Експерти: Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много

До 2024 г. средствата да се води войната вече ще бъде изразходвани
11 апр 2023 20:50, Нели Христова
162
Експерти: Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много
Снимка: БГНЕС

Тази седмица Международният валутен фонд ще оцени колко добре се е справила икономиката на Русия по време на войната в Украйна и се очаква да оцени, че е имала лек спад миналата година, изправена е пред леко свиване тази година и ще се радва на здравословно ниво на растеж през 2024 г.

Това изглежда противоречи на предупрежденията от малко след инвазията, че страната е изправена пред свиване до 15%, и на прогнозата от миналия месец на олигарха Олег Дерипаска, че международните санкции ще изтощят финансите на Кремъл до следващата година.

Някои експерти обаче критикуваха фокуса на МВФ върху традиционните икономически мерки като брутния вътрешен продукт (БВП) като неподходящ, като се има предвид, че има война, което означава, че цифрата е завишена от нарастващите военни разходи. Анализ на мрежата от академици на Центъра за политически изследвания (CEPR) установи, че когато това се премахне, миналогодишната рецесия е била два пъти по-лоша, отколкото предполагат официалните данни.

Какво казват официалните данни?

БВП на Русия спадна през 2022 г., но не толкова, колкото мнозина очакваха. През февруари Международният валутен фонд заяви, че очаква окончателните данни да покажат лек спад от 2% на БВП през 2022 г., последван от ръст от 0,3% през 2023 г. преди възстановяване до почти 2% през 2024 г., изпращайки послание, че икономиката от 145 милиона души е здрава и способна да издържи на допълнителните разходи на войната.

Тази оценка обаче включва военни разходи - които се увеличиха от началото на инвазията, особено след въвеждането на предписанието за 120 000 цивилни миналата година. Икономистът Михаил Мамонов, експерт по санкциите в Принстън и член на CEPR, предупреждава да не се използва БВП като ориентир за която и да е страна, пряко замесена във война, и особено за Русия, където официалните данни вероятно ще бъдат масирани. Разходите в магазините са паднали с 10%, каза той, което показва, че реалната икономика е претърпяла драматично свиване.

Какво ще кажете за други части на икономиката?

Проучване на CEPR от икономистите Адриан Шмит от Европейската централна банка и Хана Сахно от университета в Гронинген надхвърли потребителските разходи, за да създаде "проследяване на вътрешното търсене" за измерване на дейността на частния сектор. Той използва 15 отделни източника, включително търсения в Google, покупки на самолетни билети и данни за цените на жилищата.

Заключението е, че рецесията в Русия през миналата година е била по-широка и по-дълбока, отколкото показват официалните данни, след като фокусът се прехвърли към невоенна дейност. Те казват, че частното потребление е спаднало с 4%, а не с 1,8%, както сочат официалните данни, въпреки че е невъзможна окончателна оценка, премахваща всички аспекти на военните разходи.

Дори официалните мерки дават представа за щетите, нанесени на невоенната икономика. Общият внос на стоки в Русия през декември 2022 г. е намалял с около 20% на годишна база, докато вносът на технологии е намалял с 30%. Миналата година производството на автомобили е намаляло с 67%, на изкопните машини с 53%, а на телевизионните приемници с 36%, като вероятно намаляването на производството няма край, докато санкциите за жизненоважни компоненти остават в сила.

Пазаруват ли хората както обикновено?

Спадът в продажбите на дребно разкрива въздействието на войната върху психологията на средния купувач. Блокирането на много необходими и желани артикули за закупуване също изигра роля в спада на разходите от миналия март, който се очаква да продължи и тази година.

Влошавайки нещата още повече, страхуващите се от икономически колапс семейства са пренасочили разполагаемите доходи към спестовни сметки, оставяйки Русия с един от най-високите проценти на депозитни спестявания в развития свят от 32%. За разлика от това процентът на спестявания в Обединеното кралство например е 9%.

Влияят ли допълнителните разходи на войната?

"Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много“, казва Олег Ицхоки, руски емигрант и експерт по санкциите в Калифорнийския университет. Сметката за заплати за набиране на наборни войници и допълнителната военна техника, необходима за замяна на унищожени танкове и използвани ракети, ще повишат разходите за отбрана от 4,1% от БВП през 2021 г. до 7% миналата година, добавя той.

Социалните плащания на тези, които са загубили близки в конфликта, добавят към сметката, докато плащанията на семейни помощи за тези с деца допълнително изпразниха хазната на Русия. Влиянието върху общите държавни разходи се оказа драматично. През януари той скочи с 59%, каза държавната статистическа служба и това вероятно е подценяване.

Значи парите свършват?

Не само разходите се увеличават, държавните приходи намаляват и спадат бързо. Руските работници имат ниски средни доходи, плащат много малко данъци и са малко на брой в сравнение с пенсионерите. Тази динамика е отразена в данните на Световната банка за доход на глава от само $12 200 през 2021 г. в сравнение с $46 510 в Обединеното кралство, пишат от The Guardian.

Ставката на данъка върху доходите на руските работници е равна на 13%, с промяна през 2021 г., като се прилага ставка от 15% за тези, които печелят повече от 5 милиона рубли годишно (£49 000). Въпреки че това събра допълнителни 83 милиарда рубли през първата си година, подобни приходи са само малка част от получените от петрола и продажбите на газ, които съставляват по-голямата част от руските държавни приходи.

Тази зависимост изплати дивиденти по време на COVID пандемията и миналата година, когато цените на изкопаемите горива бяха на исторически върхове. Но последните спадове лишават Русия от възможността да попълни средствата, изразходвани за войната. През януари тази година данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% спрямо година по-рано, според държавната статистическа служба.

Комбинацията от по-високи разходи и намаляващи приходи означава, че дефицитът на публичните разходи на Русия достигна 25 милиарда долара през януари, според финансовото министерство. Това означава, че годишният дефицит вероятно ще скочи от сегашното ниво от 2,5%, докато излишъкът по текущата сметка от 250 милиарда долара в края на 2022 г. е изложен на риск да бъде заличен до края на 2023 г.

Какви действия предприема Путин, за да подсили военните си сандъци?

Путин реагира, като каза на руските петролни компании, че ще ги обложи с данъци, сякаш продават петрола си на високата цена, плащана за суров петрол Brent, а не на по-евтината цена, плащана за суровия нефт на Urals.

Проучване на група икономисти, включително Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси, установи, че продажната цена на барел, постигната от някои руски петролни компании, е по-добра от референтната стойност на Urals, но не много. "Ембаргото на ЕС върху петролни продукти, което влезе в сила на 5 февруари 2023 г., ще се окаже мощен допълнителен инструмент за допълнително ограничаване на руския износ и фискалните приходи", се казва в доклада.

Продажбите на газ са възпрепятствани от липсата на газопроводи на изток и юг, което принуждава индустрията да държи голяма част от него в земята. Разбираемо е, че минните компании и фирмите за торове, които са направили неочаквани печалби от скок в световните цени на суровините през последните две години, са платили еднократни допълнителни данъци.

Други обмисляни мерки включват по-нататъшно повишаване на данъка върху доходите и данък върху спестяванията. Армения и Турция често се цитират като канали за руски средства за заобикаляне на блокирането на използването на платежната система Swift за международно прехвърляне на пари, но ЕС и САЩ се стремят да затворят този маршрут.

Какво казват експертите за заемането на повече пари?

Путин иска руската централна банка да намали лихвените проценти през февруари, за да улесни домакинствата и бизнеса да харчат, използвайки кредити, и да облекчи болната икономика, съобщи Bloomberg, но той беше осуетен. Управителят на банката Елвира Набиулина каза, че намаляването на цената на заемите ще предизвика увеличение на инфлацията, която вече е близо 12%, а основният лихвен процент беше запазен на 7,5% на последното заседание на централната банка миналия месец.

Високата инфлация и високите лихвени проценти вероятно ще останат, тъй като повече от работната сила и ресурсите на Русия са посветени на военните усилия, лишавайки други части от икономиката от капацитет за растеж. В отговор рублата, която скочи миналата година на фона на големите приходи от петрол и газ, се срина обратно, добавяйки към цената на вноса. Миналата седмица валутата достигна дъна, невиждани от април 2022 г., а в понеделник продължи този спад.

Анализатори като Мамонов и Ицхоки предполагат, че тази комбинация от падащи приходи от петрол, плъзгаща се рубла, ограничения за вземане на заеми от чуждестранни банки и уплашена руска общественост създава финансов дефицит тази година, който ще бъде трудно да се попълни, подкрепяйки прогнозата на Дерипаска, че до 2024 г. средствата да се води войната вече ще бъде изразходвани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Снимаха жената на шефа на ФСБ в Париж да си пазарува за Великден в служебна кола на руското посолтсво. За рублите не знам, ама доларите и еврото още не са го свършили.
126
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 10 месеца слушаме нашите средства за масова дезинформация да казват как Русия е фалират и икономиката и не работи....
125
6
 
9
 
! Отговори
todor преди 1 година
Много ми е странно,как се загрижили някой за Руските пари и проблеми,кату тука ,,сме цъфнали и прецъфтели;;!!
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потърсете предсказанията на Свети Паисий Светогорец и ще видите дали в тази статия има нещо правдоподобно. Горко нам, докъде стигнахме, с такава плодородна земя от глад ще мрем, но нали офиси и компютри искаме.
123
3
 
13
 
! Отговори
баш експерт преди 1 година
Умирам от смях с тия експерти. " Не знаем.." " разумно е да се смята".. какви са тия приказки и предположения? Че то и аз съм експерт тогава хахаха
122
7
 
8
 
! Отговори
Кокi преди 1 година
Чета коментарите на червените кратуни и виждам как русия е велика.Ама някой от тях знаел ли е че великият в главите им ссср в последния момент ще се срине.Това се очаква пак да стане
121
5
 
12
 
! Отговори
4INGIZ преди 1 година
Ми и боеприпасите им свършиха...тея детоизстрелват 3..4 повече дневно от доставяните нА Укронацитата от цяло НАТО..Е кво е верното
120
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непрекъснато публикуваме как на руснаците им свършва нещо а три американски банки фалираха и нито дума за това;);) пълен цирк
119
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и куршумите така им свършиха миналия март и от тогава стрелят със свършилите куршуми.... Така и с парите, ще харчат свършили пари....
118
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Иванов Те ги спряха. Но сега от РФ Купуват такива държави като Китай, Индия и Пакистан...
117
9
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Щом експертите изпълзяха да ни объясняват колко е зле Русия-значи нещата са много зле за западната икономика
116
11
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Спрете им потоците пари на тия руски гадове и веднага ще видите резултата,това е универсална рецепта да сложиш някой на мястото му.
115
1
 
12
 
! Отговори
М преди 1 година
Ха ха Това ми прилича на приказката за гроздето и лисицата
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо тогава фалират американските банки, а не руските?!?
113
1
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Как бе парите да са малко Расията е на 1/ А / място по развитие на икономиката и по износ на стоки .Казвам на 1 /А/ щото България е на 1 /ПЪРВО/ справка Асен КРАДЕЦА и приятеля му СПЕЦА и няма как двете да са на 1 затова Расия е на 1А
112
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните от последните няколко поредни тримесечия показват че САЩ са в рецесия. Обаче политиците там отказват да признаят това и според тях трябвало нова методика. Според данните Русия не е в рецесия, но според същите американски политици трябва нова методика. Общо взето приказваме каквото ни е угодно без да отчитаме фактите.
111
6
 
14
 
! Отговори
НК преди 1 година
*** я напиши какъв живот ще имат украинците след воината.Тая държава не може да се възтанови 30 години.И Украина ще си върне Крим и републиките Домбас и Луганск знаеш ли кога на 33 февруари.Те не виждат че не може да се живее в Украина.Тръгнали да милсят за РФ.
110
9
 
6
 
! Отговори
Положението преди 1 година
Е даже по лошо.....,но ако питаш руснаците...Путин е велик....без коментар.
109
6
 
12
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
Те и за бобите смятъка , че са свършели, ама сега се чудят украинците къде да се крият. Така, че не се знае колко пари съм останали. В Русия банки не фалират но в Америка колкото искаш.
108
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи експерти. А сметнаха ли как нарастват нашите дългове.