Москва отговоря с дело срещу МНС след заповедта за арест на Путин

Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага
20 мар 2023 15:47, Йоана Цонева
173
Москва отговоря с дело срещу МНС след заповедта за арест на Путин
Снимка: БГНЕС

Руският следствен комитет обяви образуването на наказателно дело срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, които в петък обявиха решението да дадат под съд руския президент за депортирането на украински деца и издадоха заповед за ареста му, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

В петък ръководителят на руския Следствен комитет (СК) Александър Бастрикин нареди проверка във връзка с решението на МНС, което Кремъл отказа да признае за законно. Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Сега следователят съобщава, че е образувано наказателно дело.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес", се казва в съобщението в "Телеграм" канала на СК.

Следственият комитет твърди, че преследването на президента Владимир Путин и детския омбудсман от МНС е очевидно незаконно, тъй като няма основания за наказателна отговорност.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта за арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не признават юрисдикцията за какво е това дело? Пак ли домашна пропаганда?
108
1
 
25
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Като чета името на съдията ,няма да може да се прибере в бащината пещера от която се е пръкнал
107
2
 
25
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Все някога съдията дето се мисли за богопомазан и раздава правосъдие сякаш светът му е бащиния ще допусне грешка и по някакви причини ще се озове в приятелска на Русия страна и от там нататък животът му ще приключи !
106
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята ще го запомни като първия бял президент със санцкия от МНС :)
105
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всъщност русия има договори за правна помощ с около 100 държави. ако наистина издадат руски заповеди за арест на тези съдии и прокурори, съответните държави също трябва да ги предадат на русия. ще бъде забавно :)
104
6
 
18
 
! Отговори
bl преди 1 година
"Върнете Украинските деца в Украйна....кое не ви е ясно! " Не е ясно за какви украински деца става въпрос. Русия премества руски деца от руски територи застрашени от украинци в руски територии незавършени от украинци.
103
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да впрегне подчинените си прокурори, джуджака все пак яко се засегнал :) хахаха да бъде подравнен в една редичка до разни африкански воеводи хахаха
102
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риторичен въпрос, кога най-големия терорист и престъпник сащ ще бъде изправен пред съда за да отговаря за престъпления и зверства по целия свят, армията на сащ са най-големи терористи и убийци...
101
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
престанете да разпространявате портрета на един международен престъпник терористстига руска нациска пропаганда
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мужик 109. Ако под "цивилизован" свят имаш предвид колонизаторите, значи поддържаш агресията.
99
0
 
5
 
! Отговори
така преди 1 година
появиха се *** които отричат очевадни факти, ами в такъв случай мога да ви пожелая да си е........ата. naglosaksonskipodlogi.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таваришч Путин е завел дело за клевета срещу Зеленски пред МНС. Бил е наклеветен че е отвличал украински деца на територията на РФ където е създал 43 детски концентрационни лагери от които децата са давани на приемни родители. Путин категорично доказва че децата са живеели в лоша среда в Украйна при лоши родители поради което се е наложило да ги депортира в детски концлагери в Русия.
97
3
 
9
 
! Отговори
не е нужно началника преди 1 година
да обикаля тези 123 страни, те ще му дойдат на крака, така, че не се грижете толкова и не мислете, и двете не ви се отдават.
96
9
 
3
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ха ха ха, сега и Путин ще ги осъди и те повече няма да могат да пътуват до Русия, Северна Корея, Сирия, Еритрея и в дupника на географията. А Путин ще гледа целия цивилизован свят през крив макарон! Хо Хо Хо....
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало Путин ще фалира САЩ и Европа, пък те да да го обявяват за какъвто си искат.
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече глупости творят сащисаните, толкова по-близо е края на еднополюсният им свят. Институциите, които са за тяхна употреба стремглаво губят авторитет.
93
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестувайте го бе! Щом искате трета световна война! Ама всичко давате от себе си да я предисвикате. Кога ще има съд за Буш младши за избитите стотици хиляди деца в Ирак, заради несъществуващо "оръжие за масово поразяване"?
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Врач 101. Да не би със Зеленски да сте на една дрога.
91
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин има 2 възможности - да се предаде на МНС и да свърши като Милошевич или да се крие по бункери докато накрая го намерят и убият като куче, като Кадафи. Но така е - обикновено диктаторите свършват позорно.
90
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
вижте:..-Ако беха апелирали да се ликвидира Путин щеше да има някакъв смисъл,макар и неизпълнимо решение /макар че никой не знае../..Но "арест" ?!...Помислете какво ще стане,ако..по някакъв фантастичен начин арестуват президента на страна,намираща се в състояние на война !..След края на конфликта да го съдят,ако има за какво...Но докато оръдията гърмят тия да бръщолевят за некакъв арест е..меко казано БЕЗУМИЕ.