Руският елит може да реши проблема с Путин вътрешно, както с Хрушчов

Теодор Дечев: Европа се консолидира, а НАТО се разширява
10 май 2022 12:25, Анисия Иванова
248
Руският елит може да реши проблема с Путин вътрешно, както с Хрушчов
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колкото повече време минава от началото на войната в Украйна, толкова повече възниква съмнение, че има някакви рационални съображения за "специалната операция" на Кремъл. Европейският съюз светкавично се консолидира, а НАТО се разширява като следствие на действията на президента на Русия Владимир Путин. Ако нещата продължат да ескалират, самият руски елит може да си реши проблема вътрешно както с Никита Хрушчов след Карибската криза. Това коментира доц. д-р Теодор Дечев, ръководител на „Blacksea Caspia“ - лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Москва може да дава много извинения за войната, но изглежда не може да преживее загубата на най-силно индустриализирания регион на бившия СССР, смята Дечев.

Още по темата
"Украйна е космическа държава - до ден преди войната произвеждаше степени, изнасяше цели ракети и участваше активно във всевъзможни проекти с ESA и САЩ. Украйна е авиационна държава - бюрото "Антонов" е в Украйна, не е в Омск, Перм или Магадан. Украинската отбранителна промишленост е на едно много високо ниво - крайцерът "Москва" усети по най-чувствителния начин качеството на украинската отбранителна промишленост и то от една спряна от производство ракета като "Нептун", обясни той.

Това е една война, която какъвто и да е нейния изход, тя ще бъде загубена.... Да цитирам Александър Невзоров: "Както и да завърши войната в Украйна, рано или късно тя ще превърне Русия в едно международно Чикатило", каза Дечев, визирайки най-известния сериен убиец от съветския период.

Всички очаквания за бърза победа на Русия и светкавична война не се сбъднаха. Войната стана продължителна и започна да наподобява война на изтощение, като руските сили целенасочено унищожават украинската инфраструктура, коментира Дечев.

"Руснаците стесниха фронта, на който настъпват, и въпреки това пак нямат успех - междувременно, Украйна получава огромна международна помощ.", каза още гостът.

Като възможен вариант за край на кризата Дечев предположи изтегляне на руските войски и възстановяване на Украйна от Запада, докато Русия бъде оставена да се справя сама.

По думите му на този етап няма сигнал някой да иска да разрушава Русия. Страната има огромен демографски проблем, съчетан с няколко големи здравни епидемии от алкохолизъм, наркотици и СПИН, идващи след войната в Афганистан, каза Дечев. Не случайно на фронта има много млади хора от Дагестан, защото това е областта с най-голяма гъстота на населението и с положителен естествен прираст, допълни той.

Войната със сигурност няма да завърши с окупацията на Украйна, каза Дечев, като по думите му Русия ще понесе непоправими щети по репутацията си.

"Русия просто задраска целия морален кредит, който експлоатира от 9 май 1945 г. до 23 февруари 2022 г."

Голямата полза за Русия от търговията с Европа не пречи на политическия елит в Кремъл да мрази Европа, каза Дечев и напомни протестите в Киев през декември 2013 г. най-вече срещу семейството на тогавашния президент Янукович, което "плячкосваше" изключително индустриално развитата Луганска област.

Когато протестът затихна, Янукович трябваше да подпише споразумението за асоцииране към Европейския съюз. "Тогава руската страна предложи 15 млрд. долара - 3 млрд. долара бяха незабавно преведени - с които Украйна да запуши бюджетния си дефицит, като срещу това се искаше само отказ от подпис под това споразумение.", каза гостът.

Янукович прие предложението на Кремъл и това доведе до избухването на Евромайдана.

"Гневът на Путин още оттогава не е даже насочен толкова към целия Запад или САЩ - защото той уважава тези, които са много силни - докато ЕС му беше трън в очите. Хем не изглежда сила, която може да те набие, хем се бърка в неговите работи... Изведнъж Путин припозна Европа като свой враг.", каза експертът.

След войната през 2014 г. на Русия й се наложи да продава енергийните си ресурси на Китай на "срамно ниски цени", каза Дечев. Някои обидно наричат Русия "държава-бензиностанция", в някакъв смисъл наистина е бензиностанция, но на Китай.

В първите дни на военните действия еврейската общност в Киев се е изнесла от столицата, каза Дечев. "Руската армия идва да денацифицира Киев, а евреите бягат в Германия - това буквално изчерпва цялата ситуация.", допълни гостът.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
19
 
16
 
! Отговори
Руснака преди 2 години
Какъв проблем сънува този с ПУТИН като 85% РУСНАЦИ СА С НЕГО не видя вчера на ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД да си видял някой да заградили с охрана също и с марша на безсмъртния полк да може и да се оттегли след като направи толкова много за РУСИЯ само недей чака някога да допуснат РУСНАЦИТЕ нещо от рода ония предатели преди него!Ще си отиде някой ден но не сега , и след него вече ще са ПУТИН2 ,ПУТИН 3 И .....така до края на света! Умря времето на предателите .
90
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя подчерта, че България може като Унгария да има нюансирана политика спрямо Русия: "За това се иска политическа воля и чувство за достойнство, което липсва. Политическият ни елит, който в момента е в изпълнителната власт, е копие на Зеленски и можем да очакваме същите неща - както от Зеленски. Нещата са сериозни и особено с военно-техническата помощ, а това е военно-техническо съучастие на България, ние сме на границата да бъдем въвлечени в този конфликт. Цяла Източна Европа е под този удар".
89
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според проф. Дарина Григорова икономиката на Русия е в добро състояние въпреки санкциите, които Западът ѝ налага: "Икономическият блицкриг се провали. Той удря по ЕС, защото той е обвързан много повече с Русия, отколкото САЩ".
88
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, част от интелигенцията е свръх критична и свръх уплашена, което е разбираемо, но далеч не е обществото като цяло. Рейтингите на Путин са много високи и въпреки всички трудности и въпреки високата цена - и от двете страни, руското общество очаква пак победа. То няма да претърпи поражение, по никакъв начин. ... Руското общество е обединено въпреки класическата опозиция на интелигенцията".
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По думите ѝ руското общество е мобилизирано и "всички предположения, че ще има вътрешен метеж срещу Путин, се оказаха напразни". "Не мисля, че има проблем с елита в Русия, защото отдавна там върви национализация на елита с връщане на капитали в Русия, още преди 10 години Путин ги предупреди, че това трябва да го направят. Има изтичане на одиозни личности, което само радва обществото.
86
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
0трепкиmе от *** пак са на линия. Предателите работят за окупатора. Онзи дето са му вдигнали паметник и който трябва да бъде взривен заедно с пазителите му.
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На фона не толкова на България, колкото на западноевропейското единомислие в една посока, строго политкоректна и промайданска, Русия е даже либерална в момента. Все още в интернет могат да се срещнат "Ехото на Москва" - в YouTube има свои предавания, частични. Телеканал "Дождь" сам се отказа". Това коментира пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
84
9
 
12
 
! Отговори
xaxa преди 2 години
Мокрите сънища на псевдо-атлантик
83
0
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
83% не е нищо. Бай Тошо изкарваше 99.9 % на демократичните избори преди 1989.
82
16
 
7
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Откакто е на власт Путин увеличава военното и териториялното господство на Русия. В Руската история ще остана както цар Симен за Българската !!!
81
10
 
12
 
! Отговори
Сладолед със скумрия преди 2 години
РусНАЦИТЕ си помислиха, че украинките са като българките - че ще ги посрещнат с хляб, сол и салам, с влажни погледи и подмокрени гаштти, смъкнати под коленете, полите им метнати видоко на кръста, свежо вазелиниранните бузкки разтворени с две ръчички. И ще ги отпратят преяли, препили, оттеббалли, натоварени с каруци злато и буре джибрица за изпроводняк.
80
3
 
12
 
! Отговори
Солдат Мурзилков преди 2 години
Товарищи, задрямал съм за малко - стигнахме ли вече Берлин?
79
12
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Путин никога не е имал по голямо удобрение от народа. 83% е нечуван процент и едвали има президент във света със същия рейтинг !
78
1
 
1
 
! Отговори
Тото преди 2 години
То и с теб могат да решат въпроса "вътрешно"
77
1
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"раЗЗия не иска НАТО на границата си.....затова ще получи още няколко хиляди километра такава с Финландия :)))))" -- Не разбираш ходовете на кремълския 3D шахматист :) ВсИчКо ВъРвИ пО ПлАн!!!111
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен===Имаме и друга мъдра поговорка,относима към глупотевините на този "доцент сладур".Става въпрос за лисицата,дето с опулени очи ходила след коча и чакала да му паднат едни работи за да ги хапне. За нейно огромно съжаление това така и не се случило и останала с напразното търчане след коча.
75
10
 
8
 
! Отговори
Аман от продажници преди 2 години
Това старче и него има кой да го оправя, дето проповядва антибългарски, проамерикано-масонски и антируски пропаганди. Видимо купен, както всичките ни медии, освен вестник "Труд". Да поизвърши още някой грях, докато може, клетият. Дечев ли е Мечев ли е, незначително човече...
74
9
 
12
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
Русия може да реши и проблема НАТО и външо, ама много външно!!!
73
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
За можене - може. Ама дали ще го направят е въпроса. В крайна сметка и те печелят от цялата работа.
72
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да го решават. Да потъват заедно с него. Всяка империя рано или късно си отива. Руската империя няма да е изключение. Тя е и последната от старите империи, тюрма за поне 80 народи, повечето от които така и не се е постарала да ги изведе от средновековието. Видяхме да какво са способни разни там буряти, удмурци, дагестанци, чеченци и други средновековни варвари.