Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?

Руският президент не разбирал, че Украйна е горда и независима
7 дек 2022 11:30, Петя Славова
178
Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?
Снимка: БГНЕС

Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим по отношение на политическата опозиция в Русия, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Провалът на първоначалните планове на Путин за Украйна е толкова голям, че сега вече не е ясно за какво точно продължава да воюва Русия, освен за да спести на президента си унижението да признае поражението.

След като устремът на Кремъл за териториални придобивки бе възпрян, руските сили започнаха да тероризират цивилните и да нанасят щети на украинската инфраструктура. Планът е Украйна да бъде оставена на студено и тъмно през зимата и това да пречупи волята на украинците за оказване на съпротива, отбелязва "Гардиън".

Няма обаче индикации, че тази стратегия работи. Неспособността на Путин да разбере, че Украйна е горда и независима страна, която е готова да се съпротивлява, е фундаменталната грешка на войната му. Освен това руският президент не прецени правилното отношението на собствения си народ към войната. В началните седмици на войната руските държавни канали с лекота разпалиха войнолюбиви настроения. Трудностите на войната обаче охладиха страстите, а обявяването на мобилизация през септември сведе ентусиазма до минимум. Това обаче не значи, че гражданите масово се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика да бъдеш лоялен към властта във времена на криза, изтъква британският всекидневник.

Още по темата

Въпреки това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията. Избягалите може би дори са повече от тези, които бяха успешно мобилизирани (властите не съобщават точните данни). Мнозина от мобилизираните изразиха възмущението си от това, че не им е предоставено необходимото оборудване, че не са минали през обучение и че разполагането им е безцелно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, не може да са войници с мотивация. В интернет пространството бяха разпространени видеоклипове, в които те разказват за несгодите си. Подобна обърканост лъха и от официалните канали, но по тях тя придобива облика на все по-бурни призиви за унищожението на Украйна, гарнирани с презрение към военните командири, които изглежда не успяват да се справят с тази задача. Самият Путин все още не е обект на критики, но митът за силата му и за добрата му преценка е сериозно разклатен, пише "Гардиън".

Трудно е да се направи точна оценка на обществените настроения в един полутоталитарен режим, но има индикации, че хората вече са изтощени от войната. От изтекло миналата седмица в медийното пространство поверително проучване, извършено по поръчка на руска държавна служба, става ясно, че 25 процента от анкетираните искат военната кампания да продължи, а 55 процента искат мирни преговори. За сравнение, през февруари нахлуването в Украйна се ползваше с подкрепата на 80 процента от населението. Има също така индикации, че Кремъл губи всеобхватния си контрол над информационното поле. Понастоящем руснаците са най-големите ползватели на онлайн услуги, с чиято помощ може да се заобикаля цензурата в интернет. Освен това руските общности в чужбина предоставят на съотечествениците си по-правдива информация за това какво се случва в Украйна от медиите в Русия, предава БТА.

Би било преждевременно да си въобразяваме, че позициите на Путин са сериозно отслабени. Той разполага с лостове на принудата, които да компенсират спада на ентусиазма. Признаците на уязвимост обаче са окуражаващи в качеството си на доказателство, че сред руснаците както в Русия, така и в чужбина има интерес към друг вид политика. Подхранването на този интерес, оказването на помощ на изгнаниците и подчертаването на факта, че руският народ и престъпното ръководство на Русия не са едно и също нещо ще бъдат от все по-голямо значение през идните месеци и години. Макар поражението на Путин в Украйна да е стратегически и нравствен императив за европейските демокрации и перспективата за нормализиране на отношенията с Москва да изглежда далечна, тази идея не бива да бъде изоставяна напълно. За да има тя практически основания, инакомислието в Русия трябва да бъде подхранвано, независимо от това къде се проявява, заключава "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
11
 
! Отговори
Колчо Слепеца преди 1 година
Аз провал не виждам!
62
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А големият успех - Киев за 3 дни вижда ли се? А че бягат като насpани и това ли никой не го е доказал?" - Ами освен пропаганда, доказателства не съм видял. За военен провал на Русия ще можем да говорим тогава, когато руската армия бъде изгонена от Украйна. Дотогава ще си говорим за НАТО-вски военен провал, защото Украйна с подкрепата на цялото НАТО плюс други съюзници на САЩ вече 10 месеца не могат да изтласкат руската армия обратно в Русия. Кой се проваля тогава?
61
4
 
10
 
! Отговори
до 102 преди 1 година
Много точно. Всички антиковидари се оказаха путинисти и вярват във величието на Русия. Стискаме очите до болка, страхуваме се да ги отворим, защото действителността е точно обратно на това, което си мислим. И действителността става конспирация, а конспирацията действителност.
60
7
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 102 преди 1 година
А големият успех - Киев за 3 дни вижда ли се? А че бягат като насpани и това ли никой не го е доказал?
59
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това с военния провал на Русия е като с Ковид. Всичко говорят за него, но никой не е доказал съществуването му... :)" - Някой ми е сложил минусче... :) ... Искам да го информирам, че ако е заради Ковид, все още има награда за този, който изолира вируса по надлежния ред. Мисля че е 1 млн. долара. Да я вземе, ще се радвам за него. Ако е заради Русия ще му припомня, че руската армия е в Украйна и още не е изгонена. Когато бъде изгонена да заповяда и ще коментираме руския военен провал.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 76 След като толкова те интересува дали Херсон е руски виж какво казват американците по въпроса : Украина помисли че след като руснаците се изтеглят от Херсон това ще им отвори пътя към Крим и към така важните черноморски пристанища, само че това не се случи, Русия все още конролира водния път по Днепър. Украинците трябва да преминат реката само че руснаците са добре закрепени в дълбочина на отсрещната страната и атака на позициите им през голата степ ще бъде подарък за руската артил
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с военния провал на Русия е като с Ковид. Всичко говорят за него, но никой не е доказал съществуването му... :)
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи според трол_четата Русия се е провалила военно, защото 2 страни ще влизат в НАТО, защото много руснаци избягали от Русия, защото икономиката им се скапала и защото Зеленски вече го познава цял свят. Хахахха Къде ви намират такива гении? Пишете в тълковния речник "военен" и заповядайте пак да се посмеем на коментарите ви.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Някой "компетентен" русофил да отговори Херсон руски ли е?" - Я отговори според теб украински ли е? Защото според Украйна не е освободен целия, обаче виж според теб може и да е украински. Все пак имаш право на мнение хахаха
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кажете (напишете) pycopoби , защо от любимата ви Русия са избягали два пъти повече руснаци, отколкото украинци от разрушена и воюваща Украйна... ?" - И това ли според теб е военен провал? хахаха ... Това е провал в социалната политика. Явно не правиш разлика между "военен провал" и "провал на социалната политика".
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да видим къде е военният провал? Русия нападна защото..." - Викаш военен провал е това, че НАТО приело 2 нови държави, икономиката на Русия се скапала и там другите неща, които си изброил. Ти наясно ли си какво означава думата "военен"? Означава провал във военно отношение, а не в икономика, политика, разпознаваемост на Зеленски и другите неща в коментара ти. Примерно България във войните преди 100 години общо взето няма военни провали, но се проваляме в други насоки. Правиш ли разликата вече?
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жабата Украйна се сварява бавно за да не се усети и да избяга от тенджарата като поиска мир. Целта на Путин е денацификация и демобилизация. Тоест да изтреби колкото се може повече нацисти и да унищожи колкото се може повече оръжие на Украйна и на запада. За това му трябва бавна и продължителна война с минимум жертви от руска страна.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В същото време руската артилерия е работила по цели в Зализничен, Гуляйполе, Степовое и Плавни.Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха множество удари с БПЛА-камикадзе Геран-2 по Днепропетровск. Освен това са поразени цели в Никопол, Марганец, Илинка и Добра надежда. В южния участък на фронта руските ракетни войски и артилерия отработиха позициите на противника в Херсон, Осокоровка, Золотая Балка, Дудчани и Антоновка.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Донецко направление ВСна РФ нанесоха удари по обекти на ВСУ в Авдеевка, Водяни, Первомайски, Невелски, Красногоровка и в западните покрайнини на Маринка.ВСУ отново извърши масиран обстрел на Донецк и Хорловка: в последната беше атакувана болница с цивилни. В Южнодонецко направление руските сили отработиха цели в Угледар, Богоявленка, Пречистевка и Новомихайловка. През нощта ВС на РФ нанесоха ракетни и безпилотни удари по обекти на ВСУ в предградията на Запорожие.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Старобелско направление руските ракетни войски и артилерия атакуваха Купянск, Берестовое, Табаевка, Стелмаховка, Макеевка, Тернам, Невски и Лиман.ВСУ от своя страна обстрелва Площанка, Кисловка и Котляровка. В Бахмутско (Артьомовско) направление руските сили отработиха струпвания на зомби нацита и техника в Бахмут, Соледар, Верхнекаменски, околностите на Спорни и Белогоровка, както и Клешчеевка, Дружба и Артемово.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През нощта местни жители съобщиха за полет на руски БЛА камикадзе над Житомирска област, както и над Буча и Фаустовски район на Киевска област. Няма информация за резултатите от дроновете. Руската артилерия порази цели в Запселе, Есмани, Кондратовка и Мирополие, Сумска област. В района на Харков ВС на РФ отработиха позиции на противника в Стрелечя, Красное, Огурцово, Чугуновка и Каменка.
47
8
 
12
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Възможно било военният провал на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим. Горкият наглобритански в. "Гардиън". Това твърдение не е нищо повече от опит за пожелателно мислене, напомнящ сеанс по самохипноза.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахоха
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военният кореспондент Котенце Z за ситуацията в Маринка: Ние изтласкваме врага в Маринка. Напредъкът е бавен, къща по къща. В идеалния случай остават 4 км за затваряне заедно с индустриалната зона. Укрите са неспособни да издържат на натиска, изтеглиха част от силите си. Съдейки по движението, врагът не разчита особено на дълга защита в останалите квартали. Предстоят решителни събития.
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Newsweek: Енергийната инфраструктура на Украйна може да бъде напълно изключена до края на 2022 г., ако ударите продължат. На когото не му харесва, нека свали зе-фюрера си.