Русия съди стотици мобилизирани заради отказ да служат

Към март са повдигнати над 500 дела
24 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
139
Русия съди стотици мобилизирани заради отказ да служат
Снимка БГНЕС

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., стотици руски войници са отказали да участват в бойните действия. Първоначално на тях им бе позволявано да се уволнят от служба, но след началото на мобилизацията и затягането на Наказателния кодекс те вече са преследвани по членове за неизпълнение на заповед, дезертьорство и самоволно напускане на военната им част.

По данни на "Медиазона" към март 2023 г. в Русия са били повдигнати повече от 500 такива дела. Най-често те се разглеждат при закрити врата, но пък се афишират широко сред военните, за да бъдат наплашени войниците.

През септември 2022 г. Владимир Путин подписа указа за мобилизация и след няколко дни влязоха в сила поправките в Наказателния кодекс (НК), които утежниха наказанията по редица членове, ако престъпленията са извършени "в период на военно положение, мобилизация или във военно време".

Според данните на"Медиазона" към март 2023 г. в гарнизонните съдилища са влезли не по-малко от 536 дела по тези утежнени членове на НК, включително неизпълнение на заповед, побой над командира и дезертьорство. Март, който все още не е изтекъл, вече е рекордьор по брой предадени на гарнизонни съдилища случаи.

Съдилищата все по-често провеждат процесите при закрити врати, като се мотивират с указа на министерството на отбраната за секретност. В резултат на това техните сайтове практически престанаха да публикуват информация за разглежданията на дела срещу военни. Едва за 25 от произнесени 247 присъди са публикувани мотивите, а в още 44 случая сроковете на наказанията са били посочени в прессъобщения. За останалите журналистите от медията са научили от неофициални източници.

Известни са много случаи на задържания на войници пред очите на другите служещи в техните части, а присъдите нерядко се четат директно пред личния състав на поделенията. "Медиазона" отбелязва също така, че военнослужещите често са викани на съдебни заседания "с профилактична цел". След това съдиите провеждат с тях "профилатнични беседи" и обясняват какво ги заплашва при извършване на престъпление в период на мобилизация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Вижте, какво подържат глобалистите в България, едно маргинализирано население, което се избива с брадви по паркингите, като постоянно умишлено ги развъжда за сметка на Българите 33 години... Същевременно развращава умишлено Българската младеж с наркотици, чалга, пиянство... ===))) и тотално им промива мозъците чрез шорошкото образование....
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Ти ще кажеш що едно време взимаха в запас това си е мобилизация.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна,отдавна има лагер край Одеса,за Украински мъже,отказали да се бият на " фронта" срещу Русия! Та ,и в Украйна не е по различно положението! Войната си е война,и не е за всеки " мъж"!-:)))
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига тъпотии вече. До гушяа ми доди. Мобилиза;ия в Русия в момента няма.
20
5
 
6
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 година
Няма как да има мобилизация без обявена война бе ***. Хубавото е, че младите осъзнават и не искат да воюват във войната за ресурси на Путл3р и КГБ олигарсите.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Учуден няма значение щом си дал клетва.Така беше и в България.Ти си войник щом държавата го иска.
18
3
 
4
 
! Отговори
До Иван Бровкин преди 1 година
Ами за да не се налага теб да хвърлят срещу русия се моли чорапа да отпусне снаряди на укрите, те ще се порижат за русия вместо теб.
17
3
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
А! Как така "в период на военно положение, мобилизация или във военно време"? Че нали няма война, а операция?
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 Ати запознат ли със закона.В Русия има редовна военна служба и там е обяснено кое как и защо Това,че ти не знаеш,че отказването на изпълнение на заповед е дезертьорство си е твой проблем.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Зельо дори и не ги съди, лови ги като *** и ги хвърля на фронта
14
15
 
4
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Младите руснаци също се подадоха на ливералфашистката пропаганда, че при западняляците всичко е цветя и рози, не осъзнават, че искат и тях да ги поробят и им откраднат ресурсите.... Така, че това е начин и за ново обединение на Руският Народ... ===))) глобалистите са много долна съсмет, вижте наща младеж...
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Айде стига лъга Намериха украинците начин да си прикриват загубите.
12
2
 
10
 
! Отговори
Калъпов преди 1 година
Най смешно беше как ловиха мобилизанти в ДНР и ЛНР. Пускат една маршрутка в края на работния ден и хората се качват в нея да се прибират от работа, но вместо у тях ги кара в военкомата.
11
5
 
14
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 година
Пълен нон сенс е в Мордор. Не са обявили война, но съдят за дезертьорство. *** ги разбери комунделите
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия поне само ги съдят, пък украинските руснаци направи ги стрелят. От затвор се излиза, ама от гробб не. Страшно нещо е войната- дано свърши по-скоро, че инак и нашите дУпетати ни готвят за фронта, да защитаваме евроатлантизЪмь....
9
0
 
13
 
! Отговори
Киряков преди 1 година
Пак са на далавера. Поне няма да се върнат без крак или ръка от фронта.
8
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от Украйна, Русия не мобилизира с побои и отвличане. От тази новина трябва да се радваме. Първо, в Русия се спазва закона и второ, ако нямаше отказващи, всички щяха да са доброволци, а и повече. И украйна можеше да е приключила одавна.
7
7
 
15
 
! Отговори
lol преди 1 година
Тея дела са с/у отказалите се на руска територия. На фронта директно ги разтрелват когато се връщат след неуспешна атака. Укранците им намериха траповете, в които са ги изгорили след това. Сталинистки похвати в пълния им блясък.
6
1
 
14
 
! Отговори
Гемишев преди 1 година
Интересно преди 24.02.22 защо не им се налагаше да служат? Някой нападана русия тогава ли?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да видиш.