На 23-ти февруари България изявила готовност да даде своите МиГ-29 на Украйна

Това става ясно от изтеклите от Пентагона данни
10 апр 2023 12:27, Нели Христова
332
На 23-ти февруари България изявила готовност да даде своите МиГ-29 на Украйна
Снимка: БГНЕС

От файловете, изтекли в Twitter от САЩ за войната в Украйна, излезе и един интересен факт за България - страната ни е изявила готовност да даде своите МиГ-29.

Документите, цитирани от CNN, разкриват намеренията на някои европейски държави да дарят изтребители на Украйна, която иска самолети от повече от година.

България е изразила готовност да предаде на Украйна изтребителите си МиГ-29 още на 23 февруари, като това е определено като "предизвикателство", защото подобен ход би оставил страната ни без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16

Самите F-16 ще пристигнат поне след година.

През последните седмици в интернет изтекоха строго класифицирани документи на Пентагона, които разкриха рядко срещан начин за шпиониране на съюзници и врагове на САЩ, което силно разтревожи американските служители, които се опасяват, че разкритията могат да застрашат чувствителни източници и да компрометират важни отношения други страни, съобщава Dir.bg.

Някои от документите, за които американските служители твърдят, че са автентични, разкриват степента на подслушване от страна на САЩ на ключови съюзници, включително Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, в която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа организация ЧВК "Вагнер", главно чрез прехванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Други разкриват ключови слабости в украинското въоръжение, противовъздушната отбрана и размера и готовността на подразделенията в критичен момент от войната, когато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците - и точно когато САЩ и Украйна са започнали да развиват по-задълбочени отношения на взаимно доверие по отношение на обмена на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, заяви пред CNN източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо не сме ги дали? Кой изпрати това писмо? Защо ПП гласува против Ф16?
220
10
 
8
 
! Отговори
Бял орел преди 1 година
Няма по-добър момент да се отървен от тия непотребни самолети. Няма как даже да се поддържат. Ако имаме умни политици биха направили някаква замяна.
219
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската икономика зависи от управлението на собствени ресурси. Могат да ги управляват добре и да спечелят, а ако не ги управляват добре ще загубят. Докато за ЕС вече няма вариант да спечели каквото и да прави, ЕС няма ресурси и икономиката е принудена от сега нататък да плаща скъпо и прескъпо за оскъдни ресурис, или постепенно да спира както спира в момента и се надяват от някъде изведнъж да дойдат евтини ресурси и енергия, да продължават да се надяват.
218
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС загуби трилиони, но ЕС все още е богат и икономиката още е силна и още е най-мощната световна икономика. ЕС може да си позволи да загуби още няколко трилиона и ще издържи поне още 1-2 години, даже 3 ако зимите са топли, преди да рухне тотално. Колкото и да скачат цените, ЕС ще издържи поне още 2 години, а ако зимата е топла даже и 3, а през това време Русия и Китай със сигурност ще рухнат от санкциите, Путин и Си Дзипин ще бъде свалени и със сигурност всичко ще се върне както си беше по-рано.
217
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО военен бюджет 1 $трилион : 700 милиарда САЩ + 300 милиарда ЕС. А Русия с военен бюджет 70 милиарда. А Русия може да помели целия ЕС и островчето САЩ буквално за часове. А икономиките на ЕС и САЩ се сриват. А този бюджет трябва да се финансира. А в ЕС полицията бие.
216
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световната банка сериозно подобри прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2023 г. Очаква се икономиката на страната да се свие c 0,2% вместо преди прогнозираните 3,3%, става ясно от доклада на организацията. Според актуализираните данни, за изминалата 2022 г. спадът на БВП на Русия e 2,1%. B януарския доклад на Световната банка този спад беше оценен на 3,5%.
215
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очертава се перспективата Русия да насади младоукраинските кръвосмучещи *** на шията на грохналия Европейски съюз, изкривен от артрит. Това ще бъде окончателният упадък на някогашната царствена, но обедняла от израждането Европа.
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 229 Какво ли ще стане ако Путин налее милиардите които харчи за тази безмислена война в руската икономика? Крепостните никога няма да разберат.
213
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не се нуждае от Украйна. Наложената подкрепа на нацисткия режим по заповед на американския ментор вече доведе до истински финансов и политически ад на европейците. Потоците от нагли просяци - украински мигранти и настаняването им в ущърб на собствените им граждани, нарастването на инфлацията, огромните сметки за отопление и електричество, разпадането на европейския бизнес, неизгодните руски санкции - всичко това вече доведе до експлозии на недоволство в както Западна, така и Източна Европа.
212
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може за скрап само че Русия не дава повече резерни васти.
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не е нужна на САЩ. Да, във военните и санкционните кампании политически импотенти, подписали отдавна собствената си импотентност и слабоумие, се опитват да си направят PR. Сенилен старец като Байдън, чието място не е начело на огромна сила, а на тревата, заобиколен от роднини с отворени от деменция уста. Обикновените американци изобщо не разбират какво е "Украйна" и къде се намира "тя".
210
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 221 "Ние сме най-слабата икономически държава в ЕС, с най- бързо изчезващото население, най- бедните, най-болните" Руска пропаганда. Българите сме около 70 милиона по целия свят
209
6
 
7
 
! Отговори
До 225 преди 1 година
По скоро украинския народ не е нужен на нациското правителство в Киев! То се издържа не от данъци в хазната, а е директно на заплата при САЩ!
208
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азия не се нуждае от Украйна. От руския пример те виждат как се развиват цветни технологии, за да се премахнат най-големите конкурентни сили. Разбират какъв сценарий им е подготвил колективният Запад, начело с Америка, в случай на неподчинение. "Помогнете ни да се справим с Русия и скоро ще дойдем при вас", казват наглите западни лидери.
207
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не се нуждае от Украйна. Все пак недо-Украйна изобщо не е държава, а облак в гащите. Скъсан, парцалив и мазен, напълно разкъсан юрган тип пачуърк. Нова Малорусия модел от 1991 г. е изкуствено нарязани територии, много от които са изконно руски, случайно откъснати през 20 век.
206
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна, оглавявана от нацисткия елит, не е необходима на самите граждани. Затова от 45 милиона там останаха малко над 20. Затова останалите искат да отидат навсякъде в омразната Полша, в ЕС, в НАТО, искат да станат 52-ия щат на Америка. Да, поне да се присъединят към Антарктида с пингвините. Само да е тихо и да са нахранени обилно.
205
4
 
11
 
! Отговори
Войници на преди 1 година
САЩ бранят родината си в Сирия в момента ;)) От кого и какво не е ясно!
204
2
 
7
 
! Отговори
До 213 от Берлин преди 1 година
да, тук от немски войници в Нато чувах, че бранили Германия в Хиндокуш Афганистан ;))
203
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме най-слабата икономически държава в ЕС, с най- бързо изчезващото население, най- бедните, най-болните, но същевременно с това с най- много национални предатели на глава от населението. С най-подмазващите се и най-раболепни слугински политици. Ние сме винаги готови да си дадем г ъ за, който нямаме, само и само да се покажем като истински роби.
202
1
 
7
 
! Отговори
Икар преди 1 година
То добре,ще ги дадем.Но ще могат ли да прехвърчат до там?Тенекиите им да не разпаднат.