Кремъл: Шефът на "Вагнер" Пригожин се е срещнал с Путин след бунта

Били са поканени 35 души – командири на отряди в частната армия
10 юли 2023 17:00, Елка Василева
36
Кремъл: Шефът на "Вагнер" Пригожин се е срещнал с Путин след бунта
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл заяви днес, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с шефа на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин на 29 юни - пет дни след краткотрайно въстание на наемниците, предаде Ройтерс.

Още по темата
Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков каза пред репортери, че Путин е поканил 35 души, сред които всички командири на отряди във "Вагнер", включително самия Пригожин, на срещата, която е продължила три часа.

Командирите на "Вагнер" са заявили пред Путин, че са негови войници и ще продължат да се сражават за него, допълни Песков.

Говорителят на Кремъл не даде подоробности за съдържанието на разговорите, но посочи, че Путин е дал оценка на действията на "Вагнер" в Украйна, както и на случилото се на 24 юни [денят на метежа – бел. ред.].

Оглавеният от Пригожин кратък бунт, при който бойците на "Вагнер" завзеха южния град Ростов, изправи Путин пред най-сериозното предизвикателство пред властта му, откакто застана начело на Русия през 1999 г. Краят на метежа дойде със споразумение, сключено с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко. След това руският президент благодари на своята армия и службите за сигурност за предотвратяването на хаоса и гражданската война.

Пригожин заяви, че бунтът не е имал за цел свалянето на правителството, а да "изправи пред съда" командващите армията и шефовете на министерство на отбраната за, по думите му, техни грешки и непрофесионални действия в Украйна.

Шефът на "Вагнер" трябваше да замине за Беларус съгласно условията на сделката, но Лукашенко заяви миналата седмица, че той се е върнал в Русия и че бойците на частната военна компания все още не са приели предложението да отидат в Беларус - нещо, което повдига въпроси за изпълнението на споразумението, отбелязва Ройтерс. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Путин беше... преди 10 месеца
Останаха двойниците...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Путин!Той е голям гросмайстор!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО ПЕСТИ МУНИЦИИ И ЖИВОТА НА УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ! КОГАТО ПОЛУЧАТ F 16 и ОСТАНАЛАТА ОБЕЩАНА ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ, ПО ЗАКОНИТЕ НА СЪВРЕМЕННАТА ВОЙНА ЩЕ ИМА ПОДДРЪЖКА ОТ АВИАЦИЯ И ДАЛЕКОБОЙНА РАКЕТНА ТЕХНИКА ЗА ДЪЛБОЧИННО ПОРАЗЯВАНЕ НА РУСКИТЕ КОМАНДНИ ПУНКТОВЕ, ЛЕТИЩА, ПРИСТАНИЩА, ЛОГИСТИКА, РАДАРНИ СИСТЕМИ, ВОЙСКОВИ СТРУПВАНИЯ, ТРАНСПОРТНИ ВЪЗЛИ И ОТБРАНИТЕЛНИ ПОЗИЦИИ. РУСКИТЕ АТАКИ НА БАХМУТ БЯХА СРАМ ЗА ЧОВЕШКАТА РАСА.
24
1
 
3
 
! Отговори
Русофил вие на луна преди 10 месеца
23
6
 
3
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Срещнали са се по скайп от бункерите :)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След такива срещи... какви са тия вицове.
21
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Анонимен 17/ БРАВО НАЙ-ДОБЪР КОМЕНТАР ЗА ДЕНЯ! ДВОЙНИЦИТЕ НА ПУТЪНУ И ПРИГЪВНОЖИНО СА ПРОВЕЛИ 5 ЧАСОВА СРЕЩА :D
20
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
КОГА ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ Е ИМАЛО ТАКАВА СРЕЩА :D АКО ИМАШЕ ДА СА ГО ОБЯВИЛИ ОТДАВНА! :D
19
9
 
2
 
! Отговори
мНе!!! преди 10 месеца
В Украйна цивилните и децата ли са укронацистите избивани от руските военнопрестъпници.. Всяка капка украинска кръв ще се плаща от руснаците.... понел!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Руснаците правят на кайма укронацистите и натовската техника хахахаха :https://focus-news.net/***/mejdunarodni/Razgromenata-ukrainska-kolona-vsushtnost-se-e-natuknala-na-ruski-mini-i-e-dovurshena-s-artileriya-1746049
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Щерев Ива и още един ефект специално в България. Българите намразиха русофилите заради постоянното оправдаване на всяка руска cвинщина.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двойника на Путин е провел 3 часова среща с двойника на Пригожин.
15
12
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 10 месеца
до тук беше руската романтика на окупант и властелин на пръстена.. Руската велика империя се оказа една художествена измислица и лирическия герой с име на женски полов орган- който му отива се оказа един комплексар и фашист който потопи в кръв и разрушения два народа. В следващите 100 г руснака ще бъде мразен и презиран и ще е синоним на разбойничество, убийства и най нишата прослойка на човечеството.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От срещата вече има резултати генерал Лапин е намерен удавен в река Москва, а генералите Суровикин и Евкуров никой не ги е виждал от 24 юни насам. Кремъл зачиства генералите като винени мушици, а в същото време кремълската пропаганда тръби че СВО има огромни успехи на всички фронтове.
13
9
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Пригожин е получил нова роля в бездарния руски цирк от режисьора Путин.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никъв шанс това да се е случило. Особено след факта че Шойгу и Герасимов са си на мястото докато оня Армагедона го загубиха някъде
11
28
 
14
 
! Отговори
Майор Вайс преди 10 месеца
На почти 100 пр съм уверен че ще ударят откъм Беларус. Особено сега с тия касетъчни бомби, Украйна трябва да бъде размазана.
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никаква среща не е имало... Щяха да я обявят отдавна... Поредната, дърта руска лъжа...
9
6
 
11
 
! Отговори
Ливадков преди 10 месеца
Силно се надявам в името на каузата рашките да жертват няколко ватняка и у нас,за да кажет после че лошите натовци са ги очистили защото симпатизират на путин и русия. Тези ватняци ще бъдат обявени за мъченици. На останлите ватняци също ще им хареса тази постановка стига да не са те сред пострадалите.
8
9
 
21
 
! Отговори
Германец преди 10 месеца
Чудна държавица туй мордор. За празен лист хартия на червивия площад получаваш палка в гърба и арест. За опит за въоръжен метеж с 10К затворници получаваш аудиенция със самата баш-oркa.