На 23-ти февруари България изявила готовност да даде своите МиГ-29 на Украйна

Това става ясно от изтеклите от Пентагона данни
10 апр 2023 12:27, Нели Христова
332
На 23-ти февруари България изявила готовност да даде своите МиГ-29 на Украйна
Снимка: БГНЕС

От файловете, изтекли в Twitter от САЩ за войната в Украйна, излезе и един интересен факт за България - страната ни е изявила готовност да даде своите МиГ-29.

Документите, цитирани от CNN, разкриват намеренията на някои европейски държави да дарят изтребители на Украйна, която иска самолети от повече от година.

България е изразила готовност да предаде на Украйна изтребителите си МиГ-29 още на 23 февруари, като това е определено като "предизвикателство", защото подобен ход би оставил страната ни без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16

Самите F-16 ще пристигнат поне след година.

През последните седмици в интернет изтекоха строго класифицирани документи на Пентагона, които разкриха рядко срещан начин за шпиониране на съюзници и врагове на САЩ, което силно разтревожи американските служители, които се опасяват, че разкритията могат да застрашат чувствителни източници и да компрометират важни отношения други страни, съобщава Dir.bg.

Някои от документите, за които американските служители твърдят, че са автентични, разкриват степента на подслушване от страна на САЩ на ключови съюзници, включително Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, в която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа организация ЧВК "Вагнер", главно чрез прехванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Други разкриват ключови слабости в украинското въоръжение, противовъздушната отбрана и размера и готовността на подразделенията в критичен момент от войната, когато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците - и точно когато САЩ и Украйна са започнали да развиват по-задълбочени отношения на взаимно доверие по отношение на обмена на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, заяви пред CNN източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
7
 
! Отговори
Нашата армия преди 1 година
или останки от нея вирно съществува само за донор на Украйна! САЩ граби какво и оставало още без да плаща за него разбира се!!
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През цялата минала година Европейският съюз се бореше с енергийната криза: запасявайки се от нефт и газ, опитвайки се да намали потреблението, да спести пари. Преживя зимата без особен шок, до голяма степен благодарение на Китай. Фабрики и заводи в Китай спряха в карантинираните градове, икономическият растеж се забави рязко - Китай значително намали вноса на енергийни ресурси.
199
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В очакване на дефицит. А Русия намалява доставките. Това означава, че ще има дефицит и котировките ще растат. През втората половина на годината - до 90 долара за барел.
198
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според официален докалд на САЩ Държавният департамент е похарчил над 1 млрд. долара в Източна Европа финансирайки организации на гражданското общество и други субекти, за върховенство на закона, медии, кибер и други програми, които укрепват демократичните институции и процеси и противодействат на руското влияние и агресия.47милиона са за България .Затова има толкова лобистки по медиите.
197
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-великия виц, който чух, е че Американците си бранели родината в Ирак най-самоотвержено. Не знаех, че американците са иракчани. Ти да видиш! Герои, героични.
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализатори описаха сценарий за "бърз растеж" за китайската икономика, базиран на възстановяването на индустрията чрез увеличени разходи за инфраструктура. "БВП ще добави 7% през 2023 г. и 5,5 процента през 2024 г.", се казва в доклада на Ууд Маккензи "Отварянето" на Китай след коронавируса ще бъде "най-големият двигател на търсеето на нефт и газ", казват експерти. Те изчисляват, че световното търсене на петрол ще се увеличи с 2,6 милиона барела на ден тази година, като Китай ще вземе един милион.
195
3
 
20
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Ако бяхме нормален народ (гърци, франсета и тн ) трябваше да ври и кипи пред президентството след тази новина. За пореден път ние (народа) разбираме от външни източници, че нашите мижитурки (политици) говорят едно пред нас и друго навън. Това е абсолютно недопустимо и даже обидно. Даже не става въпрос за това дали да ги даваме или не, а за факта че политиците действат зад гърба на собствения си народ. Че те утре и война могат да обявят на някой без да знаем. Абсурдно е това, а ние го търпим...
194
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Жуков........ сега щяхме да имаме ескадрила грипенчета............ Спрямо Ф-16, Грипенчетата са като тротинетка пред Харлей Дейвидсън.
193
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво че са хакерите, че да разберем аджеба кво се случва у нас!
192
3
 
13
 
! Отговори
По принцип преди 1 година
Е незаконно да данем самолетите без съгласието на държавата отхкоято са купени! Пише го в договорите. Все едно да дадем на Русия тея Ф16, купени и произведени в САЩ..чертежите им де..
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе и със самолети и без самолети ни имат за балъци
190
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 145 Не дайте да дадем , а дайте да дадете.Това е точното.Комунистите са като попове. Не дават , само взимат.
189
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им всичко, че да се успокоим и Зе да престане да врънка. Купете им пшеницата, яйцата, всичко да направим за тях каквото можем и дано ни оставят на мира поне за малко.
188
0
 
4
 
! Отговори
До 200 преди 1 година
И за сакво им е на САЩ този скрап без двигател тогава?!! А?
187
2
 
5
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Ако тиквата не беше близал близалката на америка сега щяхме да имаме ескадрила грипенчета , напълно достатъчни да прихванат всичко руско което може да ни притесни.
186
7
 
3
 
! Отговори
Е па тия па преди 1 година
Е как е застрашена България без бънч от съветски ръждясали железарии, при положение , че ни охраняват най-модерните самолети на НАТО? Да ви имам про раzzийскире статийки лол
185
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахаааа, на Рундю - руснака никой не му даде двигатели за 40 годишния скрап МиГ-29. В резултат на това след около 2 месеца им свършва ресурса и остават за музейни експонати. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
184
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нашите журналисти се въртят в кръга на Витошка,НДК,Народно събрание и Дондуков! Всеки реоортаж тръгва от пространството между НДК и Витошка! Там си намират темите и събеседниците! Е КАК да разберем неща които вълнуват народа и са важни? Ето и отговора защо разбираме какво става в държавата ни от чуждата преса!
183
1
 
4
 
! Отговори
До 195 преди 1 година
Ааа първо га_щите и после дупета ;)
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да съобщят какво става с танковете и бтр-ите