Су-27 на Русия се сблъска с дрон на САЩ над Черно море

Този инцидент демонстрира липса на компетентност, заяви Европейското командване
14 мар 2023 21:28, Нели Христова
520
 Су-27 на Русия се сблъска с дрон на САЩ над Черно море
Снимка: БГНЕС

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море, съобщиха американски военни, цитирани от АФП.

Европейското командване на ВВС на САЩ потвърди, че руски Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9, като безпилотният апарат е паднал в международни води.

„Два руски самолета Су-27 извършиха днес опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен апарат MQ-9 на американските военновъздушни сили, който оперира в международното въздушно пространство над Черно море, съобщи от своя страна Европейското командване за САЩ, цитирано от stiripesurse.ro.

„Около 7:03 ч. (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 е ударил витлото на MQ-9, което е накарало американските сили да приземят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка самолетите Су-27 са изхвърлили гориво и са прелетели пред MQ-9 по безразсъден и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален“, съобщава Европейското командване за САЩ.

"Нашият апарат MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9", заяви генерал Джеймс Б. Хекер, командир на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. "Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците почти доведе до катастрофата и на двата самолета."

Американският президент Джо Байдън е информиран за руски изтребител, прихванал американски дрон над Черно море, съобщиха и от Белият дом.

"Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние молим руснаците да се държат професионално и безопасно", добави Хекер.

Военновъздушните сили на САЩ в Европа извършват полети на въздухоплавателни средства в Европа над суверенна територия и в цялото международно въздушно пространство в координация с приложимото право на страната домакин и международното право. За да подкрепят европейската колективна отбрана и сигурност, тези мисии подпомагат националните цели на съюзниците, партньорите и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До До 373 Краварския дрон е летял в забранена за полети зона с изключен трансподер, за да извършва "секретна", тоест шпионска мисия. Руснаците са го духнали със струята от моторите на Су-то. Това е предизвикало "резките маневри" на дрона, понеше се е преобърнал няколко пъти във въздуха от духването и е цопнал във водата.
231
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не са изпратили руски дрон, да го прихване? - защото прихващането е акт на война, а "случайният сблъсък" е "случайно" произшествие. Краварите ако не разберат намека, ще последват и други подобни. То бива и може наглост, но да висиш хиляди часове на въздушните граници на чужда държава на другия край на света наистина е прекалено!
230
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До След фашистка Русия И тогава ще останат само фашизоиди - от третия пол американски лакеи като тебе ли? Гладна кокошка просо сънува джендъре.
229
11
 
13
 
! Отговори
Простият русофил преди 1 година
въпреки, че знае колко вреда нанася на Русия фашисткия режим в Кремъл продължава да пише глупости на килограм в негова защита.
228
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 424. Тихо бе, че хората още спят. Твоите ненормални фантазии си ги запази там за вашия клуб от ненормалници.
227
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Игнорирай мръсотиите. Наспи се!
226
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дежурния краварофилин гледом снощи са му изтекли водите и е пометнал. Много е весело.
225
8
 
6
 
! Отговори
махмурлиите от преди 1 година
пасольството се пробуждат....да не са живи дано.
224
10
 
16
 
! Отговори
Руските педерасти преди 1 година
(русофили) в България още спят. Скоро ще почнат воплите и стенанията.
223
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нела толкова се е изпенила с тоя си превод че се притеснявам да не пометне.
222
2
 
13
 
! Отговори
Травестита от преди 1 година
пасольството изсраЛиСе по въпроса, или само евтинитеТролове го правят.
221
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова реват третополовите либерастични отпаддъци?! Един дрон паднал, голяма работа, деггенерастиятта ще го прежали.
220
10
 
14
 
! Отговори
руската НЕкомпетентн преди 1 година
няма аналог в света.
219
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките им спертнаха гаден номер, че ги и припакаха даже, ама като нямат муници кво да правят, свалили са го без да искат с правата лопата, че даже не се и извиниха :))) къде вика баба на краварите им сръбва г...за оцет.
218
6
 
12
 
! Отговори
Що преди 1 година
не са изпратили руски дрон, да го прихване?
217
11
 
23
 
! Отговори
приматЪ няма топки преди 1 година
да свали дрона с ракета, защото знае последствията. РушкияМелез в пасольството във Вашингтон си изкълчи кръста от извинения.
216
18
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Хаха, а според Русия и двата изтребителя са се завърнали благополучно.. В същност защо ще им е било нужно да предприемат такива маневри срещу безпилотен апарат съвсем не е ясно..
215
14
 
25
 
! Отговори
рушки курви преди 1 година
"а чий го дърви тоя дрон в Черно море...." еФтини като теб търси
214
26
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Хаха свалили им шпионския дрон.. Непрофесионално било, а чий го дърви тоя дрон в Черно море? Представям си ако се разхвърчи нещо такова над мексиканския залив примерно.. Лицемери долни!
213
0
 
15
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
На 20.06.2019 година Иран свали американски разузнавателен дрон летящ над Персийският залив. На 3 януари 2020 година близо до Международно летище Багдадракета изстреляна от американски дрон улучва колата на иранският генерал Касим Сюлеймани командир на силите Ал-Кудс, предназначени за провеждането на спецоперации отвъд границите на Иран. Трупът му е идентифициран чрез пръстен, който носи. При удара са убити и четири члена на Силите на народната мобилизация, сред които и военачалника Абу Махди ал-Мухандис.