Фон дер Лайен: Путин ще се провали и Европа ще надделее

„Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни, ще има опити да бъдем разединени“
Обновена: 14 сеп 2022 11:20 | 14 сеп 2022 10:55, Елка Василева
726
 Фон дер Лайен: Путин ще се провали и Европа ще надделее

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни. Време е да бъдем решителни и да не се отпускаме - това трябва да бъде ясно, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Още по темата
Тя добави, че същото важи за европейската финансова подкрепа за Украйна. По нейните думи Европа досега е осигурила 19 милиарда евро, без в тази сума да се включва военната подкрепа за украинската страна.

Предстоят ни нелеки времена, ще бъдем поставени пред изпитание, ще има опити да бъдем разединени, предупреди председателят на ЕК.

По нейните думи Русия е предприела война не само срещу Украйна, а и срещу енергетиката и икономиката на ЕС, срещу европейските ценности и бъдеще.

Убедена съм, че с необходимата смелост и съпричастие (руският президент Владимир) Путин ще се провали и Европа ще надделее. Европейската подкрепа за Украйна ще остане непоклатима, заяви Фон дер Лайен.

"Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. "Аерофлот" заземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Индустрията е разбита на пух и прах", каза още тя.

Една от поуките от войната в Украйна е, че трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин - руските журналисти, които говориха за престъпленията и платиха цената за това. Трябваше да чуем опозицията в Беларус, гласовете в Полша и балтийските държави, страните от Централна и Източна Европа - от години ни казваха, че Путин няма да се спре, посочи тя.

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар.

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски Олена Зеленска присъства на днешното заседание на ЕП. Повечето еврокомисари преди началото на речта на Фон дер Лайен пристигнаха в пленарната зала, облечени в цветовете на украинското знаме или с поставени двуцветни жълто-сини ленти на реверите като знак на съпричастие с Украйна, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


726
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
494
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не го мислете, но Европа ще прекара зимата в студ и тъмнина.
493
1
 
18
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Време е войните да бъдат вече само на не-Православна територия..........
492
3
 
23
 
! Отговори
Петров преди 1 година
С тези политици като тая Европастан е сигурен, близко е времето когато муслимите ще бъдат повече и ще управляват.
491
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе , май, май ЕС се провали , стана слуга на Англия и САЩ , И ПО-ТЪ-ВА !
490
1
 
13
 
! Отговори
533ти другарю живял преди 1 година
в село в Русия и в град във Великобритания. Като гледам и ти си тук.Не си заседнал в Цивилизацията. Да те светна, че в БГ се живее като българи,а не като нечии ***. Всеки с извратено мислене, делящ народа си на русофили и американофили има място само там за където се е фильосал. Адиос!
489
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сметки на пишещите тук са запълнени с руски рубли. Като сте толкова отворени що не отидете да живеете в РАЯ на Путин ами сте тк, пък децата ви учав UK , Германия и Холандия?ЕС щял да се срине. От всички платени писачи едва ли и един е ходил в Русия, ама не в Москва и Петербург, а в по-малките населени места. Айде връщайте се в началото на XX век и да ви няма тук. ЕС ще го има, но за Единна Русия - не съм сигурен никак че ще я има след 10 години.Казвам ви го аз -живял в Русия и Великобритан
488
0
 
8
 
! Отговори
Кураж! преди 1 година
До Анонимен 526:Спокойно Господине!Потърпи още 13 годинки,че да станат 45!Най-вероятно съм по-голям от Вас,и споделям опит!Преди 10 ноември 1989 г.,в продължение на 45 години строяхме реалният социализъм в очакване на светлият комунизъм!Сега се оказва,че докато ние сме строили реалният социализъм, партийните другарки и другари са си построили домашният комунизъм!Така,че Вие по-младите,да сте живи и здрави,но не бъдете толкова наивни и доверчиви,колкото ние,че после да съжалявате за миналото!!!
487
2
 
29
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
путин може да се провали,а може и да не се провали,НО ЕВРОПЕЙСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ НАЧЕЛО С УРСУЛА СЪС СИГУРНОСТ СЕ ПРОВАЛИ,С ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЕС
486
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още 100 милиона за какво ???възтановяване на училища в руската завзета част?
485
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми тя Европа вече "надделя" с петорните цени на газа, благодарение на американската "помощ" и предателско-продажното управление на ЕС.
484
0
 
35
 
! Отговори
Прашков преди 1 година
Много се разглезиха тези европейци - ще ми осветяват витрини и магистрали и ще спят без пуловери и ***. Баба им все по пpaшku под юргана е спала!?
483
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някъде в бъдещето след 2 години пандемии, сега студ и глад и след това светлото бъдеще. А ние да потърпим още малко. Бях на 16 когато дойде надеждата за демокрация, собода и т.н вече 32 години търпя това още малко, всичко е за моето по добро бъдеще. Децата ми са на 16 и 18 години. Но и те няма да дочакат светлото бъдеще, но определено не ги уча да са търпеливи. Идат тежки врема за тези които нямат и това ще доведе до тежки времена тези които имат. И ще боли, много ще боли
482
2
 
23
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Съществува ли Европейски Съюз? Има ли проблеми Европейския съюз? Решават ли се проблемите на хората в Европейския Съюз? /// Европейския Съюз и хората на тези територии отдавна са оставени на автопилот. Заради фикс идеята на ръководителите на тоя Съюз, и на някои задокеански държави да бъде унищожена една суверенна държава. Да бъде унищожен един народ, една нация. И това вече е известно на целия СВЯТ.
481
1
 
3
 
! Отговори
доктор преди 1 година
До 1yМи че то всичко е порнография, къде другаде да се гледат... само в чатала
480
8
 
8
 
! Отговори
немец преди 1 година
Нищо не знаете... На немците като им кажат че им е топло в къщи и да не топлят, те слушат и изпълняват... Никаква зима на недоволството няма да има.
479
1
 
14
 
! Отговори
1y преди 1 година
До Анонимен 501 Колко да е мъжки този свят като Урсула се е заградила само с жени. Всички с които разговаря и се снима на тази среща бяха предимно жени. Едно време казваха: "На калпава ракета, космосът и е крив".Проблемът не е между краката а в главата, но странно защо в ЕС хората предимно между краката ги гледат.
478
2
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До ИЗХОД? Горе-долу си прав за предстоящия срив на ЕС, освен "ако по някакъв начин Русия не се срине- ИЗХОД НЯМА". Така е. Ти ми кажи какво да правим, защото е повече от ясно, че Русия няма да се срине. Оставаме ли в НАТО и ЕС, или не? Ако не, кой да ни изведе? Къде да ни заведе, защото сами нямаме нито армия, нито самодостатъчна икономика, нито национална стратегия (прим. България на 3 морета)? То е ясно, че ще трябва да се измитаме, ама как и къде?
477
5
 
35
 
! Отговори
марги преди 1 година
Нямаме работа в този съюз! ЕС! Да се махаме, докато не ни е завлекъл на дъното...защо и ние ще им плащаме сметката-с кръв!
476
1
 
39
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Вредна и опасна. Време е за тотална подмяна на чиновниците в Брюксел
475
1
 
32
 
! Отговори
ИЗХОД? преди 1 година
Много беше лесно през последните 30 години Европа да внася евтини ресурси от Русия, което подпомага развитието на индустрията, която пък изнасяще скъпа продукция (с висока добавена стойност). От няколко месеца насам схемата спря да работи и ако отново не се възъобнови под някаква форма следват държавни субсидии за бизнеса с отпечатана хартия, обезценка на еврото и колапс на част от индустрията в ЕС след 12-18 мес. При НАСТОЯЩАТА политика на ЕС и ако по някакъв начин Русия не се срине- ИЗХОД НЯМА