Ген. Аню Ангелов: България да даде С-300 на Украйна

Ще придобием безплатно Patroit, смята той
18 мар 2022 14:08, Анисия Иванова
216
Ген. Аню  Ангелов: България да даде С-300 на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не си научи уроците и грешките от историята. Трябва да запазим пълен неутралитет в сблъсъка на титаните САЩ и Русия. Иначе ще бъдем най-безцеремонно употребени и захвърлени от политиците-кукловодите.
142
3
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
И този май иска някой долар да изкара за сметка на българският народ.
141
21
 
5
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Аньо, да дава тез кюнци прехвалени. Да дават и онея юайги миговете. Ние няма с кой да воюваме. На нас не ни трябва даже въоражение. Само нащите така наречени рософислки гьотверени мислят че някой ще воюва с тях или ще го спрат с 12 Мига и 5 системи Ц300. Аз съм им простил на тях, Те са си вечно пияни и стрелят от панелите с пръдни
140
3
 
24
 
! Отговори
асдаа преди 2 години
Това ла..Й..но разсипа армията. Докара я до невъзможност да изпълнява елементарни задачи. Козируваше на юпито Симеон Дянков. Да го съдят и от там направо в Белене да *** камъни.
139
3
 
16
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Аню прилича на ЖАБА, а не на генерал!
138
4
 
27
 
! Отговори
Тоя костенур преди 2 години
Аню лъже като индором. Като бивш зенитчик отлично знае,че С - 300 е по-добра от Пейтриът. С-300 обстрелва в 360 градуса,а Пейтриът само на 180 градуса. С-300 сме я внесли тъкмо преди 1989г. - през 1988г. Тоя костенур предлага да заменим кон за кокошка.
137
2
 
25
 
! Отговори
Да му изсъхнат преди 2 години
До 158 Освен общите щети на БА Аню ликвидира ПВО-то на Сухопътните войски защото по ония времена баше началник на Управление ПВО в бившето КСВ.България имаше 2 успоредни,независими но и свързани системи за ПВО - тази на войските която се движи с тях и ПВО на територията на страната,която е към ВВС. На СВ системата я унищожи,а сега посяга и към тази на територията на страната. Ръцете да му изсъхнат.
136
2
 
24
 
! Отговори
Един преди 2 години
Мръ.сен , гаден продажник, това,че си възрастен няма да те спаси от омразата на хората, а мисирките дето сте дали трибуна на този изку.фелник, да нагнетява обстановката, вие сте по тъ.пи и продажни от него ,вие сте за съд, защото за малко пари сте готови във военните действия да ни вкарате, нямате морал , позор сте
135
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дадем на Украйна чертежите на самолетите. Дето някога ще ги имаме.Шкембе воевода да им ги занесе.
134
2
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Още един п'родажник от Бойковото котило.
133
2
 
20
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Система "свой/чужд" не ни трябва. Ние самолети нямаме, тук всички са чужди. Остана и без ПВО да ни оставят.
132
2
 
32
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Тези мишоци вместо да дрънкат, глупости да си събират багажа за Украйна.....
131
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам за званието генерал ! Този явно цял живот е играл ролята на тотален подмазвач!
130
1
 
19
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Да го прегледа Сербезов.
129
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що България говориш дедо,кой не нормален човек може да е съгласен ,като го е предупредил Путин никой да не се меси ,и дсжс сащ се съгласиха ,ти кой си имот името на народа,да решаваш !!!
128
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хех, и каква излиза тя... Ни ВВС, Ни ПВО... Ни подводни лодки Калашниците поне дали ги има.... защото последно преди УВО ги смазахме и опаковахме в съндъците и заминаха на някъде чу се за износ..... Ако ги няма и тях ами да си събуваме гащите и да чакаме тоя път надупени "братушките"....
127
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да я бъде тая, предатели!!! Вън НАТО и САЩ от България, долу украинските фашисти и подпалвачите на война! БЪЛГАРИЯ ИСКА МИР, опасно е да изпращаме въоръжение в държава, която воюва срещу Русия. Изпратете им хуманитарна помощ, един Тир с памперси и още един с тоалетна хартия, в настоящия момент това са спешните нужди на украинските нацисти
126
3
 
32
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Абе ОНЗИ що за генералче си бе !? Имаш си работа с РУСИЯ - даваш С-300 и отиваш на май ---та си защото тъпата ти глава не може да прецени последиците от това !!! Що за военен манталитет имаш - ти не ставаш и за кенефочистач !!!
125
3
 
32
 
! Отговори
Кгкжкжижи преди 2 години
Тази костенурка откъде изпълзя! И ако ни дадат Пейтриът нали трябва да обучим хора да го ползват бе умник! Предатели
124
3
 
26
 
! Отговори
. преди 2 години
Тоя толуп жив ли е ве.... Че чак се и изгазва в поза партер в посока запад...