САЩ: Не бива да прекъсваме дипломацията с Русия

Двете най-големи ядрени сили трябва да продължат да разговарят
Обновена: 6 юни 2022 18:46 | 6 юни 2022 17:30, Йоана Цонева
132
САЩ: Не бива да прекъсваме дипломацията с Русия
Снимка: БГНЕС

Русия не бива да затваря посолството на САЩ въпреки кризата, предизвикана от войната в Украйна, защото двете най-големи ядрени сили в света трябва да продължат да разговарят, заяви в посланикът на САЩ в Москва.

Президентът Владимир Путин определи нахлуването в Украйна като повратна точка в руската история: бунт срещу хегемонията на Съединените щати, които според ръководителя на Кремъл са унижили Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украйна и нейните западни поддръжници твърдят, че се бори за оцеляването си срещу безразсъдното заграбване на земя в имперски стил, при което са загинали хиляди хора, повече от 10 милиона души са били разселени, а обширни части от страната са превърнати в пустош.

В ясен опит да изпрати послание до Кремъл Джон Джей Съливан - посланикът на САЩ, назначен от президента Доналд Тръмп, заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че Вашингтон и Москва не бива просто да прекъсват дипломатическите си отношения.

Още по темата
„Трябва да запазим възможността да разговаряме помежду си", заяви Съливан в интервю за ТАСС. Той предупреди, че не бива да се премахват произведенията на Лев Толстой от западните книжарници или да се отказва пускането на музиката на Чайковски.

Въпреки кризите, шпионските скандали и разправиите по време на Студената война, отношенията между Москва и Вашингтон не са прекъсвали, откакто Съединените щати установяват дипломатически отношения със Съветския съюз през 1933 г., уточнява Ройтерс.

Сега обаче Русия заявява, че постсъветската ѝ връзка със Запада е приключила и че ще се обърне на изток. Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се пошегува, че би искал да посвети песента на Тейлър Суифт "We Are Never Ever Getting Back Together" на Путин.

Запитан за тази забележка, Съливан каза: "Ние също никога няма да се разделим окончателно." На въпрос на ТАСС дали тази аналогия означава, че посолствата може да бъдат затворени, Съливан отговори: "Може - има такава възможност, макар че, според мен, това би било голяма грешка.”

"Доколкото разбирам, руското правителство е споменало варианта за скъсване на дипломатическите отношения", каза той. "Не можем просто да прекъснем дипломатическите си отношения и да спрем да си говорим един с друг".

Руското министерство на външните работи свика ръководителите на московските бюра на американските медии, за да обсъдят последиците от недружелюбните действия на Съединените щати.

Отказът на императрица Екатерина Велика да подкрепи Британската империя, когато Америка обявява независимост, полага основите на първите дипломатически контакти между Съединените щати и Санкт Петербург - тогавашната имперска столица на Русия.

След Болшевишката революция през октомври 1917 г. президентът Удроу Уилсън отказва да признае революционното правителство на Владимир Ленин и посолството на САЩ е закрито през 1919 г. Отношенията са възстановени едва през 1933 г.

"Единствената причина, за която се сещам, че Съединените щати могат да бъдат принудени да затворят посолството си, е, ако стане опасно работата му да продължи", казва Съливан.

Запитан как ще се развият отношенията, Съливан, 62-годишен адвокат, каза, че не знае, но добави, че се надява един ден да има сближаване.

"Ако трябва да се обзаложа, бих казал, че може би не през моя живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме изолацията, ....15% от територията и 18% от населението на света и то повечето л акеи по принуда
71
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва да бъде изолирана, но американците да *** и не могат да го разберат това нещо.
70
1
 
2
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Най-близкото разстояние между двете е под 4 км и могат по леда като замръзне морето и пеша да си ходят на гости от единият остров на другия.
69
12
 
2
 
! Отговори
Дипломация- ненужна! преди 1 година
Когато жужи натисне ядреното копче, чак тогава американците ще разберат, че никога не е трябвало да имат дипломатически отношения с Империята на злото. Човечеството винаги се учи, но затова пък феодализма ще изчезне завинаги, защото космическа Америка е непобедима.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко танка има испания??
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защото не трябва да прекъсваме дипломацията, Лавров е под санкции в Европа. Или САЩ искат те да казват кога може и кога не? Тоя път, като гледам, едва ли ще им се получи...
66
0
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Само празни глави не разбират, че Русия е готова за бой с всеки който накърни интересите и!!!, а краварите и хартиеното нато се *** от страх
65
0
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Значи скоро време посолството на САОЩ ще бъде закрито и посланика изритан от Русия !
64
0
 
2
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Фати ме, че кат пийна и се навийна...
63
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачо Байдъне пускай атома на тез кауни
62
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затваряй-Закривай ! С бетонени червени глави няма комуникация!
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стане ли война в България предлагам всички дружно да се изнесем в посока САЩ и там на протест ако не ни пуснат.По пътя ще си помагаме взаимно.В края на сметка САЩ ще са виновни,защото правителството техни команди изпълнява.
60
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам причина който и да е да комуникира с голташка фалирала средновековна Русия.
59
3
 
6
 
! Отговори
Пепа преди 1 година
Москва не вярва на сълзи и лежи! Номер на САЩ да печели време !
58
1
 
4
 
! Отговори
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ преди 1 година
Редакцията, информирайте вашите другари от Апаратната да не се опитват да ползват евтини компютърни трикове, защото ще им изхлопат сандалите. Търпяхме ги достатъчно. Дори и Кали Линъкс НЕ е решение. Те си знаят.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На украинската пропаганда тревата не им се отразява добре.Мозъкът им е заприличал на аспирин.Явно като пишат им заплащат с трева.
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те си търгуват, печелят си. Танкерите с руски петрол си пътешестват, под чужд флаг, за Америка. А Европа, загива. Хах
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55:Ти си кьорав.Имаше и изпитания и цял свят видя.Питай Байдън.
54
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До USA-дипломацията Още ли вярваш на руските измамници? Нямат нито Сармати нито Посейдони. Не виждаш ли как се нассрраха в Украйна. Кьорав ли си?
53
4
 
16
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Американците като се научат на дипломация тогава да правят подобни изявления! Заплахите и изнудването не е дипломация! САМИ СЕЗАГРОБВАТЕ, АМА ОТ АЛЧНОСТ НЕ МОЖЕТЕДА ГО РАЗБЕРЕТЕ! Новият световен ред се измества на изток и от така нареченият хегемон ще остане само един лош спомен! Като сте хегемони, силни и мощни, що ръгатеукрите а не отидете вие да семлатите с рашките!