Руските войски - спирани от железни "таралежи", дело на съветски военачалник

Хиляди снимки обикалят информационните агенции и социални мрежи
Обновена: 6 мар 2022 15:20 | 6 мар 2022 15:05, Петя Славова
126

Снимка: БГНЕС

11 дена веча светът гледа с тревожност към случващото се в Украйна. Хиляди снимки и видеа обикалят информационните агенции и социалните мрежи. Съобщенията, че руски танкове нахлуват в редица гадове, неизменно са съпроводени от фотоси на противотанкови "таралежи". Съоръженията са известни още като "звездата на Горикер", предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Съветският военачалник е автор на изобретението по време на Втората световна война. Михоил Горикер е знаел силните и слабите страни на танковете и се възползвал от недостатъците им.

Изчисленията му показали, че "таралежът" трябва да бъде по-висок от най-ниската точка на бронираната машина, но не и по-висок от ръба на долната челна плоча на резервоара. Това било важно условие, за да може противотанковото устройство да спре машината, иначе тя го преместила.

Прецизните изчисления показали, че максималната височина на "таралежа"  трябва да е от 0,8 до 1 метър. Произведени са от нарязани релси, които им дават необходимата здравина. Съединявани са чрез заваряване под определен ъгъл.

"Таралежите" били тествани на 3 юли 1941 г. Простото на пръв поглед съоръжение се оказало изключително ефективно - спирало 90% от танковата атака и така Москва била спасена.

Същата година край столицата са били разположени повече от 37 000 "таралежа". За да бъдат още по-ефективни, започнали да ги връзват с вериги или стоманени въжета. Дори минирали районите около тях.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
13
 
29
 
! Отговори
Javelin преди 2 години
Руски Танк се спира най-добре с Javelin използван от украински боец - 100% ефективност !
33
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес беге-то е пълен фе-йк, мракобесна цензура, масово блокират по айпи тези, дето са им неудобни. Не влизайте в тоя к -ен-еф.
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видях снимките. Имам два въпроса: 1. При положение, че Киев и общо взето всички градове в Украйна са централно газифицирани, как при ""бомбардировките" не видяхме ни един взрив, ни един *** блок. 2. Зеленски ли е звънил на К.П. и самолети ли е искал? Защото не вярвам К.П. да знае как да се свърже със Зеленски.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червен картон за Левски. ЦСКА - Левски 0-0
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съветски началник от украински произход са забравили да уточнят
29
14
 
15
 
! Отговори
до Батнам преди 2 години
Не мисля че в момента трябва да се пазим от Турция. Много по належащо е да изкопаем такъв изкоп около Американското посолство!
28
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците са майстори в разказването на вонните им успехи но чуят ли думичките финландец зима вайна и се смълчават като пукали поне за половин час. след това почват наново.
27
9
 
7
 
! Отговори
Батман преди 2 години
България трябва да изкопае широк минимум 10 метра и дълбок 10 метра изкоп зад бодливата телена ограда по цялата дължина на границата с Турция, който да е замаскиран като вълчи капан. Може да се изкопае и като тунел съвсем близо до повърхността на земята, за да не бъде забелязан процесът по изграждането му. Границата трябва да е активно дефинирана особено срещу вражеска военна техника.
26
3
 
16
 
! Отговори
До Ангел преди 2 години
Държат висок духа на Укронацистката армия.Те незнаят че ние имаме само 3 самолета и плащаме на Испанци,Италянци и Турци да ни охраняват небето.Същата новина беше съобщена и във cnbc , bloomber , CNN . Историята показва че тези които разчитат на Пропаганда ,губят войната .
25
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна работа. Зеленски вчера поиска да му доставят руски самолети, ползва руски таралежи, говорят на руски. Украйна е като Македония. Проект на Ленин.
24
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таралежите никаква не я вършат с едно гребло на бронираната машина могат да бъдат изблъскани и пътят да бъде разчистен. Добре че са Джавелините техния резултат може да се види от снимка номер 1, а също и гранатометите NLAW Carl Gustav на СААБ които са ефективни колкото Джавелините но имат 5 пъти по-малка далекобойност това е оръжието което разби всичките руски колони и ги остави агресивните руснаци да се бият с голи автомати. Това е причината руснаците да се предават на пачки цели взводове.
23
1
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Списващия май не е виждал нарязани релси :(
22
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танка се спира само с друг танк.
21
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танкове на руснаците ще са унищожени много преди да стигнат тези "ежковци"... Украинците са въоръжени с всевъзможни оръжия срещу тях.
20
12
 
18
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
На Украйна като им тряснатот ЕС гориво на 3 лева и ще се молят Русия са ги вземе обратно.
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и с молитви да опитат но няма как да ги спрат. Таралеш танка ще го гръмне и ще пробие с един удар.
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нз кво спират ,ама ей сега преди 5мин пряко в ефир руски войник каза ,че са точно на 20 км от Киев .Баси и политиците искат явно мазало в Киев .Спрете тази лудост.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А знаете ли от кого са измислени ? --- финландците , използвали са ги в защитната линия Манерхайм при Зимната Война .
16
8
 
38
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Само като се сетите как Украинското Военно министерство обяви официално в Twitter (всички можете да го прочетете) че България дава 30 самолета на Украйна при условие че ние имаме 3 самолета ,до какво ниво е стигнала Украинската пропаганда.Лъжите им освен безочливи се превръщат и в лесно разкриваеми !
15
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее, русофилите изтрезняха и почнаха да драскат навсякъде.