Трагедията на Горбачов, който се провали в мисията за страната му

Сред руснаците се е наложило схващането, че той е слаб лидер, измамен от Запада
Обновена: 31 авг 2022 14:58 | 31 авг 2022 14:18, Елка Василева
186
Трагедията на Горбачов, който се провали в мисията за страната му
Снимка: архив, БГНЕС

Въпреки всички похвали, които получи на Запад, Михаил Горбачов беше трагична фигура, която се провали в историческата мисия, определена от самия него за собствената му страна, пише Ройтерс.

Удостояването му с Нобеловата награда за мир през 1990 г. беляза връхната точка на световното признание за ролята, която Горбачов, по това време съветски президент, изигра за слагането на край на Студената война без кръвопролития.

Още по темата
У дома обаче той се оказа един изтощен и победен човек, когато на следващата година бе принуден да се оттегли, след като бе сведен до лидер на несъществуваща държава с разпадането на Съюза на съветските социалистически републики /СССР/ на 15 отделни страни.

Горбачов, който почина вчера, си беше поставил за цел да съживи умиращата комунистическа система и да създаде нов съюз, основаващ се на по-равнопоставено партньорство между 15-те републики, най-силните от които бяха Русия и Украйна. Но само за шест години се сринаха както комунизмът, така и Съветският съюз. В ретроспекция някои от грешките са очевидни.

Той се опита да проведе политически и икономически реформи едновременно и в твърде амбициозни мащаби и отприщи сили, които не можеше да контролира. Това е урок, от който си взеха поука китайските лидери, които възприеха пазарната икономика, но изпратиха послание с убийствата на протестиращи на площад "Тянанмън" през 1989 г., че ще действат безмилостно, за да защитят хватката на Комунистическата партия върху властта.

Горбачов никога не се е кандидатирал на избори, за да спечели мандат – за разлика от своя голям съперник Борис Елцин, който бе избран за президент на Русия и допринесе за разпадането на СССР и свалянето на Горбачов от власт.

И той не успя да предвиди силата на националистическите страсти – първоначално в балтийските страни Латвия, Литва и Естония и разпространили се в други републики като Грузия и Украйна, които създадоха непреодолима инерция за бягство от хватката на Москва. "Той не вярваше, че самият Съветски съюз всъщност е империя от нации, които не искат да са оковани", каза Джонатан Иял от Кралския институт на обединените служби - мозъчен тръст, базиран в Лондон. "Както всички съветски лидери и, смея ли да кажа, както руските лидери днес, той възприема Съветския съюз като синоним на Русия и просто не може да разбере защо нациите искат да са независими."

"Коренът на неговото падение"

Някои историци вярват, че Горбачов е бил прав да заключи от самото начало, че наследената от него система изостава все повече и повече от Запада и не може да бъде спасена по никакъв друг начин освен със смели реформи.

Други възприемат по-критична гледна точка. "Смятам, че неговото падение се корени в това, че той всъщност не разбираше Съветския съюз, съветското общество и как функционираше то", каза Александър Титов, лектор по история в "Куинс юнивърсити" в Белфаст. "Той смяташе, че то може да бъде реформирано, той смяташе, че премахването на някои от основните елементи на съветската система като страха, репресиите, плановата икономика и така нататък, все пак ще запази системата. Оказа се обаче, че това всъщност са основни елементи на съветската система – с тяхното премахване се разпадна и самата система."

Откакто Горбачов падна от власт преди три десетилетия, Русия сурово го осъжда. Когато се кандидатира за президент на Русия срещу Елцин през 1996 г., той остана чак на унизителното седмо място само с 0,5 процента от гласовете.

Сред руснаците отдавна се е наложило схващането, че той е слаб лидер, който е бил измамен от Запада. Много от тях все още го обвиняват за разпадането на Съветския съюз, което президентът Владимир Путин в свое известно изказване нарече "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век" – и последвалите години на икономически сътресения и политически хаос, включително войните от Кавказ и Чечения до Централна Азия.

Залитането на Путин към конфронтация със Запада и неговата инвазия в Украйна унищожиха наследството на Горбачов на разведряване на отношенията със Запада и сключване на споразумения със САЩ за ядрените оръжия. На фона на откритите хвалби на Путин за размера и разрушителната мощ на арсенала на Русия политици както в Москва, така и във Вашингтон напомниха за риска от Трета световна война.

Човекът, който сега е на власт в Кремъл, също така сложи кръст на идеята, олицетворявана от Горбачов, че Русия би могла да се от откаже от империята си и въпреки това да продължи да бъде голяма сила, каза Иял. "Имперските стремежи сега отново са потвърдени като официалната политика в Москва и общият подход – че това, което трябва да направите, ако сте изправени пред криза, е да я смажете с танкове – пак е на мода. Това е една от най-големите трагедии на (Горбачов) - че нито една от позициите, които той в крайна сметка възприе и поддържаше, не беше запазена от лидерите на Русия днес", заяви Иял.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горбачов беше нужен на Велика Русия. Русия трябваше да премине през униженията и изкушенията за да израстне и да стане Велика държава, това е част от пътя на израстването. На 24 февруари Русия отново стана велика държава, а Горбачов изпълнил задачата си се оттегли на заслужен отдих.
63
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 До подлъганите. Благодарение на вашия "велик" Горби змияри, вашите родители днес ви купуват хляб за да плюскате в къщи на 2 лв, а не за 26 стотинки както тогава. . . . . . . . И нека да попълня за незнаещите! Типовия хляб беше 15 стотинки и докато беше горещ го издълбавахме от вътре и слагахме бучка овче сирене докато беше топъл! 26 стотинки се наричаше Добруджа, а 34 стотинки беше Стара Загора! 3-ка кебапчета със салата и бял боб и сайдер струваше 72 стотинки и беше за окярилите се, ако р
62
10
 
6
 
! Отговори
Това ще е краят преди 1 година
Горбачов предотврати глобална ядрена война, преди него и Кенеди направи същото, но сега вече няма кой.
61
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е точно това не (му) харесаха руснаците, че се опита да премахне страха и репресиите. На това се крепи народопсихологията им и затова го намразиха, че им отнема нещо "свято" за тях като Гулаг...
60
6
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Горбачов бе юдеин, целящ да се раздроби и да се разграби СССР (и Източния блок) от САЩ - за да се въведе световния ционизъм...
59
7
 
15
 
! Отговори
Z преди 1 година
Старият свят си отива. Епохата на Горбачов си отиде с началото на военната операция. Създава се новия свят. Русия отново е велика държава.
58
1
 
4
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
Малки деца, ПЪРВИЯТ И ОРИГИНАЛНИЯТ ЛОЗУНГ И ДИРЕКТИВА НА КПСС И НОВИЯ ГЕН СЕК. ГОРБАЧЕВВ---БЕШЕ '''УСКОРЕНИИИЕЕЕЕЕ''' АКСЕЛЕРАЦИЯ !!!...ТОВА БЕШЕ ЛОЗУНГА ОТ 14 МАРТ 1985 ДООО ЮЛИ 1986 Г. КОГАТО ЗА ПРЪВ ПЪТ СЕ ПОЯВИХА ''ПЕРЕСТРОЙКА'' И ''ГЛАСНОТС'' СЛЕД АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ...ПОСЛЕ В РЕЙКЯВИК ИСЛАНДИЯ, НА 18 НОЕМВРИ 1986 ГОД...ГОРБО ДАДЕ ЗАВЕТ И ДУМА НА РЕЙГЪН--ЧЕ СССР СЕ ОТКАЗВА ОТ СВЕТОВНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ, И ЧЕ СССР ВЕЧЕ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ ВЪОРЪЖЕНИТЕ ЛЕВИ ДВИЖЕНИЯ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА.
57
11
 
4
 
! Отговори
коренът за злото преди 1 година
В Русия , империята на злото, коренът е не във властта, а самият народ--озверен, измъчен, алкохолизиран, безправен, крепостник от 16 век и на документ свободенот 19 век--то е в умовете е сърцата на руския мужик и до днес. Докато това е така---никаква промяна не може да има в Русия. По далече от нея, никакви контакти и тотална изолация.
56
5
 
12
 
! Отговори
Кацамунски преди 1 година
До змияра под номер 51: Каква свобода имаш днес бе Мурджо, освен да можеш да си купиш билетза самолет и от Терминал 2, да отидеш в Западна Европа да миеш чинии или да проституираш !А и каква собственост може да имаш при минимална заплата от 650 лева:1./ Да си купиш жилище с цени от 200-250 000 лв на кредит, за да може да го изплащат дори и внуците ти !2./ Или лек автомобил който ще го използваш по-малко време, отколкото щему плащаш задълженията си към банките !?Мерси, ресто не струва
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 Анонимен Частната собственост е нелогична и зятова няма бъдеще.На запад е същото затова и всеки е под наем. . . . . . . Ти си тъ п ак! Това е толкова вярно колкото е вярно, че съм бил на Марс! Защо Гил Бейтс купува огромни землени площи в Африка и Азия? То си бива простотия, но чак публично не бива!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все си мисля, че не Горбачов се пробали, а Измайловската и Тамбоевската мафии излезоха много жилави.
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов, копещник, Рейгън щеше да те накара да си изядеш сърповете и чуковете в главата напълно безплатно.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименВапцаров е предложен, но няма. Елиас Канети, който очевидно не е българин, е единственият .
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за едно признавам Горбачов - беше миротворец, не искаше войни, даже приключи тази в Афганистан. Иначе си беше заблуден болшевик, мислещ да реформира СССР. Е как може да мислиш, че ще реформираш мъртвец?!!! И да го поливаш с парфюм пак ще мирише, все по-зле.
50
4
 
16
 
! Отговори
... преди 1 година
Мен ме изкефи путиня днес. Трябваше да каже нещо все пак и каза горбачов изигра историческа роля в света ама не каза дали е положителна или отрицателна. Колко гениално и деликатно казано. Все пак за умрелия или добро или нищо. Владимирьочка не каза нищо.
49
4
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
В.В.Путин Валдай 2018г. - Ние никога няма да позволим да се върнат времената на Горбачов и Елцин !
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 Шваб и глобалистите в Давос не искат да има частна собственост, искат дори колата ти да е под наем и следена под лупа от министерството на любовта.
47
1
 
4
 
! Отговори
До51 преди 1 година
Сега тая развалена грамофонна плоча я пусни на китайците!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНикола Вапцаров никога не е получавал Нобелова награда за мир.
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частната собственост е нелогична и зятова няма бъдеще.На запад е същото затова и всеки е под наем