САЩ предупредиха: Ф-16 няма да бъде магическо решение на войната

Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, заяви ген. Мили
26 май 2023 07:10, Анисия Иванова
209
САЩ предупредиха: Ф-16 няма да бъде магическо решение на войната
Снимка: БГНЕС

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат автомобили, за които се смята, че са били използвани при атака срещу руския пограничен регион Белгород. По думите му обаче американската позиция, подобно произведено в САЩ оборудване да не бъде използвано в Русия, е ясна на Киев.

САЩ вече предупредиха Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия, заяви високопоставен американски генерал на фона на обвиненията, че проукраинска въоръжена групировка е използвала американски бронирани автомобили, предаде Ройтерс.

Още по темата

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви снощи, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските сили как да си служат с изтребители Ф-16, но лидери от Пентагона заявиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че заедно с обучението Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

"Няма магически оръжия", каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който се изказа на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона, съобщи БТА.

"Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение", отбеляза Мили.

Той добави, че изтребителите Ф-16 имат роля в бъдеще като част от украинските въздушни способности, но "създаването на ВВС с необходимите размери и обхват ще отнеме значително време".

Остин каза, че министерствата на отбраната на Нидерландия и Дания работят заедно със САЩ в тази насока и че Норвегия, Белгия, Португалия и Полша вече са предложили да допринесат към обучението.

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
8
 
! Отговори
Сметка преди 10 месеца
Снимката в статията е от клип, който го има за свободно ползване. Та в него Марк Мили дословно казва: 10 Ф16 са един милиард. Логистиката и оборудването на земята е още един милиард. Руснаците имат хиляди. Мислите ли, че с 10 самолета ще променим нещо?, или просто ще хвърлим тези пари, вместо да се използват в САЩ за хората.
102
0
 
4
 
! Отговори
Е не преди 10 месеца
Но ще донесат мноото зелени долари на САЩ!!
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запада ще умре .. Само Славата на Русия ще остане..
100
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 10 месеца
Байдън даде ход на американското самоубийство.Съгласен съм с крайните мерки срещу антисемитизма,но куфея от ревлив смех,че в САЩ разбират под семити еврите.Е,изяснявал съм и пак ще го сторяСемити могат да бъдат само Рожбите на Семеле,тоест Майката Света на Майките,която Роди Дионисий,сиреч Иисус,Иса,Канъ на КанъАанъ,сиреч БЪЛГАРИТЕ и пострадалите от робствата - произходящите от България Семити Магребци и Келти.Евреите обаче не са семити,а marranos/poмаци(Р да се чете П) сиреч крадци на народи
99
0
 
11
 
! Отговори
ул. Козяк преди 10 месеца
Самолетите купени от България ще бъдат дадени направо на Украйна!
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми не съм съгласен пък да дават нашите самолети и накрая нищо!!!;););)
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еееее ми не е честно пък!!!;);)
96
2
 
15
 
! Отговори
Зеления преди 10 месеца
Зеления толкова наглее, че накрая самите САЩ ще му бомбардират Киев, а не Русия. Янките не им дреме особено кой си и за какво се бориш. Това да не е Русия да ти води евала. Ония те почват и не ги интересува и бият как си трябва, няма коридори, няма хуманитарни мисии, няма СВО. Бият те като мече у дирек. Разсипват ти държвата и си тръгват. Така, че Зеления да внимава.
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То изобщо няма решение за Украйна с каквото и да е било оръжия.То не бяха дронове ,джавелини,танкове.А да тия танкове още не са влезли в бойни действия,а май изобщо няма и да влязат,с урките се хващат на глупости.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нали зеления наркоман каза, че това е сигурна победа?!?
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еее стига де..... Толкова скачаха уркопитеците......
92
0
 
6
 
! Отговори
По същество преди 10 месеца
Ай стига е...
91
9
 
3
 
! Отговори
Най-вече преди 10 месеца
Про руското влияние у нас не го иска . Трябва да има кабинет и след 4 години тая руска токсичност ще се е изчистила
90
0
 
18
 
! Отговори
Крив Макарон преди 10 месеца
Да разбирам ли, че България ще види F16 през крив макарон ?Така и така сме "последна дупка на кавала", може да почакаме още, а пък защо не и да недочакаме.
89
5
 
6
 
! Отговори
j преди 10 месеца
До Анонименне е точно така. Видяхме преди седмица, как ПВО система от 80-те години - патриот, свали два изтребителя 4-то поколение на руска територия..... Това, което обаче"Днес" усложливо пропускат в статията си, е че Майли спомена в пресконференцията, че не вижда възможност Украинците да върнат територи в близко бъдеще.....
88
3
 
0
 
! Отговори
пешо преди 10 месеца
Едно не мога да разбера.Как въобще с двете си бомбички щетите които ще причини му изплащат горивото?Това вече не са "Железните орли" където ракетката АИМ Сайдуидър"събаряше цяла кула и стреляше от наземно положение а уръдието дето боеприпаса стига за 2 секунди стрелба стреля цял филм но там глупостите бяха безброй.
87
1
 
11
 
! Отговори
Гърнегър преди 10 месеца
След бомбардировките над Белград преди двайсетина години, когато бойни самолети на чужди държави прелитаха над софето, си представете как руски самолети гонят ефки над цяла Европа.
86
13
 
1
 
! Отговори
бг преди 10 месеца
не били страшни самолетите пък русоробите пищят ,той и стършелите не са страшни но жилят лошо.
85
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ф-16 е самолет от 70те и да лети срещу С 300 и С 400 е чисто самоубийство. Това ще бъдат ловни трофеи.
84
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да изселим Купейкин и Бялата Златка от България! Изключително противни личности.