Москва отговоря с дело срещу МНС след заповедта за арест на Путин

Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага
20 мар 2023 15:47, Йоана Цонева
173
Москва отговоря с дело срещу МНС след заповедта за арест на Путин
Снимка: БГНЕС

Руският следствен комитет обяви образуването на наказателно дело срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, които в петък обявиха решението да дадат под съд руския президент за депортирането на украински деца и издадоха заповед за ареста му, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

В петък ръководителят на руския Следствен комитет (СК) Александър Бастрикин нареди проверка във връзка с решението на МНС, което Кремъл отказа да признае за законно. Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Сега следователят съобщава, че е образувано наказателно дело.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес", се казва в съобщението в "Телеграм" канала на СК.

Следственият комитет твърди, че преследването на президента Владимир Путин и детския омбудсман от МНС е очевидно незаконно, тъй като няма основания за наказателна отговорност.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта за арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
16
 
2
 
! Отговори
Врач преди 1 година
Имах видение! Путин ще го арестуват Шойгу, Герасимов и Пригожин!
88
0
 
1
 
! Отговори
До 96 канибалско преди 1 година
искаш да изтровиш племето ли?
87
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин не иска след година-две, да бъде обесен на стените на Кремъл, да използва посещението си в ЮАР и да се предаде на тамошните власти, така ще остане жив и може да доживее до дълбоки старини в някой холандски затвор.
86
9
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
аз само се подсмихвам на тая уникалнамалоумщина да арестуват Путин !...Как я виждат да стане тая работа?!...Ептян изтрлещяха синекурите!...Ще похапнат некои лошия атом,натам вървят нещата...Защото има една максима:-"Когато Господ реши да ликвидира някого,първо му взема акъла"..
85
16
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕ: ПУТИН В ХАГА// И ЩЕ ГО ВИДИТЕ В ОРАНЖЕВ ГАЩЕРИЗОН ИЗПРАВЕН ПРЕД ПРАВОСЪДИЕТО
84
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, го арестуват и дадат на някое канибалско племе, така поне ще има някаква полза от него.
83
14
 
4
 
! Отговори
до 99 шма преди 1 година
на злото джудже очевидно му пука
82
21
 
11
 
! Отговори
Българи преди 1 година
Върнете Украинските деца в Украйна....кое не ви е ясно! Това е престъпление!!!
81
21
 
5
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Човечеството ви осъди!!! П.а вие си ривете московци!!
80
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако отиде в САЩ ще го арестуват ли??? Или САЩ искат ЮАР да им извадят картофите от огъня...хаха няма да стане и там...такова нещо може да се случи само в БГ където простотията с мегагалактически размери
79
17
 
8
 
! Отговори
Велика руска преди 1 година
армия!Купува дронове от чалмарите от Иран.Събира пияндурници и пандизчии,че да води война срещу Украйна.А най-якото е,че са започнали да развиват космическа програма с Руанда,които все още смятат,че ако убиеш някого и му изядеш очите и сърцето,ще прогледнеш и ще станеш много здрав.А също вярват,че ако духаш в *** на кравата,ще я надуеш и ще пуска повече мляко.Е,късмет на Путин и на цяла Русия.
78
4
 
16
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Президентът на ЮАР дори и не си помисля за арест на Путин, знае че ЮАР е страна по МНС, но ще се почеши с лявата ръка зад дясното си ухо. Джурналята да не му приписват глупостта да арестува Путин. Така, че не съчинявайте басни от 1001 нощ.
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще купувам евтини доларчета... :Р
76
18
 
4
 
! Отговори
Димон преди 1 година
Джуджан войвода "освободи" източна Украйна,и покрай това освобождение помъкна и украинските деца в туулетната РаССия!Само заради това,което причинява на тези невинни деца трябва да го обесят.И дано да го обесят,защото ако не дай Боже попадне в ръцете на украинците,направо ни кост,ни вест от тъпоглавото плешиво джудже.Но тя съдбата си знае рабоатата.Ще го влачат и него с някой танк някъде из Украйна,така както влачиха и онзи изверг Саддам.
75
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ясно е вече че украина ще си върне всички територии . остана само да видим какво след това ще го правят злото друдже самитре руснаци . не бих искал да съм на негово място :)
74
15
 
2
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Целия Кремъл е за Хага много ясно, че няма да признаят :)
73
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом опряха до тази абсурдна идея да арестуват Путин, е абсолютно ясно в каква безпомощност се намират САЩ и ЕС. След срещата с Си Дзи Пин ще фалират още няколко банки в САЩ
72
11
 
3
 
! Отговори
Свидетели на вова преди 1 година
Безкрайно жалки русияни. Ако не бяха и толкова вредни, щяха да бият Монти Пайтън по пародиен хумор. Все едно са събрали тукашните драскачи-кратунисти, които им определят действията. Не че в обкръжението на вова са останали нормални, вижте малкия медведи драска в социалните мрежи като *** на две бутилки водка. Ако около вова е останал някой със здрав разсъдък, той дълбоко го прикрива.
71
5
 
0
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 1 година
Аз съм на крака за химна. https://youtu.be/1NIhGaFMluQ
70
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 74 Ще видим.