САЩ: Не бива да прекъсваме дипломацията с Русия

Двете най-големи ядрени сили трябва да продължат да разговарят
Обновена: 6 юни 2022 18:46 | 6 юни 2022 17:30, Йоана Цонева
132
САЩ: Не бива да прекъсваме дипломацията с Русия
Снимка: БГНЕС

Русия не бива да затваря посолството на САЩ въпреки кризата, предизвикана от войната в Украйна, защото двете най-големи ядрени сили в света трябва да продължат да разговарят, заяви в посланикът на САЩ в Москва.

Президентът Владимир Путин определи нахлуването в Украйна като повратна точка в руската история: бунт срещу хегемонията на Съединените щати, които според ръководителя на Кремъл са унижили Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украйна и нейните западни поддръжници твърдят, че се бори за оцеляването си срещу безразсъдното заграбване на земя в имперски стил, при което са загинали хиляди хора, повече от 10 милиона души са били разселени, а обширни части от страната са превърнати в пустош.

В ясен опит да изпрати послание до Кремъл Джон Джей Съливан - посланикът на САЩ, назначен от президента Доналд Тръмп, заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че Вашингтон и Москва не бива просто да прекъсват дипломатическите си отношения.

Още по темата
„Трябва да запазим възможността да разговаряме помежду си", заяви Съливан в интервю за ТАСС. Той предупреди, че не бива да се премахват произведенията на Лев Толстой от западните книжарници или да се отказва пускането на музиката на Чайковски.

Въпреки кризите, шпионските скандали и разправиите по време на Студената война, отношенията между Москва и Вашингтон не са прекъсвали, откакто Съединените щати установяват дипломатически отношения със Съветския съюз през 1933 г., уточнява Ройтерс.

Сега обаче Русия заявява, че постсъветската ѝ връзка със Запада е приключила и че ще се обърне на изток. Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се пошегува, че би искал да посвети песента на Тейлър Суифт "We Are Never Ever Getting Back Together" на Путин.

Запитан за тази забележка, Съливан каза: "Ние също никога няма да се разделим окончателно." На въпрос на ТАСС дали тази аналогия означава, че посолствата може да бъдат затворени, Съливан отговори: "Може - има такава възможност, макар че, според мен, това би било голяма грешка.”

"Доколкото разбирам, руското правителство е споменало варианта за скъсване на дипломатическите отношения", каза той. "Не можем просто да прекъснем дипломатическите си отношения и да спрем да си говорим един с друг".

Руското министерство на външните работи свика ръководителите на московските бюра на американските медии, за да обсъдят последиците от недружелюбните действия на Съединените щати.

Отказът на императрица Екатерина Велика да подкрепи Британската империя, когато Америка обявява независимост, полага основите на първите дипломатически контакти между Съединените щати и Санкт Петербург - тогавашната имперска столица на Русия.

След Болшевишката революция през октомври 1917 г. президентът Удроу Уилсън отказва да признае революционното правителство на Владимир Ленин и посолството на САЩ е закрито през 1919 г. Отношенията са възстановени едва през 1933 г.

"Единствената причина, за която се сещам, че Съединените щати могат да бъдат принудени да затворят посолството си, е, ако стане опасно работата му да продължи", казва Съливан.

Запитан как ще се развият отношенията, Съливан, 62-годишен адвокат, каза, че не знае, но добави, че се надява един ден да има сближаване.

"Ако трябва да се обзаложа, бих казал, че може би не през моя живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНие не искаме да "смачкаме" Русия и да влизаме в конфликт и войни с роднините си славяни, заради болните и агресивни амбиции на някои политици да мачкат Русия, като им е зор, лично те да грабнат пушките и да отиват на първа линия да ги видим, не да пращат другите и да използват славяните за жертвени агнета и пушечно месо, стига!
91
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДА, СЛАВЯНИ СМЕ! Славянин си другия път.
90
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига глупости Нали знаеш че войната е продължение на дипломацията. Само смачкването на Русия ще доведе до мир между Русия и Украйна, всеки друг изход е продължение на войната.
89
2
 
7
 
! Отговори
ДА, СЛАВЯНИ СМЕ! преди 1 година
До Анонимен Разкарай се с тъпата си пропаганда, разбира се, че сме славяни, а запада отдавна поглъща славянски земи и население и ги асимилира , още от около 16 век и до днес, това трябва да спре!
88
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 Нито ние сме славяни нито руснаците. Това че говорим на славянски език не значи че по кръв сме славяни. Славяни са Полша, Чехия, Словакия и Украйна.
87
1
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Истината: Това е истина само като за п'литкоумни ***.
86
1
 
6
 
! Отговори
Какво казва Москва преди 1 година
"С влизането си в НАТО всичките три страни (България, РСМ и Черна Гора) изгубиха суверенитета си сериозно и за дълго, а Евросъюзът за тях, било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен.
85
9
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
За успешна дипломация с Русия е необходимо да се засилят на макс доставките на оръжие за Украйна.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 25 години бълвате омраза срещу славяните , руснаците също са славяни и наши роднини, писна ни тази дискриминация , асимилация и език на омразата, писна ни! Като не ви харесва, просто се изтеглете от държавите от централна и източна Европа или спрете да бълвате омраза срещу славяните и да се извършва геноцид върху тях!
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не отстъпвайте от пражилото. С терористични дърьави и правителства преговори йок. С престъпници само в Хага.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ скоро ще клекнат ама ще измрат маса наивници които си мислят че се борят за правдата
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ви е срам, бе? Ограбихте толкова много руски територии и асимилирахте славяните и руснаците, превръщайки ги в нови измислени нации с измислени езици и така им откъснахте маса територии на руснаците, а сега руснаците били "империалисти", срама нямате, кой ги пише тези статии? И ни писна да дискриминирате славяните, славянските държави и държавите от централна и източна Европа, ако не ви харесват, просто се махайте и оставете държавите от централна и източна Европа на мира!
80
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
светът трябва да прекъсне всякакви връзки със сащ това са убии-ци по генезис инямаме никаква работа с тях сега тече поредната им провокация а именно българияда прати оръжие на украина това означава допълнително влошаване на отношенията срусия бълг народ не е в конфликт с русия осъждаме инцидента със самолета налавров
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е намек за Кирчо да си знае, че ако прецака дипломацията и се окаже до ушите затънал в проблеми, ще остане сам и западните му приятели няма да му помогнат.
78
0
 
6
 
! Отговори
Дипломация? преди 1 година
САЩ водят дипломация на канонерките - неистова пропаганда, въоръжаване на всичко, което може да навреди на Русия, принуждаване на "съюзниците" да се отказват от иначе жизнено необходими ресурси, идващи от Русия, кражба на стотици милиарди. Голяма дипломация, няма що! Единствената причина за приказките на този е, че в случая съперникът е силен и може да приложи адекватни ответни мерки. Затова, дай да се правим на дипломати. Ама може и да не мине този път.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, чу ли бе? Господарите ти казват, че не искат да късат дипломатическите отношения с Русия. Внимавай, момченце, може скоро господарите ти да те сменят.
76
0
 
10
 
! Отговори
питам! преди 1 година
а защо нас ни карате да късаме дипломацията с братска русия?......вие сте негодници, затова нашия народ ви мрази!
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"космическа Америка" ?Мале какви коментатори!
74
5
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
То посланието до Кремъл е изпратено с новите оръжия за Украйна стрелящи на 80 км. Кремъл вероятно ще изпрати послание като измери разстояние на над сто км навътре от границата си с Украйна,а Харков е само на 40 км от границата с Русия.Ако им дадат и специални снаряди с полет до 300 км от Кремъл ще се сетят да измерят и разстоянието до Киев от границата с Русия.
73
0
 
7
 
! Отговори
ВИЕ БАЙ-ДЪН преди 1 година
ЗЕЛЬО НАПРАВИХТЕ ВОЙНАТА. ЗАПОЧНАХ ТЕ ДА СЕ УСЕЩАТ, НО Е КЪСНО. КОТ КАЖАТ ТЕ. ВОЙНА НАПАДЕНИЯ ТЕРОР. СЕГА И ЕВРОПА ЩЕ ГИ ПОСЛЕДВА.