които е стъпил европейският мирен ред, пише Иван Кръстев.

"Започва една нова история. Отмина времето на нежната сила. Силни занапред ще бъдат само онези общества, които могат да издържат на болка." Под това заглавие авторитетният германски седмичник "Ди Цайт" публикува водеща статия за войната, която Русия започна в Украйна, от българския политолог и философ Иван Кръстев. Дойче веле цитира пасажи от нея.

Идва краят на мирния ред

В началото Кръстев припомня за мирния ред, който се установи след края на Студената война. Той започна с Обединението на Германия и може да завърши с разпада на Украйна, пише Кръстев. "Този нов ред отхвърляше употребата на сила като инструмент за решаване на конфликти и насърчаваше взаимната обвързаност между европейските държави. В олицетворение на тази Европа се превърна върховенството на човешките права."

Още по темата
В онзи свят след 1989 година покълна и надеждата, че тогавашната посткомунистическа Русия също ще прегърне демокрацията и либерализма. Ако просто кажем, че не се стигна дотам, ние определено ще омаловажим случилото се, пише авторът. "Подобно на Германия след Първата световна война Русия се превърна в гневна ревизионистична сила, която има за цел да разруши целия европейски ред", подчертава по-нататък Кръстев.

В този европейски ред мнозинството хора искаха мир, а войната беше немислима, припомня Иван Кръстев и продължава: "Тази Европа обаче в момента потъва. Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (…), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред. (…) От епохата на "нежната сила" ние преминаваме в епохата на издръжливостта. Под нежна сила се разбира стратегията на Запада да използва като главно оръжие своята голяма привлекателност. А "издръжливост" - това е умението на либерално-демократичните общества да блокират всеки опит уязвимостта им да бъде използвана като оръжие срещу тях."

Иван Кръстев смята, че едно либерално-демократично общество е способно да се съпротивлява срещу агресия като Путиновата, която използва именно слабите му страни - народовластието и миролюбивостта - единствено с издръжливостта на отделните си индивиди и на гражданското си общество. "И това общество трябва добре да си дава сметка колко е уязвимо. В епохата на издръжливостта се брои не толкова болката, която можеш да причиниш другиму, а болката, която сам можеш да изтърпиш."

Все повече страни искат да си "възвърнат контрола"

Иван Кръстев припомня, че ако доскоро идеите и ценностите на западните страни победоносно са се разпространявали чак до най-затънтените кътчета на земното кълбо, в момента все повече страни сякаш се опитват "да си възвърнат контрола" и да консумират собствената си култура, вместо да копират чужди.

"Началото на тази нова ера, което е маркирано от култа към собствената своеобразност, ще има драматични последствия за баланса на силите в света. Навлезли сме в една фаза, в която бъдещето на международния политически ред вече се решава не от успехите и привлекателността на една политическа система, а от това доколко противникът на тази система умее успешно да манипулира нейната уязвимост."

Войната е точно обратното на пандемията

В края на обширното си есе в седмичника "Ди Цайт" българският политолог и публицист пише: "В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион. Войната е точно обратното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-вече за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни тревоги са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), всъщност са децата от последната голяма война."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
10
 
33
 
! Отговори
Мирният ред преди 2 години
ТРЯБВА да завърши с разпада на Украйна!!! Със съчувствие към така наречените украинци, които на запад са с полско- литовски корени, а на изток - чисти руснаци. Русия е основана като Киевска Рус. И не разбирам или пък добре разбирам, защо никой на запад не споменава за Кримската война. НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ РАЖДА ЧУДОВИЩА. КОИТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЗАГИВАТ ОТ СВОЯТА СОБСТВЕНА ПАТОЛОГИЯ.
157
6
 
28
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ДА ВЪЗХВАЛЯВАШ ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ Е ТВЪРДЕ ПОВЪРХНОСТЕН " АНАЛИЗ", БЕЗ ДА ВИЖДАШ, ЧЕ ТЕ ДРЪНЧАТ НА КУХО. КОЛКО КЛОА.КИ ИМА ТАМ И КОЛКО СКЕЛЕТИ В ГАРДЕРОБА - ДАЖЕ НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!!
156
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слаб, но добре платен "анализатор" е КръстеФ.
155
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, че загуби, загуби. Това е ясно. Въпросът е да не отнема повече човешки животи. Трябва да бъде спрян!
154
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до "опълченците на Шипка" ; Знам , че сте с тотално увредени мозъци , но не допусках ,че има и по-висока степен при вас ...
153
7
 
25
 
! Отговори
Handel преди 2 години
За момент се зачудих на заглавието, но после видях че е от DW цитираща поредния самозван "експерт". Хубавото на DW е че тяхната информация винаги е абсолютно точна, но трябва да се чете точно наобратно и никога няма да има грешка.
152
5
 
22
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Тоест да се разбира, че обществата, които толерираха досега развяването на шарени знаменца и подаряваха на терористите мечета, няма да ги бъде. Ами то така е било винаги. Погледнете историята не само на Европа, на целият свят. Сега от 20-30г в Европа започнаха да се толерират разни меки китки, либерасти и толерасти.
151
12
 
22
 
! Отговори
171, преди 2 години
Какви мечти, за Бога, жива реалност е разпадът на ЕС. Британците първи си го видяха и в защита на националрния си интерес избягаха през глава. Дорде има време, преди да е потънал пиратският кораб. И на това лично аз гледам с мъка - тъкмо го напъплихме и него - и той взе, че се разпадна от вътрешната си гнилост. Какви русофилства те гонят? Реализмът няма нищо общо с филията и фобията. Знам, че опорките ви стигат до там, но нещата са далеч от черно-бели. ЕС е гнилостен тумор, който се самоизяжда.
150
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските сили в Украйна са в състояние на пълна деморализация. Понасят огромни загуби и вече нямат офанзивен потенциал. За атака на големи градове или столицата просто нямат нито сили, нито желание. Ще е чудо, ако издържат до края на месеца. Украинците /с любезната помощ на ЦРУ/ направо им разказаха играта! Путин може да захрани руския газов износ само с газта, която пикае от яд и безсилие! За тоя гнусен гном проблемите тепърва предстоят!!!
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама тогава имаше способни политици, сега са пълна трагедия.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хмммм
147
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 170 "Първото вече се разпадна" Хахахаха. Само неграмотен русофил си мисли, че понеже си мечтае за това, това се случва. ЕС е по-сплотено от когато и да било и взаимодействието межуд държавите в него става все по-добро. Даже Орбан, куклата на Путин в ЕС, позволи разполагането на НАТОвски войски в Унгария. Това е само началото на единния европейски отговор. Без да иска Путин направи ЕС единен.
146
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпад ще има - на ЕС и НАТО, като страна, изгубила третата световна война. Първото вече се разпадна, само бюрократичните му структури още висят със служителчета на заплатки, но скоро и това ще приключи.
145
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РУСКИ ИИБРИЦИ, Това е най-смешното - че русолфилчетата си мислят, че ако/когато Русия превземе Украйна и с това всичко се връща постарому. Няма такъв филм. Оттук нататък Русия е зад Желязната завеса. Който разбрал, разбрал.
144
20
 
22
 
! Отговори
РУСКИ ИИБРИЦИ, преди 2 години
РУСИЯ ПОДПИСА ПРЕЗ 1992 МЕЖДУДЪРЖАВЕН ДОКУМЕНТ, ЧЕ ПРИЗНАВА РАЗПАДА НА СССР И ДЪРЖАВИТЕ КИРГИЗСТАН, ТУРКЕСТАН, ЛИТВА, ЛАТВИЯ, ЕСТОНИЯ, УКРАЙНА И ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ, ПРЕВЗЕТИ ОТ СТАЛИН - ОБЩО 15 ДЪРЖАВИ!! ТАКА ЧЕ ОПОРКИТЕ ВИ : УКРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВАЛА, ФАШИСТИ, *** ДА ВЪРНЕМ ЛНЕТАТА НАЗАД НЕ ВЪРВЯТ@! КАТО НЕ СПАЗВАТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОГОВОРИ, ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ! И ТОВА ЕМБАРГО НЯМА ДА Е ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА! ВЛИЗАТЕ В ИЗОЛАЦИЯ 40-50 Г. КАТО В СТУДЕНАТА ВОЙНА!
143
9
 
8
 
! Отговори
ДО 164 преди 2 години
ТИ КАЖИ ЗА КОЛЕНЕТО В КАЗАН, КОГАТО РУСНАЦИТЕ ГО ПРЕВЗЕМАТ! АТАКАТА НА ТЪРНОВО Е БИЛА НИЩО В СРАВНЕНИЕ С НЕГО!
142
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските османлии
141
16
 
13
 
! Отговори
Опълченците на Шипка преди 2 години
Руски агресори и български сепаратисти в бой със законната османска власт... Така е било през лятото на 1877 г.
140
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада изземва имущество от Русия. А, защо няма вода и храна за Украйна. Явно Европа не мародерства, а взема на гърба на един народ. Сатани
139
9
 
2
 
! Отговори
hahahahahahahahaha преди 2 години
още един ибрик. рашунгрия ще завърши с разпад. заливането на съседи с човешка маса няма да продължи вече.