Макрон призова Руската църква да се противопостави на Кремъл

Православието се манипулирало от управляващите в Русия
24 окт 2022 09:20, Елка Василева
111
Макрон призова Руската църква да се противопостави на Кремъл
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Руската православна църква (РПЦ) позволява да бъде манупилирана от властите в страната си, за да оправдава войната им в Украйна, и я призова да се противопоставя на подобен натиск, предаде Ройтерс.

Още по темата
Макрон, който е на официално посещение в Италия, каза това в програмна реч на международна конференция, организирана от италианската Общност "Сант Еджидио".

Докато той говореше, на първия ред в залата седеше вторият човек в йерархията на РПЦ митрополит Антоний.

Френският президент посвети на Украйна голяма част от словото си на конференцията, която беше организирана под надслов "Зов за мир".

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена подкрепа на руската инвазия в Украйна, която според него е важен щит срещу упадъчния по думите му Запад, отбелязва Ройтерс.

"Религиозните водачи също имат роля в съпротивата срещу това безразсъдство, на което станахме свидетели", каза Макрон.

"Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от управляващите в Русия за оправдаване на действията им", каза Макрон. "Необходима е съпротива срещу това."

Френският президент посочи, че под "съпротива" разбира "никога да не оправдаваме, никога да не падаме в капана да подкрепяме политически проекти, които са склонни да пренебрегват достойнството на отделната личност".

Ройтерс опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, но той отказа да коментира.

Становището на Кирил за Украйна предизвика разрив и в отношенията с Ватикана, но и вътрешен бунт в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с РПЦ.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрекъснато подчертава важността на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за комуникация с Москва. В друга част от речта си Макрон изрази убеденост, че има шанс за мир в Украйна дори и въпреки че Русия предупреди, че конфликтът може да се ожесточи още повече.

На конференцията френският президент се срещна с италианския си колега Серджо Матарела. По-късно днес ще се срещне и с папа Франциск, а утре двамата ще закрият конференцията на Колизеума в Рим.

Снощи Макрон проведе разговори и с новия премиер на Италия Джорджа Мелони.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Микрон да си гледа протестите в собствената си държава, да не прави жалки опити за майдани на чужда почва, че му се клатят краката и му се гласи ешафод, като гледам що народ почна да излиза всяка седмица по площадите да му искат оставката. Днес е оставката, утре ще е главата. С тая продажна политика.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкото изплашено от качено малко човече. Само призиви, заплахи, забрани и слуш - като при всяко дребно нищо. До сега не чух Путин да е отправял подобни жалки призиви за която и да било държава. Но така е то - слабият се изявява по този начин, като микрончо.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон го чака революция тази зима!Има масови протестии се увеличават.. Да се благодари че гилотината остана в миналото!Какво муостана освен да квака като жабата Зеленски, че Украйна ще победи!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Французите винаги са ми били смешни, щото се имат за нещо а всъщност немат думата в глобалната политика :))) Щом техния патриарх ни заплаши нас българите, въпреки, че сме им дали православието, значи нищо не разбираш Макрончо :)))
45
0
 
2
 
! Отговори
Справка преди 1 година
април 1205 г. край днешният Одрин
44
2
 
15
 
! Отговори
Имам усещането, че преди 1 година
Макарончо ще го свалят от поста му посред мандата, а може би и в първата 1/3 ако се постарае още по въпроса с военна помощ за Украйна и икономическа война срещу Русия. След като Катар и няколко африкански държави казаха, че няма да продават втечнен газ на Европа остава единствено САЩ и Норвегия. След въвеждането на ограничение за цената на петрола и газът ще остане само САЩ. Още някой да се съмнява каква е целта на тази война и кои са основните съперници в нея? Пак сме на грешната страна...
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как църквата да се противопостави на нищи понеже всичките им духовници не са духовници ами са ГРУ агенти и нямат нищо общо с Гопод !
42
2
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 1 година
Баболюбеца , служител на Ротшилд си е въобразил, че може да наставлява Руската Православна Църква ... *** .
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този, и баба му, нещо луди ли са или какво.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не си гледа неговата къщичка, политиките му я водят към все по хубаво и от прекрасна Франция ще се превърнат в бедна, но зелена Франция!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"се манипулирало" хайде, пак минало неопределено време в подзаглавието. Един вид - май нещо било станало, ама не било много сигурно. Електронният калкулатор по рождение ли е такава naча или само като му плащат?
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ще се противопостави, като руския патреарх благославя ракети.
37
1
 
12
 
! Отговори
Шибани маймуни преди 1 година
Че какъв е Макрон на Руската църква че да призовава
36
4
 
9
 
! Отговори
Макрон преди 1 година
По-добре да защити своите свещеници, че вече имигрантите ги колят в църквите!
35
2
 
15
 
! Отговори
Отчето преди 1 година
Я гледай , спящия с бабички бил папата на Православието!Не знаехме че толкова се е издигнал църковно!
34
3
 
12
 
! Отговори
Без упойка преди 1 година
А ако вашата римокатолическата ви се противопостави знаем какво я правите във Франция,то Авиньонски плен,то гонения по време на революцията.Последно Бенедикт ви подсказа,че пътя по който е поел запада ще свърши с поредния крах,ами веднага го свалихте и сложихте йезуита да вика на черното -бяло.Впрочем ереста на франкфуртската школа и Сорос е при вас.Вие сте в грешка.Но то си е ваш проблем.
33
7
 
3
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
На кой свещенослужител може да му дойде на ум да прави униформи за свещеници и да благославя оръжията, с които отиват на война да убиват хора??? Руската православна църква е придатък на КГБ/ФСБ... Специално гундяев си е служител на ФСБ.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт ти кой факт си щото нощеска в другия форум звучеше различно.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разлепят портрети на видни евроатлантици като ходим по улиците да ги благославяме.
30
3
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Абе промити мозъчета още ли вярвате че има богове? Всичко е въпрос на контрол