Су-27 на Русия се сблъска с дрон на САЩ над Черно море

Този инцидент демонстрира липса на компетентност, заяви Европейското командване
14 мар 2023 21:28, Нели Христова
520
 Су-27 на Русия се сблъска с дрон на САЩ над Черно море
Снимка: БГНЕС

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море, съобщиха американски военни, цитирани от АФП.

Европейското командване на ВВС на САЩ потвърди, че руски Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9, като безпилотният апарат е паднал в международни води.

„Два руски самолета Су-27 извършиха днес опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен апарат MQ-9 на американските военновъздушни сили, който оперира в международното въздушно пространство над Черно море, съобщи от своя страна Европейското командване за САЩ, цитирано от stiripesurse.ro.

„Около 7:03 ч. (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 е ударил витлото на MQ-9, което е накарало американските сили да приземят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка самолетите Су-27 са изхвърлили гориво и са прелетели пред MQ-9 по безразсъден и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален“, съобщава Европейското командване за САЩ.

"Нашият апарат MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9", заяви генерал Джеймс Б. Хекер, командир на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. "Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците почти доведе до катастрофата и на двата самолета."

Американският президент Джо Байдън е информиран за руски изтребител, прихванал американски дрон над Черно море, съобщиха и от Белият дом.

"Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние молим руснаците да се държат професионално и безопасно", добави Хекер.

Военновъздушните сили на САЩ в Европа извършват полети на въздухоплавателни средства в Европа над суверенна територия и в цялото международно въздушно пространство в координация с приложимото право на страната домакин и международното право. За да подкрепят европейската колективна отбрана и сигурност, тези мисии подпомагат националните цели на съюзниците, партньорите и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите за един дрон ореваха света.
251
0
 
11
 
! Отговори
"не професионал преди 1 година
ама друг път, много професионално си е било, без да го докосне си го е свалил.
250
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен452...дали пишем глупости или не е все тая. Ти гледай атомът да не те полази, че тогава ще останеш в историята, която няма да има кой да я чете...
249
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сблъскал се е ама друг път . А по добре вижте какво се е случило преди да пишетеГлупости. Руския самолет е направил таран на юса дрона и го е свалил в морето
248
1
 
8
 
! Отговори
100% преди 1 година
Дронът е искал да направи таран на СУ-то, ама тайванският му чип се шашнал, шот не издържал и кривнал "без да иска", та само перката му се шибнала в СУ-то.
247
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
време беше да им светнат червена лампичка, че нещо много се увякоха, щяла нощ краварския генерален щаб не е спал, това не е Авганистан, Либия, Ирак и тн, тия имат ядрено оръжие и са достатъчно луди да го изполват
246
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дронът е проверявал дали крайцера Москва изплува... Затова са го свалили.
245
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нашият апарат MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство,...."Рутинни? Да диша във врата на Руснаците и да препредава данните в ген. щаба на зеления? А за приказките как изпускане на гориво е "неокологично" ...Абdали сащисани...а екологично ли е бомби с обеднен уран в Сърбия? А? Нещо някой умнокрасив специалист "тип Гугъл ми каза" да се изкенза по темата?
244
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките им фалират, дроновете падат, президента им болен, ЧВК НАТО се излага - един насам, друг натам, ние на обратно... Как нема да вият. След Виетнам и Афганистан следва друг провал и то срещу некви руски пияници... Иначе извънземните ги свалят с един изстрел. Особено ако са неподвижни.
243
2
 
12
 
! Отговори
Айде бе... преди 1 година
"курса на долара пада" и кагда стана това.....1 United States Dollar equals75.26 Russian RubleMar 15, 05:16 UTC Disclaimer
242
4
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 429 Егати случайния инцидент. Руснака не е видял дрона и се е изпикал с керосин върху него , че и витлото му счупил.Заслужава герой на Съветския съюз.
241
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хе хе, има умрен дрон
240
9
 
10
 
! Отговори
Некво просто преди 1 година
русофилче много се разпени... Споко, че ще те гътне някой инфаркт!
239
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички кравари зареваха на умрело за един дрон.
238
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните дни само хубави новини за нормалните хора! Рускиге сили правят втори котел на Авдиевка където ще се утилизилат много Укронацисти. Две американски банки фалираха за 3 дни очакват се още 3 банки да ги последват курса на долара пада. Руски самолети свалиха краварски дрон а нашите евроатлантически жени реват на умряло кеф.
237
2
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Сблъсък е силно казано.Ако беше така ,щяха да паднат и двата летателни апарата .Инак си е неприемлив инцидент , станал в международни води.
236
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям гаф на водещата сутрешния блок по нова тв. При краткия анонс на инцидента горката взе, че каза " ... надявам се, руските пилоти са се прибрали живи и здрави... Или по живо и здраво, айде така да го кажа." Утре сигурно ше е в отпуска! Ха ха ха.
235
9
 
12
 
! Отговори
Оо каскет не не преди 1 година
"първо ще се изпозастреляте помежду си!....." ще застрелям русофилите като теб.
234
15
 
16
 
! Отговори
биФш зКпЧ преди 1 година
"Краварския дрон е летял в забранена за полети зона.... " те сдела в забранената зона наКурвенскатаТиРушкаМайка....понял?
233
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично по американски агресивна и обидна риторика от поддръжниците на сащ и украина. Всъщност плюенето е от българи срещу българи! И ако утре трябва да застанете рамо до рамо да защитите народа си - първо ще се изпозастреляте помежду си! Руснаците поне не се крият. Докато смелите янки действат с тайни операции, та ако може после като разследват да обвинят подходящия субект. Ама то нормално, страха е лош съветник.