Москва все по-трудно намира пазари за танкерите със суров петрол

Русия трябва да се обърне към все по-необичайни места за товарите си
17 мар 2023 19:17, Анисия Иванова
53
Москва все по-трудно намира пазари за танкерите със суров петрол
Снимка: БГНЕС

По целия свят има все повече признаци, че плавният поток на руски петрол започва да се среща проблеми.

Дори след като основната агенция за прогнозиране на петрола в света заяви, че добивът може да спадне с 30%, износът от производителя от ОПЕК+ досега е устойчив, тъй като санкциите, заедно с ограниченията на цените на руския петрол, имаха за цел да поддържат потока. Сега обаче товарите започват да отнемат повече време за намиране на пазари.

Освен че има последици за Москва - постъпленията от данъци върху петролната индустрия представляват над две трети от приходите от енергийни данъци през февруари - развитието може да разтревожи американските служители, които отдавна твърдят, че руският петрол трябва да тече свободно, за да се избегне скок в цените на горивата.

Корабите, пълни с рафинирани горива, плават край бреговете на Европа, Африка и Латинска Америка, като потенциално само събират таксите за изчакване. Някои кораби, превозващи суров петрол на Русия се движат между пристанищата, без да се разтоварват, докато други се разтоварват и след това чакат на необичайни места.

Всичко сочи към мрежа от логистика, която се бори да поддържа темпото с обслужването на страна, която изнася над 7 милиона барела на ден суров петрол и продукти. Голяма част от тази търговия се измести от Европа към нови и по-малко познати клиенти, често на хиляди километри по-далеч.

"Вече има несъответствие в това какво напуска руските пристанища и какво се внася от купувачите на руски петрол“, каза Джовани Стауново, стоков анализатор в UBS Group AG. "Това се изразява в по-големи обеми петрол на вода и като се има предвид ограничения брой танкери, налични за транспортиране на петрол, ако тези танкери не бъдат разтоварени, това ще доведе до по-нисък износ и производство в даден момент.“

Въпреки че обяви намаляване на добива с 500 000 барела на ден за този месец, руският износ на суров петрол по море се задържа досега този месец - факт, който натежава върху цените през последните седмици.

Въпросът е дали тази структура може да се разпадне, ако доставките се забавят.

Около 1,2 милиарда барела суров петрол са били на вода миналата седмица, най-високата стойност за това време на годината в данни от 2016 г., показват данни на Vortexa Ltd.

Два танкера, които превозваха основния руски суров петрол Urals до устието на Персийския залив, все ще са там, откакто пристигнаха преди месеци.

Танкерът Elza е закотвен край Оман от 9 декември, докато Coatlicue плава близо до Фуджейра в ОАЕ от поне два месеца. Всеки кораб е натоварил около 700 000 барела Urals от руското балтийско пристанище Приморск през ноември, според доклади на пристанищни агенти и данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg.

Дълбочините на плавателните съдове във водата предполагат, че те имат същите товари на борда, както когато са пристигнали. Ако случаят е такъв, това би означавало скъпи сметки за превоз. Въпреки това данните от Vortexa Ltd. показват, че Coatlicue е разтоварил товара си в началото на март.

Най-малко четири танкера с националния суров петрол ESPO чакаха седмици, като някои посещаваха едно китайско пристанище след друго, докато около 4,4 милиона барела дизелово гориво от Русия бяха задържани в морето в началото на март в най-голямото си натрупване от поне седем години .

"Желаещи купувачи в Азия, а именно Индия и в по-малка степен Китай, грабнаха товари със суров петрол с отстъпка, но увеличаващите се обеми по вода предполагат, че делът на руския петрол в техния микс от внос може да стане твърде голям, за да е удобен“, каза Международната агенция по енергетика в месечния си доклад тази седмица.

Въпреки че Азия все още приема много руски доставки, страната все пак трябва да се обърне към все по-необичайни места за своя суров петрол.

Кораб, натоварен с руски суров петрол, престоя край бреговете на Гана почти три седмици и друга пратка беше изпратена до резервоарите за съхранение в Югоизточна Турция в края на миналия месец, първата, изпратена до терминал Dortyol от поне 2018 г., когато Bloomberg започна да проследява потоците.

Има също нарастващо натрупване на рафиниран петрол, като временно се съхраняват милиони барели дизел.

Един такъв кораб, SCF Yenisei, превозващ руско дизелово гориво, разтовари товара си, след като престоя край бреговете на Гана повече от 10 дни.

Друг, Adamas I, който зареди руско гориво в края на януари, плава край Судан повече от 20 дни, според Vortexa Ltd. и данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg.

"Въпреки че товарите със суров петрол намират нови пазари в Китай и Индия, продуктите са изправени пред все по-големи трудности при пласирането“, каза Тамас Варга, анализатор в брокерската компания PVM.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а българите все по трудно намират стоки на нормални цени- това е важното - авие дето сте се загрижили за русия си гледайте работата- антибългари - по точно краваршингтонски слуги
21
7
 
11
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Важното е ние другари, да не се отказваме от руския петрол и да го купуваме на възможно най-високата цена. Нищо, че те го продават по $50 ние ще си им плащаме по $70 защото сме като братя
20
8
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Това да доста постни заплати за петролна държава, ама не ме учудва. РФ е доста напред в класацията по неравенство на населението - 1% от населението държи 50% от богатствата, по-зле са и от САЩ.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас ни е все тая на кой Русия си продава газта и петрола. В света има едни и същи продуценти и консуматори на нефт - има само преразпределяне на логистиката. Русия ще си продава на Китай, Европа ще купува повече от арабските държави и готово. А, извинете забравих - Европа ЗАМРЪЗНА, на нас петрол не ни трябва.
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 - пурко, в момента масовата заплата в русия е 45 000 рубли или 550 евро, а средната е 800 евро
17
3
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Всички се избиваме за копейки! Муахаха. Такова животно никога не съм слагал в джоба си
16
10
 
13
 
! Отговори
Венко Барутов преди 1 година
Хорошой виц из Блатная:"Сергей, защо се оттегляме от Херсон?" пита Путин. "Володя (съкратено от Владимир), ти сам нареди освобождаването на Украйна от фашистите и нацистите", отговаря Шойгу.
15
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Америка нещата нещо "закуцаха"! Долара,се "предпочита'.от все по малко държави! И след като И Китай ПОДКРЕПЯ Новият Световен ред,то за САЩ нещата не са много розови!-:)Хегемонът САЩ,винаги когато загубва"стойността на долара си"Спретва " някоя "война"! Такава в момента подготвя в Европа!И вече я води с Русия!Вече Не се и крие!Криеше се след 1989 г чрез "тихата си дипломация" Вложи Огромен Паричен ресурс в самият"ЕС"! Не се чудете защо ЕС играе точно със САЩ 34 г вече!ЕС ще стане "лоша "дума!
14
12
 
16
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Хорица Китай се отърси окончателно от Пандемията. Което означава че ще увеличава производството - което означва че ще увеличава вноса на енергини продукти - което означава че цените ще се качват а РФ от началото на годината намали с 500000т добива на НЕФТ и ГАЗ. Всеки знае какво означава това - РАЗТЕЖ НА ЦЕНИТЕ и основно за по-неплатежоспособните - разбирай ЕС които си отрязаха клона на който седят като се отказаха от евтините Руски суровини...
13
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли банките на западналляците фалират една след друга?
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не може да купува руски петрол, защото Европа ЗАМРЪЗНА без руски газ! Тука има само ледници, русофилите бегайте си за Масквята да топло!
11
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
бре!....Да им имаме проблемите на рашките !
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив Индия си купува и бритиш петролиум ,го преработва и хоп става демократичен.Търговийка сър.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малии как лъжете
8
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Да, господин обратна посока
7
7
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПОСТЪПЛЕНИЯТА ОТ ГАЗИ ПЕТРОЛ СА ОКОЛО МИЛИАРД НА МЕСЕЦ !!! ПРОЧЕТИ БЛУМБЪРГ !!!
6
6
 
3
 
! Отговори
Do 7 преди 1 година
Обидите ги владете третополовите, както и фрази отличаващи ви, но сте прекалено "умни" за да осъзнаете
5
9
 
11
 
! Отговори
Реконтра преди 1 година
А в Европа и Америка все повече ходят пеша и карат колелетата. Сигурно е за здраве.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и 80те много се перчеха и скоро клекнаха и се разпаднаха. Ама то където и минал комунизъм трудно вирее здрав разум.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1. Не моа ти разбЕра фантазиите ? Защо не се лекуваш ?