Кремъл: Путин няма да обяви война на Украйна на 9 май

Песков призова хората да не се вслушват в спекулации
4 май 2022 15:19, Йоана Цонева
103
Кремъл: Путин няма да обяви война на Украйна на 9 май
Снимка: БГНЕС

Кремъл отхвърли спекулациите, че президентът Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и да обяви национална мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва победата на Съветския съюз във Втората световна война.

Досега Путин окачествяваше действията на Русия в Украйна като "специална военна операция", а не като война. Но западни политици и някои наблюдатели на Русия предполагат, че той може да се готви за голямо изявление следващия понеделник с редица възможни сценарии, вариращи от открито обявяване на война до обявяване на победа, пише "Ройтерс".

Запитан за спекулациите, че Путин ще обяви война на Украйна на 9 май, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Няма никакъв шанс за това. Това са глупости."

Песков също така заяви, че хората не трябва да се вслушват в спекулации, че може да има решение за национална мобилизация.

"Това не е вярно. Това са глупости", каза Песков пред репортери.

Още по темата
Денят на победата 9 май е едно от най-важните национални събития в Русия - възпоменание за огромната съветска саможертва, направена при победата над нацистка Германия в така наречената в Русия Велика отечествена война.

По приблизителни оценки 27 милиона съветски граждани са убити във войната от 1941-45 г., която оставя Съветския съюз опустошен и почти всяко съветско семейство скърби.

В предишните си речи по случай Деня на победата Путин се е опитвал да се заяде със Запада и да демонстрира огневата мощ на постсъветските въоръжени сили на Русия.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до смъртта на хиляди хора, разселването на още милиони и породи опасения за най-сериозната конфронтация между Русия и САЩ след Кубинската криза през 1962 г.

Путин заявява, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, тъй като Съединените щати използват Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябва да се защити от преследването на рускоговорящи хора.

Той представя конфликта като неизбежна конфронтация със Съединените щати, които обвинява, че заплашват Русия, като се намесват в задния ѝ двор и разширяват военния съюз на НАТО.

Украйна твърди, че се бори срещу заграбване на земя в имперски стил и че твърденията на Путин за геноцид са глупости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия по времето на СССР си сипа пепел на главата и обяви Украйна за съветска република, те са си поляци повечето там :))) Ако некое русофилче прави аналог с Македония, значи продължава руската пропаганда в БГ :))) Ние сме владеели почти целия Балкански полуостров и сме ограничени до минимум в сегашната ни територия, която ни е достатъчна, немаме претенции за територии от съсрдните страни, за разлика от рашките :))))
21
7
 
1
 
! Отговори
Teto преди 2 години
Предателите се късат да пишат.По добре Путинист, отколкото предател американска ***.я ходете да слагате памперси по европа, като толкова милеете за тях
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой, обаче вярва.(вече)
19
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Зозо И тоалетни чинии! На първа линия очаквам да видя маршируващи войници всеки гушнал по една тоалетна чиния от Украйна! Що за армия е това, какви са тези войници които нямат дори тоалетни чинии? Сигурно в Сибир живеят по селата където са имали само клозет на двора с дупка!
18
7
 
3
 
! Отговори
Doo преди 2 години
До 14 като гледам си постоянно във форума и трепаш руснаци :) ! Само не мога да разбера защо не си сложиш някакво име а седиш анонимен ? Или викаш какъвто в живота такъв и на сайта вечно анонимен :) !!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е добре де, а какво ще направи??? Отрязани глави на украински партизани набучени на кол ли ще покаже???Цял свят е затаил дъх в очакване на някоя сензационна изненада с която Путин да се похвали на парада, защото, да си признаем честно, това е основната цел на този безсмислен иначе парад!Малко хора знаят за безбройните останки на войници от Червената Армия за които Сталин е знаел, но не е направил нищо а ги е оставил да гният в степите така, както сега Путин оставя трупове в Украйна!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 не че защитавам Русия, лъжци са си. Но и западните хич не им отстъпват по лъжи, наглост и долни номерца. Накрая все сме е*бани, без извинение за израза.
15
5
 
2
 
! Отговори
няма такава държава преди 2 години
Украйна имала ли е официално признати граници от ООн,преди конфликта, а америкодебилос ;?
14
5
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На 9-ти май ще покажат ли на площада разграбените от Украйна печки, хладилници, кафемашини, автомобилни гуми и джанти?
13
4
 
13
 
! Отговори
Путин на въжето преди 2 години
Аха значи ще обяви. Тия помиярници от Кремъл истина никога не са казвали.
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-упорито вървим към 3та световна война. Направих над 20 симулации с различни сценария и през 1вата година печели временен превез запада, после при всички сценарии нещата тръгват към източен възход. В 75% от сценариите светът ще се управлява от исляма. Но нито един от сценариите не предвещава нищо добро за Европа. Нито един. Не е зле да спрем докато още можем.
11
6
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ами те нямаше и да нападат Украйна.... :)))))))))) Никой не вярва на руснак.
10
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тоя Песков и тоя ще лежи скоро в някой камион като Кадафи - изнасилен и пребит от братята си руснаци" ...миличко, пак си държал факлата си твърде близо до мозъка. Недей!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест хората да слушат само путиновски медии :))) Толкова са плитки и жалки, че дори не е за коментиране :)))
8
0
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Сега, ако и не покажат окованите украйнски войници, напусам Земята!!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Песков преди 2 години
е придворният пec на Путин и по принцип се лае, а керванът си върви
6
3
 
17
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Те се и кълняха преди време, че няма да нападат Украйна. Вяра на руснак не може да се има!
5
1
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахахахахахахахахах...Мухахахахахахахахах :))))))) :-D :-D :-D (СМЯХ В ЗАЛАТА) ...Мдаааа, то и сега нищо не се случва в Украйна, водят се учения :))))))))))))))))))
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия вече никой не им вярва..Те и Украйна нямаше да нападат два дни преди да я нападнат
3
2
 
24
 
! Отговори
Ken преди 2 години
22 февруари 2022 - Русия няма да напада Украйна