Дроновите атаки на Украйна пренасят войната в Русия, какво означава това за конфликта?

Киев обикновено не поема пряка отговорност за нападенията
Обновена: 6 авг 2023 18:02 | 6 авг 2023 17:30, Йоана Цонева
384
Дроновите атаки на Украйна пренасят войната в Русия, какво означава това за конфликта?
Снимка: БГНЕС

Украинските удари с дронове в Русия някога изглеждаха немислима перспектива. Но подобни атаки стават все по-често срещана характеристика на войната на Москва – с предупреждение на Киев, че ще има още. Поредица от удари с дронове обхванаха руски градове, включително Москва през цялото лято. В петък стана един от най-драматичните досега - морски дронове се насочиха към голямо руско пристанище на стотици мили от контролирана от Украйна територия, оставяйки военен кораб в списъка. Те отклониха вниманието от украинското контранастъпление, което тепърва ще дава осезаеми резултати на бойното поле, и пренесоха войната в Русия.

Но те не са без риск за Киев, който иска да овладее първия фронт на войната, като същевременно поддържа отношения със западните нации, които са предпазливи от всякакъв намек за ескалация. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди миналата седмица, че войната „постепенно се връща“ в Русия след последната от поредица атаки с дронове, извършени вътре в страната. Инцидентите от миналия уикенд удариха сгради в Москва, атакувани от дронове. Във вторник дрон удари същия небостъргач в Москва.

От това последваха два подобни опита за атаки, за които руски официални лица докладваха по-рано през юли, и множество подобни инциденти през юни. През май очевидна атака с дрон над Кремъл доведе до взривове в небето над седалището на руската власт.

Украйна обикновено не поема пряка отговорност за атаките, въпреки че нейните реакции станаха по-оптимистични през последните седмици.

„Разстоянието и възможността за отричане между Киев и тези атаки е значително по-малко“, каза Дъглас Бари, старши научен сътрудник по Военна космическа техника в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), пред CNN.

Сега изглежда има почти мълчаливо признание, че това са били те

Украинският министър Михайло Федоров, чието министерство на дигиталната трансформация наблюдава плана за доставка на „Армия от дронове“ на страната, каза, че ще има още удари с дронове, докато Киев засилва своята паралелна лятна контраофанзива, целяща да изтласка руските войски от украинска територия.

Трудно е да се установи кои точно оръжейни системи са използвани при атаките и към кои точно сгради са насочени, като и руската, и украинската страна отказват да запознаят с подробностите за инцидентите. Но очевидно има огромни разлики между тези атаки, които са ограничени по обхват, взели са малко жертви и не са били насочени към жилищни сгради, и тези, които Москва е предприела безразборно срещу украинските населени центрове.

„Независимо дали действително пристигат до набелязаните цели или не, изглежда, че целите са сгради, които са свързани с воденето на войната в Украйна“, каза пре CNN Кийр Джайлс, експерт по Русия в Chatham House и автор на книги за Русия инвазия и външна политика. „В това отношение е много различен подход от онова, което сме виждали в Русия, с безразборни терористични атаки.“ Джайлс отбелязва, че има „отворен въпрос как точно Украйна извършва атаките“. Но ударите „показаха неспособността на отбраната на Русия, добави той.

Еднопосочните безпилотни летателни апарати (UAV), които привидно са били изстреляни, „носят доста малка бойна глава и са били използвани в малък брой, така че по отношение на прякото военно въздействие, това е меко казано ограничено“, каза Бари. „Видовете системи, които Украйна използва, са прости, сравнително казано, но за целта си те са ефективни“, добави Бари. Най-важното е, че няма предположения, че оръжията са дарени от Запада. „Тези системи в Украйна могат да си произвеждат сами“, каза Бари, позволявайки на Киев. „По същество това е да се покаже, че Москва не е извън обсега“, каза Бари.

Няма нищо, което да подсказва, че Украйна е използвала предоставено от НАТО оръжие в Русия – това вероятно е мост, който те не биха помислили да прекосят в момента – но очевидно е станала по-смела да пренесе войната в Русия. И в замяна западните лидери като цяло изглеждат спокойни относно подхода. „Дългогодишната забрана за нанасяне на удари в Русия, която беше въведена от доставчиците... беше неуместна и погрешно възприета“, каза Джайлс.

„През целия този период тя играе играта на Русия по руските правила.“ Все още има известна разлика в начина, по който западните лидери гледат на атаките на руска територия, като Съединените щати са особено загрижени. „Като цяло ние не подкрепяме атаки в Русия“, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери в края на миналия месец, според Ройтерс. Но увереността на Киев и нарастващата готовност да се откаже от руската подкрепа за войната вероятно ще означават, че подобни удари остават характерна черта на конфликта.

„Невъзможно е да се каже как ще се развие това, но със сигурност трябва да очакваме поне това ниво на постоянен барабанен ритъм на демонстрации на руска уязвимост да продължи“, каза Джайлс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
1
 
! Отговори
руски плъшондери преди 9 месеца
с изгорениЗАДНИЦИ
299
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Я да видим Руснаците имат ли бомбоубежища или ще се радват на Украинската ЗАРЯ !!
298
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има ли още серсеми които да вярват на тия глупости
297
1
 
2
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 9 месеца
НЕОБЯТНО
296
1
 
1
 
! Отговори
Геополитик преди 9 месеца
Възстанови ли се подаването на горива между Полша( ЕС) и Русия по петролопровода "Дружба"? Успяха ли да спрът теча? Щот дупката Украйна, вече няма кой да я запуши. Факт!
295
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боже, колко лупава статия... пренасяла се войната в Русия, Украйна настъпвала на фронта.... вие май не следите реалните новини ами си пишете каквото ви е спуснато...исирки
294
2
 
4
 
! Отговори
кинжал от тенеке преди 9 месеца
До Анонимен Тия бленувани от руските терористи Кинжали се оказаха много лесна плячка на западното ПВО?!?!?
293
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поне 3 точни удара с Кинжал под земята има Русия в натовски центрове на територията на Украйна за тази 1 година, при които има може би хиляди загинали натовски офицери и персонал. Знаем, че няма точка в Украйна, която да не може да бъде поразена от РФ, включително местоположението на Зеленски по всяко време. Знаем, че при атаките по Одеса в миналите 2 седмици Русия е използвала супер новите си свръхзвукови ракети Оникс и украинските ПВО са мълчали без гък. Влизане на Полша означава полска окупация, а не натовска и много скоро това ще се разбере.
292
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жежък конфликт между Украйна и Полша. След Англия, и в Полша нараства негодуванието срещу надутия, чувстващ себе си безсмъртен и безнаказан украински държавен управляващ блок, което се изрази в официално изявление в Полша, че Украйна би трябвало да е повече благодарна. Украинците, разбира се, се врътнаха, обидиха се, привикаха полския посланик, в Полша привикаха украинския, изобщо да не стане така, че вместо умиротворяващи сили, по словоопределенията на евроатлантическата лексика, Полша направо да запляска украинците. Имат всички основания!
291
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещата в У s^райна отиват на разгром, да се знае! И това наше правителство, за което знаем, че е сформирано само, за да изпълнява задачите на източния фланг, още преди местните избори ще се окаже без почва под краката си. Казва се, че след местните избори ще падне, Пеевски ще го бутне. Но събитията в Уs^райна ще изпреварят Пеевски и тогава? У s^райна, като загуби тази война, какво ще стане у нас, не ми се мисли за евро атлантиците. То вече е на хоризонта, разбирате ли, четохте ли, във Вилнюс е ОБЯСНЕНО, че всичко там в Уs^райна приключва!
290
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяка уважаваща себе си терористична организация поема отговорност. Но Киев не е оттук и е за малко, затова не носи отговорност за нищо. Нападнали са го просто така, без причина, всички са длъжни да ги приемат и хрантутят, само те са прави и правотата им не подлежи на никаква критика, на Зеления само трябва да му се ръкоплякща-прави, украинския парцалес, наречен знаме, трябва да виси навсякъде по цял свят,....
289
4
 
14
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 9 месеца
До Анонимен 308 Русия сменя стъкла и дограми, зелената хунта сменя памперси. Понял, русофоб застрелян.
288
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия освобождава! Русия не започва войни! Русия завършва войните! Слава России!
287
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просто всичко си идва на мястото. Това се знаеше още от началото на войната, че Украйна е виновна и инициатор за тази кръвопролитна война и сега просто вече и от самолет се вижда, кой е агресора и къде се водят военните действия - на територията на братска Русия!
286
20
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 9 месеца
Дроновете биват заглушавани в момента в който стигнат до Москва и падат като круши от небето поради липса на сигнал. Единствената опасност която представляват е че могат да ви паднат върху главата или на някой покрив. Но западната пропаганда изкарва това все едно са атакували сграда . Пълен смях !!
285
19
 
14
 
! Отговори
Зе преди 9 месеца
Пан Зеленский ще Капитулира Безусловно!!!
284
26
 
11
 
! Отговори
ТАМАРА ИВАНВНА преди 9 месеца
СЛЕД КАТО УКРАЙНА СИ ВЬРНЕ ТЕРИТОРИИТЕ И КРИМ...ВЕДНАГА АТАКА И ОТНЕМАНЕ НА РУСКАТА ТЕРИТОРИЯ ДО КАСПИЙСКО МОРЕ.
283
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
децата атланцицета се изпокриха в миши дупки от където контролират общественото мнение
282
16
 
16
 
! Отговори
укро хипопотами! преди 9 месеца
колкото повече затъват - толкова по-голяма уста отварят!
281
11
 
9
 
! Отговори
краварофилска статия преди 9 месеца
и крави мучат в коментарите:) Частна паша а? :):)