Руските войски - спирани от железни "таралежи", дело на съветски военачалник

Хиляди снимки обикалят информационните агенции и социални мрежи
Обновена: 6 мар 2022 15:20 | 6 мар 2022 15:05, Петя Славова
126

Снимка: БГНЕС

11 дена веча светът гледа с тревожност към случващото се в Украйна. Хиляди снимки и видеа обикалят информационните агенции и социалните мрежи. Съобщенията, че руски танкове нахлуват в редица гадове, неизменно са съпроводени от фотоси на противотанкови "таралежи". Съоръженията са известни още като "звездата на Горикер", предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Съветският военачалник е автор на изобретението по време на Втората световна война. Михоил Горикер е знаел силните и слабите страни на танковете и се възползвал от недостатъците им.

Изчисленията му показали, че "таралежът" трябва да бъде по-висок от най-ниската точка на бронираната машина, но не и по-висок от ръба на долната челна плоча на резервоара. Това било важно условие, за да може противотанковото устройство да спре машината, иначе тя го преместила.

Прецизните изчисления показали, че максималната височина на "таралежа"  трябва да е от 0,8 до 1 метър. Произведени са от нарязани релси, които им дават необходимата здравина. Съединявани са чрез заваряване под определен ъгъл.

"Таралежите" били тествани на 3 юли 1941 г. Простото на пръв поглед съоръжение се оказало изключително ефективно - спирало 90% от танковата атака и така Москва била спасена.

Същата година край столицата са били разположени повече от 37 000 "таралежа". За да бъдат още по-ефективни, започнали да ги връзват с вериги или стоманени въжета. Дори минирали районите около тях.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И българи не се продаваите за пари за жълти стотинки,човек където се е продал тои вече е бита карта вече е никои,и помнете българин българин не предава.
53
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е на своя земя, и негово право да унищожи вагнера в Донбас ,Крим.Световната карта, наново ли ще чертае джуджето.Впрочем ако не беше се намесил в Сирия, Просто щяха да сменят убиеца, и толкоз.
52
33
 
19
 
! Отговори
Укро Пропагандист преди 2 години
Избили сме 100 000 Руски войскиБългария ни даде 30 самолетаАмерика ни даде 70 самолета Полша ни даде летищата си и още 30 самолета.Руските танкове се чупят в нашит таралежи .Бла бла бла бла бла бла бла !!!
51
8
 
21
 
! Отговори
Пропаганда сър! преди 2 години
Таралежите са за полето. На асфалт танк със щит минава разбутва ги и заминава - даже не забавя ход!
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи аз може да съм беден,но се гордея с това не съм излъгал никои и не съм го запалил,винаги съм бил коректен,сериозен ,и отговорен с хората за тва ме уважават на секъде,не съм изнудвал никои за пари,имам два кретита общо 500 лева и един телефон на изплащане 700 лева и там едни 600 лева имам да връщам по пощата това е,първо отивам работа и тогава взимам парите ако човека е доволен от мен,преди това се разбираме колко пари ми струва работата.
49
29
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Няма кръв и разруха Русия не избива и руши както нато и сащ и медиите си измислят фейкове.
48
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един снаряд и ежовете ги няма.
47
32
 
19
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Великата руска армия не може да бъде спряна нито от таралежи нито от кравари нито от евроГЕКски съюз сездаден в лъжа и изповядващ лъжа чакаме санкцията на омбудсмана на ЕС спрямо Урсула фон де едикакваси относно договора с ваксините искаме да я видим в затвора заедно с Боко тиквата
46
30
 
29
 
! Отговори
Лицемерие преди 2 години
А 8 години къде беше "света" докато Украински войски рушаха и убиваха в Донбас?!
45
2
 
17
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Абе, диванния аналитик - това на първата снимка ядрено оръжие ли го е размазало? Вземи се образовай малко - в момента почти всяко съвременно противотанково оръжие/ракета размазва всеки съвременен танк. Може да се стреля както от земята, така и от самолет/хеликоптер. Отвори уикипедия и чети. Например за ветерана РПГ-7, който със съвременните снаряди пробива бронята на всеки модерен танк.
44
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таралежите са необходими за време за колкото да зареждат противо танковото, после стават мантарки куполите.
43
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, то остави къде немат инженерна техника, ами и тръгнали в края на февруари и с авангард новобранци, цялата тая колона къде е сега пред Киев незнаят какво да правят, несмеят да излязат от пътя, щото затъват в калта, а там са като пушечно месо, по това време в Украйна почва снеготопене, дъждове и става такава дзверска ляпавица по полета че си нямаш напредстава, след още десет дена че требва да зарезват всичката техника и да бегат пешком
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Води се Османска Империя. А в Империите няма националност има роби и господари.Учиха ви на история с разказите на един ахмак.
41
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сссp не може да забрави финландския шамар а украиския ще помни поне 200 години
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ястребител Ликвидирани са стари украински танкове. СССР им ги даваше.
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Javelin Не може. Трябва да е близо до танка и пак ще го спре бронята. А и танка ще го ликвидира с картечница.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 500 г. е турско робство
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то си има инженерна техника, която противодейства и на таралежи и на мини, ама аз такава техника не видях в конвоите, слаба, много слаба организация на руснаците. Няма какво да се изненадват че не им се осъществи блицкрига
36
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ватмане ; Р.Турция никога ама никога не е нападала Блгария.Защо упорито страхувате хората от Турция, откланяте вниманието на хората от глада за имперски мераци на майка Русия, което впрочем е нападала и воювала в Бьлгария.
35
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абсолютно неграмотна операция от страна руското командване, във всяко едно отношение, дори и не съм предполагал че са толкова големи некадърници, поне малко от историята да бяха научили