ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

Страсбург иска Москва да се отрече от СССР
Обновена: 12 мар 2019 17:22 | 12 мар 2019 16:37,
327
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа
Снимка: архив, Reuters

“При сегашните обстоятелства  Русия не може повече да бъде считана за „стратегически партньор“. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург. Тя беше подкрепена от 402 депутати, 163-ма евродепутати гласуваха "против" и 89 се въздържаха.

В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия, се настоява за преразглеждане на Споразумението за партньорско сътрудничество с ЕС и за ограничаване на съвместните дейности до сфери от общи интерес.

Като такива се посочват конфликтът в Сирия, борбата с тероризма и с организираната престъпност, разоръжаването, киберсигурността, климатът и миграцията, както и въпросите, свързани с Близкия изток, Северна Африка и Иран и Арктика.

Резолюцията за състоянието на отношенията с Русия е първата, гласувана от Европарламента от 2015 г. В нея се казва, че Европа не бива да се връща към пълния спектър на сътрудничество с Москва, докато тя не изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна и не се откаже от анексията на Крим.

Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския период, да освободи политическите затворници и да се откаже от опитите да влияе върху изборните резултати в ЕС.

Евродепутатите смятат, че “ ЕС следва да има готовност да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени санкции срещу отделни лица, и ограничаване на достъпа до финансиране и технологии, ако Русия продължава да нарушава международното право”, както и че европейските държави трябва да сложат край на издаването на “златни” визи и паспорти на руски олигарски, купени срещу инвестиции. Според Европарламента чрез тях се заобикалят санкциите, наложени на приближение на Кремъл. Отправя се и призив за бързо приемане на европейски “Закон Магнитски”, чрез който да се блокира имущество и да налагат санкции на лица, отговорни за корупция и нарушаване на човешки права.

В позицията на Европейския парламент се изразява “дълбока загриженост, че Русия така явно демонстрира своята военна сила, изразява заплахи за други държави и показва готовността си да използва военна сила срещу други нации в реални действия, включително съвременни ядрени оръжия”.

Изрично се споменава енергетиката като средство за увеличаване на руското влияние в Европа. Посочва се, че ЕС трябва да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия, както и “ че никакви нови проекти не следва да бъдат изпълнявани без предварителна правна оценка на правното им съответствие със законодателството на ЕС и с договорените политически приоритети”.

Европарламентът дава и няколко препоръки, сред които създаването на механизми за контрол за финансирането на политическите партии, така че да се хващат преводи от чужбина, и на законова рамка за борба с хибридните кампании. Препоръчват се още назначаването на специален пратеник на ЕС за Източна Украйна и Крим, както и завършването на европейския енергиен съюз, който ще укрепи позициите на ЕС срещу руския енергиен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски поток ще го има....до Турция. По-нататък ц,ц,ц,ц,ц! :)))))
32
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо енергийната сигурност на ЕС да не е обща? За да може руският изнудвач да преговаря по отделно с малки и слаби държавици с продажни политици ли?Да го духааат!Обща енегргийна, военна, външна и всякаква политика в ЕС!.....аааа да, и ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА начело с Кьовеши, та да видите тогава!
31
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И сега какво ще стане с Турски поток и АЕЦ Белене ? - ще ги има ли или нема.Вече се обръкахме честно !"Ще ги има, Турция не е член на ЕС, така че ги боли швепса за резолюцията, и Белене ще се строи- в самата резолюция се допускат енергийни проекти ако са изпълнени по правилник.
30
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ще внасяме ток от Луната !
29
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕвропаКакъв партньор може да ти е най-големият враг?
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво ще стане с Турски поток и АЕЦ Белене ? - ще ги има ли или нема.Вече се обръкахме честно !
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Енергийната сигурност не е сфера от общ интерес пълни продажници.
26
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам, какво има да се спори с местните ***! Та те дават и сестра си и майка си за руссскийй кеф!Опс, забравих, че те всъщност са смески с матушки раскини.
25
23
 
9
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
и не се откаже от анексията на Крим.Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския периодМНОГО ПРАВИЛНО
24
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ха да видим! :)))"Ахахах горкия балъчец си мисли, че Германия ще се откаже от СП-2...
23
7
 
28
 
! Отговори
Беселина преди 5 години
Прочетох внимателно, очаквам още утре да са приеме декларация, че САЩ повече не могат да са стратегически партньор на ЕС по същите причини.
22
8
 
28
 
! Отговори
архив преди 5 години
Откритата криза, в която изпаднаха отношенията между Русия и ЕС влезе в третата си година. Неотдавнашното посещение в Москва на Жан-Марк Ейро, френският външен министър, обаче даде ясен сигнал, че за някои страни от ЕС тази криза продължи твърде дълго. Много ясните декларации на г-н Ейро по ситуацията в Украйна и Донбас, посочващи, че главната отговорност за неизпълнението на Минските споразумения се пада на Украйна.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 17Ха да видим! :)))
20
10
 
30
 
! Отговори
верно ли преди 5 години
До Анонимен 8Ок, да приемем, че си прав и Русия е страна по Минските споразумения. Не ги изпълнява и ЕП налага санкции.А Украйна страна ли е по тия споразумения, изпълнява ли ги и ако не ги, наложени ли и са санкции?Да вменяваш вина на Русия по Минските споразумения е все едно да обвиниш кума, че младоженците са се развели след време.
19
10
 
31
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Нещо си в грешка, резолюцията е с препоръчителен характер, а не със задължителен. Тоест всеки може да покаже среден на ЕК и да си строи каквото си иска. Примерно Германия ще си построи СП-2, а ние АЕЦ Белене без да се съобразяваме с препоръчителния документ. :)
18
6
 
26
 
! Отговори
Тарильома преди 5 години
До АнонименАко Русия е страна по Минските споразумения, то и Германия и Франция са страни по тях. Какво ще ги правим?
17
12
 
34
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Прос т въпрос към прос ти хора и очаквам про ст отговор, защо ЕП не гласува същата глупост за сащ за намесата им в изборния процес във ВЕНЕЦУЕЛА! Лицемерието е единствената евро безценност! Да пук нат всичките накуп!
16
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малииии, след фиаското с южния паток, сега нов провал и на гьола белеНЕ и на разни други трубки.Другарете бая ресто ще има да връщат на руските камаради. Тоя път некой ще даде фира!
15
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия"Аха, ясно, който реши ще го спазва, който реши- не. Ама иначе колко категорично звучеше заглавието ахахахах
14
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иииии да сложим точка на северни, турски и всякакви други заблудени рушки патоци и нашенски хъбчета.Теменужке.....нещо?!!! :)