САЩ: Не бива да прекъсваме дипломацията с Русия

Двете най-големи ядрени сили трябва да продължат да разговарят
Обновена: 6 юни 2022 18:46 | 6 юни 2022 17:30, Йоана Цонева
132
САЩ: Не бива да прекъсваме дипломацията с Русия
Снимка: БГНЕС

Русия не бива да затваря посолството на САЩ въпреки кризата, предизвикана от войната в Украйна, защото двете най-големи ядрени сили в света трябва да продължат да разговарят, заяви в посланикът на САЩ в Москва.

Президентът Владимир Путин определи нахлуването в Украйна като повратна точка в руската история: бунт срещу хегемонията на Съединените щати, които според ръководителя на Кремъл са унижили Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украйна и нейните западни поддръжници твърдят, че се бори за оцеляването си срещу безразсъдното заграбване на земя в имперски стил, при което са загинали хиляди хора, повече от 10 милиона души са били разселени, а обширни части от страната са превърнати в пустош.

В ясен опит да изпрати послание до Кремъл Джон Джей Съливан - посланикът на САЩ, назначен от президента Доналд Тръмп, заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че Вашингтон и Москва не бива просто да прекъсват дипломатическите си отношения.

Още по темата
„Трябва да запазим възможността да разговаряме помежду си", заяви Съливан в интервю за ТАСС. Той предупреди, че не бива да се премахват произведенията на Лев Толстой от западните книжарници или да се отказва пускането на музиката на Чайковски.

Въпреки кризите, шпионските скандали и разправиите по време на Студената война, отношенията между Москва и Вашингтон не са прекъсвали, откакто Съединените щати установяват дипломатически отношения със Съветския съюз през 1933 г., уточнява Ройтерс.

Сега обаче Русия заявява, че постсъветската ѝ връзка със Запада е приключила и че ще се обърне на изток. Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се пошегува, че би искал да посвети песента на Тейлър Суифт "We Are Never Ever Getting Back Together" на Путин.

Запитан за тази забележка, Съливан каза: "Ние също никога няма да се разделим окончателно." На въпрос на ТАСС дали тази аналогия означава, че посолствата може да бъдат затворени, Съливан отговори: "Може - има такава възможност, макар че, според мен, това би било голяма грешка.”

"Доколкото разбирам, руското правителство е споменало варианта за скъсване на дипломатическите отношения", каза той. "Не можем просто да прекъснем дипломатическите си отношения и да спрем да си говорим един с друг".

Руското министерство на външните работи свика ръководителите на московските бюра на американските медии, за да обсъдят последиците от недружелюбните действия на Съединените щати.

Отказът на императрица Екатерина Велика да подкрепи Британската империя, когато Америка обявява независимост, полага основите на първите дипломатически контакти между Съединените щати и Санкт Петербург - тогавашната имперска столица на Русия.

След Болшевишката революция през октомври 1917 г. президентът Удроу Уилсън отказва да признае революционното правителство на Владимир Ленин и посолството на САЩ е закрито през 1919 г. Отношенията са възстановени едва през 1933 г.

"Единствената причина, за която се сещам, че Съединените щати могат да бъдат принудени да затворят посолството си, е, ако стане опасно работата му да продължи", казва Съливан.

Запитан как ще се развият отношенията, Съливан, 62-годишен адвокат, каза, че не знае, но добави, че се надява един ден да има сближаване.

"Ако трябва да се обзаложа, бих казал, че може би не през моя живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В никакъв случай не трябва да се прекъсват шутовете по заадника на Путин, това е единственият начин Русия да напусне Украйна и да потърси дипломатическо решение за уреждане на репарациите и контрибуциите които трябва да плати руския агресор.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви украински бежанци и някакви други,които не са на територията на България ми седнали пропаганда да ми правят срещу Русия и да ме надъхват на война...бре що не си гледате работата?!Аз заради чужденци няма да се бия и да умирам!
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2500-3000 натовци има в България.Абсурд да ни опазят от Русия.Вие там си джафкайте...Мен ме пишете бежанец.Аз заради продажници няма да се бия.Продадохте ни родината ей!
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сме в НАТО и ЕС голям праз...докато дойдат на помощ ще ни изравнят със земята.Пък и ме съмнява да дойдат.
48
4
 
22
 
! Отговори
ВСЕКИ ПЪТ преди 1 година
Всеки път като сме срещу Русия сме прецакани! ВСЕКИ ПЪТ!
47
7
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Кой иска от теб да воюваш срещу Русия? Стига се филмирахте, че сте смешни...
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и Русия играят в един отбор. Единият играе доброто ченге, другият-лошото. Те отдавна са се споразумяли как ще свърши войната и целта е Европа да се разпадне и да си я поделят. На коя велика сила им е нужна Европа, освен като източник на роби и просто като територия. При това дисциплинирани, възпитани, изпълнителни и образовани роби. Путин е по-прикрит, но Байдън се изпуска вече, както в памперсите, така и пред микрофоните.
45
13
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Всеки българин е длъжен да завърти поне една бибитк на руските ни братя. Ако имат жени и дъщери, вие сте длъжни да ги поделите с вашите освободители по братски. Който не е съгласен, е русофоб и фашист.
44
12
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Най-важното е,че България е в НАТО и със САЩ и руските ни тролеи вият безпомощно под новините в сайта:):):)
43
3
 
13
 
! Отговори
От 6 преди 1 година
До 28:От друг видях това за пинчерите и ми хареса.Много точно описва лаенето на продажниците с цел да ни вкарат във война с държава,с която даже САЩ не иска да воюва.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще го усетят много ясно русия спря износа на инертнигазове необходими за производство на чипове и полупроводници, една трета от този пазар го държат те
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сащ се все повече влиятелни фигури дискутират вариянта две кореи тоест разцепване на украйна
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 - Ох милия той, бла/тник! Влошили му се отношенията! Оня ти спира публична газта за назидание на всички, тоя - днес му се влошили отношенията. Щото дъртия лъжец не може да се срещне с друг такива сръбски лъжци? Е, затворено е пространството на ЕС. А такива сла/гачи като теб правят Македония и Черна Гора да изглеждат смели на наш фон.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците трошат укрите като орехи и краварите омекнаха като памучета.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ пращат оръжия на Украйна и Украйна е разрушена а те са си добри с Путин.
37
8
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
И какво ще спечелят от това като заличат целия свят бе? Вие мислите ли с тия глави!? Или руснаците радиация не ги лови...
36
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
И това го казва фен на ония, които 45 години не смееха да пръ днат без разрешение от Москва?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетил се кравара да се побара.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те няма да я прекъснат. Просто искат от нас да я прекъснем, за да може да отслабят Русия и тогава да преговарят с преднина. Така действа ФАЩ. Жертва други народи, за да отслаби противниците си, но те самите винаги ще си намерят далавера.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 Не са виновни САЩ, те си гледат интересите, ама българските интереси няма кой да ги защитава, управлявани сме от марионетно правителство.