От Октомврийската революция до Путин - история на руските фалити

Сега Русия има предостатъчно пари, но може да бъде принудена да изпадне в неизпълнение
Обновена: 4 юни 2022 19:16 | 4 юни 2022 19:16, Анисия Иванова
161
От Октомврийската революция до Путин - история на руските фалити
Снимка: БГНЕС

През 1918 година съветският революционер Лев Троцки казва на изумените западни кредитори по повод отхвърлянето на руския външен дълг: „Господа, бяхте предупредени!“

Той им напомня, че отказът за погасяване на дълга от царската епоха е една от основите на манифеста по време на провалената революция през 1905 година. Над 1 век по-късно Русия е на ръба на нов фалит, но този път предупреждение нямаше, пише в свой материал Reuters.

Малцина очакваха, че нападението на Русия срещу Украйна ще предизвика такъв яростен отговор от Запада, който прекъсна почти всички връзки на Русия с глобалната финансова и разплащателни системи. Ето и обзор на основните събития, свързани с дълга през последните 100 години.

1918 Отхвърляне на дълга

Малко преди революцията от 1917 година Русия е най-големият кредитополучател в световен мащаб, след като тегли огромни суми, за да финансира своята индустриализация и железопътна мрежа. Но болшевиките виждат, че царската индустриализация загърбва интересите на работническата класа. Болшевиките отхвърлят целия чуждестранен дълг.

Те казват „няма да платим и дори да можехме, пак нямаше да го направим“. И това е политическа заявка, казва Хасан Малик, старши анализатор в Loomis Sayles и автор на книгата „Банкери и болшевики: Международни финанси и руската революция“.

Въпреки усилията на Троцки да ги предупреди, фалитът шокира света, особено Франция, чиито банки и граждани губят огромни суми пари.

„Инвеститорите не взеха заплахата сериозно, защото смятаха, че от нея ще пострадат и самите болшевики,“ казва Малик. По негови изчисления задълженията са били на стойност най-малко 500 млрд. долара при цени от 2020 година, може би дори повече.

Москва признава част от тези задължения едва в средата на 80-те.

1991: СССР до Русия

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Русия спира да обслужва част от чуждестранния си дълг, който наследява от бившите съветски републики.

Андрей Вавилов, заместник-финансовият министър на Русия между 1994 и 1997 година, заяви, че в края на 1992 година Руската федерация е имала дълг от около 105 млрд. щатски долара от Съветската епоха, а собствените ѝ задължения са били за около 2,8 млрд. долара.

Парижкият клуб признава Русия за страна кредитор, защото приема наследения дълг, пише Вавилов в своята книга „Руският обществен дълг и финансовите сривове“. През 1996 Русия се договаря със страните да преструктурира дълг от 28 млрд. долара и получава разрешение да прехвърли основните плащания от Съветската епоха за следващото десетилетие.

Но поради последвала финансова криза, Москва успява да изчисти задълженията си от този период едва през 2017 година.

1998: Фалит и финансова криза

До 1997 г. сривът на цените на петрола намали приходите от руския износ. Външният дълг, който беше близо 50% от БВП през 1995 г., се е увеличил до 77% през 1998 г., според Вавилов, който обвини огромните заеми от МВФ/Световната банка. Русия събира много малко данъчни приходи и разчита на краткосрочни държавни облигации, известни като ГКО, за да покрива разходите. Но става все по-трудно да ги прехвърля и скоро трябваше да харчи все по-големи суми за защита на рублата.

„Колкото повече правителството настояваше, че ще застане зад валутата и ще изплати дълговете си, толкова повече инвеститори заключиха, че е време за продажба“, казва Крис Милър в книгата си „Путиномика: власт и пари във възраждаща се Русия“. Месец преди фалита МВФ събра пакет от помощ от 22,6 милиарда долара, но „пазарът очакваше обявяването на допълнителни 20 милиарда долара“, пише Мартин Гилман, представител на МВФ в Москва по това време в книгата си „Без прецедент, без план: Дефолта на Русия от 1998 година“.

На 17 август 1998 г. Русия развя бялото знаме и обезценява рублата, като обявява, че вече не може да плаща дълг в рубли и въвежда тримесечен мораториум върху някои външни задължения. Руските банки, които са инвестирали значителни суми в държавни облигации и имат широка валутна експозиция, също се сриват.

2022: Принудителен фалит

Независимо от катастрофалното си финансово състояние през 1998 г. Москва продължи да изплаща задължения по своите еврооблигации. Сега страна разполага с много пари, но може и да не избегне фалита.

За да заобиколи санкциите, Кремъл предлага на чуждестранните кредитори да отворят руски банкови сметки, за да получават плащания в алтернативни на долара валути. На теория инвеститори извън САЩ могат да се съгласят с тези условия, но притежателите на облигации в САЩ не могат, след като лицензът на Министерството на финансите на САЩ, който им позволява да приемат руски плащания, изтече през май.

Милър, автор на "Путиномика", каза, че Русия ще се бори със зъби и нокти, за да избегне неизпълнението на еврооблигациите. "Длъжностните лица от централната банка и финансовото министерство са изградили кариерата си върху повторното стабилизиране на образа на Русия като кредитор, на който може да се има доверие на международните пазари“, каза той. „Желанието им да избегнат нов фалит е вградено в тяхната същност“.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
САЩ плащат за своите ценни книжа купени от Русия,а те се колебаят последните десет години на стойност между 60 и 150 милиарда долара годишно,но целта е да се направи така,че Русия да не плаща в долари на американските инвеститори в нейни облигации,а в рубли и медиите да гърмят ДЕФОЛТ!ДЕФОЛТ,ама рублата скочи с 30% за три месеца спрямо долара.
121
0
 
0
 
! Отговори
мт12 преди 1 година
ще купуууууууууууууват на кукуво лято ***. а ти ще блиииииииииижеш дълго хуиа на ***
120
0
 
0
 
! Отговори
мт12 преди 1 година
До Струва ми се, че ти имасх голяма грешка. редяха се за тоалтна хартия с дни, а сега олигарсите ще си бършат *** със злато, *** руско
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалит има и то от 1929, но в една друга държава!!!
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ, АКО НЕ РАЗБИРАТЕ ТОВА КОЕТО ЧЕТЕТЕ, ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СТЕ ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ. ОСНОВНАТА ПРИЧИНА Е ФУНКЦИОНАЛНАТА НЕГРАМОТНОСТ НА АВТОРИТЕ!!!
117
2
 
4
 
! Отговори
приматите не са преди 1 година
мръднали на йота от 1917та......все още спят на печките и нямат централна канализация в кУмсОмолск на аМур.
116
5
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Край на глобализацията,все по-вече ще търгуват с регионални валути или в натура - старият добър бартер - танкер петрол - камион с китайски смартфони,зърно и двете си имат,храни също,може и торове срещу компютри за бита,а ЕС е САЩ ЩЕ СТАНАТ ПОЧТИ ЕДНА ИКОНОМИКА без интерес от страна на Русия към нея,както и обратното -ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА ЗА 45 ГОДИНИ след 30 години прекъсване.Така САЩ ще задравяг световното си годподство над своя лагер.Хип-хоп-ура.
115
3
 
2
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Ха-ха-ха!Нали целта на санкциите бе да остане Русия без валутни резерви,а не и дават да плаща по облигациите на американските инвеститори в долари и то след като не удпяха да и попречат като "замразиха" 300 милиарда в тяхна банка,сега не продължиха и лиценза на свой инвестиционен посредник.Мъка,гледат как да изкарат Русия от финансовите пазари,че долара поевтиня с 30% спрямо рублата за три месеца.Ще я изкарат га цъфнат налъмите на Костов
114
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е по-голям кредитор на САЩ отколко САЩ на Русия. Освен това САЩ не пратиха самолетите на България и не върнаха иракския дълг към България.
113
2
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Мечо посегнал да вземе листо в горската тоалетна и напипал купчина непознати листа.Пробвал и останал много доволен.Какви растения има вече,какви листа само - и око имат и човешка физиономия.
112
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са в демографска трансформация: белите са малцинство във възрастовата категория до 18 годишна възраст. Не могат да задържат лидерската си позиция. Големите икономики на ЕС ще трябва да се борят за оцеляването си, а гласът ще върне българите на село, което е чудесно.
111
9
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
И да не забравяме че Русия е най-големият получател на помощи от МВФ, а САЩ са най-големият дарител. САЩ спасиха рашистите от гладна смърт. Храни куче да те лае.
110
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си е самодостатъчна, не знам за кви фалити става въпрос, при условие че може да унищожи "кредиторите" си за 30 мин
109
9
 
1
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
То и сега спшоред западнитедебили Русия а тя получава по 28млрд долара на месец, а продава 2-3 пъти по-малко ресурси! ДАЛ бОГ ВСЕКИМУ ТАКЪВ ФАЛИТ!
108
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Историята на руските фалити е богата.Следващият наближава.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Русия да печата рубли и да раздава.
106
4
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
САЩ правят спирачка пред руските плащания,за да бъде обявена Русия в несъстоятелност,което явно е по-важно за САЩ,отколкото Русия да си намали валутните резерви,като плати на американските инвеститори в долари.Не успеят ли обаче да я изолират от световните пазари ще настъпят огромни сътресения.Едва ли това е в името на Украйна,ясно е,че ще откъсне ЕС от Русия,но дали не смятат така да запазят господството на долара като световна валута.Русия пък обяви плащане в рубли,а който иска в Москва смяна.
105
7
 
1
 
! Отговори
САЩ не обслужват преди 1 година
САЩ печатат долари За 100 години са напечатали 17 пъти повече парична маса, отколкото е имало през 2022 г. Връщат си дълга, като надуват реалната глобална инфлация. Ако БРИКС се откажат от долара като резервна валута, спукана им е работата.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си, че ти трябва да плащаш на банката. Казвам ти, че монархистите трябва да плащат на Запада дълговете, които са взели. Генерал Деникин и Бялата армия трябва да плаща дълговете на Запада, Франция. Но Франция, Германия плащат на генерал Деникин и Бялата армия пари и оръжие, а искат Червената армия да плаща за собственото си унищожение.
103
1
 
2
 
! Отговори
Джипси превод преди 1 година
Сега страна разполага с много пари...