Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?

Разказват семействата на избягалите от там
Обновена: 15 мар 2022 10:38 | 14 мар 2022 20:10, Нели Христова
574
Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руски войници са застрелвали хора на улицата, докато превземат украински села, според бягащи жители.

Войниците стреляли произволно по сгради, хвърляли гранати по пътищата и ходели от къща на къща, конфискувайки телефони и лаптопи, казват свидетели пред The Guardian.

Онлайн групи, създадени за членове на семейството или приятели, търсещи информация за хора в засегнатите райони, получават стотици или дори хиляди заявки на ден.

Един свидетел, Никола, описва как войниците пристигнали в Андреевка, село близо до Киев. "Те хвърлиха гранати по улицата. Един човек загуби крака си и на следващия ден този човек почина", разказва той. "След това слязоха по централната улица и започнаха да стрелят по прозорците.  Удариха една жена. Децата й успяха да се скрият."

Никола живее на пешеходно разстояние от брат си Димтро. "Брат ми излезе от къщата с вдигнати ръце. Те го пребиха и след това го екзекутираха на улицата", казва той.

Съпругата на Димтро споделя, че е видяла убийството на съпруга си от прозореца. Тя казва, че е била свидетелка на убийството на съседа им по същия начин. Дъщерята на Димтро смята, че и двамата са застреляни, защото преди това са помагали на украинската армия като доброволци.

Никола казва, че искат да погребат брат му, но жена му се страхува, че войниците ще ги застрелят. "На следващия ден обикаляха от къща на къща, конфискуваха телефони и лаптопи", споделя той. В този момент, 3 март, няма ток. "Тези, които влязоха в къщата ни, се държаха добре. Но ни казаха, че е добре да имаме мазе и да си напълним вода, защото ще бомбардират след шест дни.

Руснаците не им позволяват да погребат Димтро в гробището, затова те го погребват в градината. Дъщерята на Димтро, Юлия, разказва, че скоро след това е започнала минометна атака и съседната къща е започнала да гори. Руски войник им казва да изчакат зад танка му, защото е по-безопасно. "Бяхме ужасени. Не разбрахме дали руснаците стрелят или нашите момчета. Всичко след това беше замъглено. Изтичахме вкъщи и едва успяхме да стигнем под постоянна минохвъргачка", споделя тя.

На 8 март Никола, семейството му и семейството на Димтро решават да напуснат, тъй като нямат телефонен сигнал и електричество. Съпругата на Димтро се приближава до войниците да поиска разрешение, но войниците започват да стрелят във въздуха. Минохвъргачките също продължават, така че семейството решава да напусне без разрешение.

"Когато си тръгвахме, те стреляха по колата ни, въпреки че имахме думата "деца" изписана на парчета хартия на прозорците. Но очевидно не са се интересували особено от този факт", разказва Юлия.

Бащата на семейство, което заминава с групата на Никола, е прострелян, когато войник го вижда да говори с някого от градината си, разказва Юлия. "Как можеш да разбереш, че хората могат да бъдат убити само за това, че звънят на роднините си, за да кажат, че са живи?"

Когато руснаците влизат в Дружня, друго село близо до Киев, те стрелят по къщите, според Сергей, който оттогава е избягал от дома си. "Мисля, че направиха това, за да не бъдат нападнати с коктейли Молотов", казва той. "Така че всички тези къщи по главния път от Бордянка до Макарив бяха ударени и някои хора загинаха. След това започнаха да ходят от къща на къща. Убиха учителка, която беше навън и хранеше пилетата си", разказва Сергей.

"Казаха на хората да не излизат навън и да си стоят вкъщи. Сергей казва, че войниците му казали: "Не правете никакви внезапни движения, сложете ръцете си над главата си."

Той добавя: "Няма абсолютно никаква връзка, ние все още имаме роднини там и не можем да се свържем с тях. Те взеха телефоните на някои хора и временно взеха телефоните на други хора, за да проверят дали не са снимали нападението им ."

На 10 март руснаците се съгласяват да улеснят хуманитарен коридор за евакуация на жителите от Бородянка и съседните села. Според Сергей бомбардировката е била още по-тежка през този ден. Зетът на Сергей се движи с колело по горски черен път, за да провери дали няма руснаци. След това семейството му бяга през гората.

Една група в Telegram за роднини, търсещи хора все още в засегнатите райони, ръководена от известен украински телевизионен водещ, е имала повече от 60 000 запитвания, откакто стартира на 26 февруари, а сега получава около 1000 нови заявки на ден.

Групите във Facebook за засегнатите райони са пълни със стотици отчаяни призиви от роднини, надяващи се, че някой в ​​района може да има сигнал и да може да им каже дали близките им са все още живи.

34-годишният Валерий, специалист по човешки ресурси, който живееше в Киев, е в селската си къща в село Липивка, когато започва войната. След като руснаците се преместиха в съседен град, той започва да получава съобщения в общностна група от роднини на хора в града, които вече не можеха да се свържат с членовете на семейството си.

"Съобщенията бяха подобни на това: "Моля, помогнете ми да намеря Иван Иванович" със снимка и адрес. И броят им растеше. Построих и се уплаших", казва Валерий. Тогава започва да идва информация, че разрушават многоетажните сгради в Бородянка, докато хората все още са в тях, с танкове.

От 1 март няма нито телефонен сигнал, нито електричество, но имаше неравномерен сигнал в нивите, казва той. "Или по някакъв начин са блокирали сигнала, или е било заради липсата на електричество." Той успява да избяга под обстрел на 3 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


574
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На малките им е тая война като CS или Counter-Strike.Като толкова защитават Украйна да си взимат чукалата и да ходят да се бият там.Ще им дадат пушки,но като им чуят бълграския може и да ги застрелят преди да им дадат,защото хич не ни харесват там.2015-та убиваха българи и нищо не им пречи и 2022-ра пак.
339
15
 
19
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Тези новини за лошите руснаци, как да ги интерпретираме на фона на репортажи от украински градове, където стотици протестират срещу руските войници, а те просто стоят на 1 метър от протестиращите и не предприемат нищо, само мълчат и не мърдат. Вероятно новини като тази са фалшиви. Всъщност ако някой е помагал на фашагите, да си носи последствията. Нали така. Каквото търсил, намерил го.
338
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да мажете, с ракетата срещу Донецк се видя от цял свят истинското лице на укропитеците. А Гардинън по същият жален начин защитаваше и терористите от ИДИЛ в Сирия.
337
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митко,заминавай!Имат и чуждестранен легион,който наскоро руснаците обестреляха.Явно не си запознат.Обаче не дей там да говориш на български,защото е забранен.Желая ти успех!Нас другите не ни вкарвай във война.
336
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как разбрахте че това се е случило като от 3 ти март нямате връзка с тях. Тя няма телефон и интернет ама е страх да погребе мъжа си.Ако това се е случило то явно тези хора са на Азов . Те са правили това със стотици хора. Руснаците ако искаха да правят зверства да са ги изравнили със земята до сега. Лошо е за обикновените хора и от двете страни.
335
18
 
23
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Руската армия превъзхожда многократно украинската. Освен във обикновенното въоръжение, имат превъзходство и в модерните технологии - шпионски спътници и т.н. Нищо от това нямат украинците, само желание да бъдат свободни. Там не се бият американци, само украинци. Сега искат каквато и да е помощ срещу многократно по-силен противник. А ние позорно им отказваме дори и малкото, което може да им помогне. Това говори много какви хора сме и тук коментиращите какви плужещи са.
334
18
 
23
 
! Отговори
аз преди 2 години
и мвие журналистите сте като америка-манипулатори. за стотинки се продавате. аз на западни медии не вярвам.
333
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тежко" се пише с "ж". Новите изречения се пишат с главна буква. Не знаете български. Научете тогава украински и отивайте там да се биете,а не да плюете по форумите на развален български и да се чудите как нас да вкарате във война.Не сте никакви българи щом защитавате страна,която мрази българите и забранява българския език там.
332
9
 
18
 
! Отговори
Как преди 2 години
Как се постъпва с псе обладано от бяс,още повече когато е нацистко псе.
331
1
 
4
 
! Отговори
montag преди 2 години
До montagнапразно се хабите
330
16
 
24
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Ако питате нашите русофили руската армия не е такава. Там не могат да служат грабители и мародери. Там са едни добри и мили момчета, които не са склонни на насилие. Те са освободители а освободителите не вършат това. Те биват посрещани от млади и засмени девойки подаващи им хляб и сол и им шепнат " Спасибо " а не с коктейли " *** ". Още от сега русофилите да се закичат с георгиевски лентички да бъдат разпознаваеми за руския солдат.
329
18
 
29
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Значи - стрелят си руснаците, грабят, изнасилват, убиват ... Странно, кога им остава време да воюват ...
328
20
 
17
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Обичам миризмата на горящи ***-руски танкове рано сутрин. Слънцето напича, птичките пеят и в калта лежат ***-руски татаро-удмурти с откъснати ръце и крака...
327
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миролюбците освобождават хората от домовете и вещите им! Слава на СССР!
326
8
 
15
 
! Отговори
ОРИОН преди 2 години
Как да няма дронове россиа? "Орион" = безпилотни апарати с голяма продължителност на полета не по-малко от ден на височина около 8000 метра. Дронът тежи 1100 кг, като полезният товар е 250 кг.Първият опитен образец е построен през 2015 г., а на следващата година са започнали изпитанията.
325
23
 
16
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До АнонименРУСКАТА АРМИЯ ДРАГИ ОПОРКО НЯМА ДРОНОВЕ, ТАКА ЧЕ НЯМА КАК ДА СА И СВАЛЕНИ 9 ДРОНА... ЕЙ ПОСПРЕТЕ СЕ МАЛКО
324
26
 
39
 
! Отговори
АКО преди 2 години
Ако това е пропаганда - значи и това за Донбас което разправят русчуците е пропаганда? Или россиа са суперчестни а запъда само лъже? Значи вярвате, че там, някъде, в Кремъл живеят едни добри хора със силни оръжия които бранят Доброто и някой ден ще дойда да "освободят" и България и ще ви защитят и най-важното нахранят безплатно! Леле леле колко Про3Д народ има тука леле леле - олио-щурмуваци
323
30
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Русия не харесваха толкова Путин защото беше мек със лъжливия запад. Сега рейтинга му е ударил небесата!
322
24
 
29
 
! Отговори
Жалка история преди 2 години
Ми те са ги изсипали ей така, без храна, гориво; и снаряжението им е трагично - вместо кевлар в някои от бронираните жилетки е слаган картон, явно е паднало яко крадене; половината и повече пленници са с ватенки и брезентови панталони, каквато помня, че дядо ми носеше преди 30-40г. Сами си качват клипове в мрежите - имаше порциони с изтекла годност през 2015г. и 2019г. Представете си мотивиравката им срещу напълно оборудваните по НАТО-стандарт украинци, включително с инфрачервени визьори и т.н.
321
34
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загубите на руските фашистки окупационни сили към 15.03: личен състав над 13 500, БТР 1 279, МПС 640, самолети 81, артилерия 150, цистерни 60, хеликоптери 95, ПВО 36, дронове 9, танкове 404, зенитна артилерия 64 и 3 кораба. Слава на украинските герои!