Русия репетира "масиран ядрен удар" срещу противника

Кремъл се отказа от Договора за забрана на ядрените опити
Обновена: 26 окт 2023 07:13 | 26 окт 2023 07:13, Нели Христова
365
Русия репетира "масиран ядрен удар" срещу противника
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин проведе тренировка на силите за ядрено възпиране. Това се съобщава на официалния уебсайт на Кремъл.

В рамките на тренировката междуконтинентална ракета "Ярс" е била изстреляна от космодрума Плесецк по цел на полигон в Камчатка, а ракета "Синева" е била изстреляна от Баренцово море от атомната подводница "Тула".

Освен това, като част от тренировката, стратегически бомбардировач Ту-95МС извърши изстрелвания на ракети с въздушно базиране.

Както следва от доклада на министъра на отбраната Сергей Шойгу до Путин, ученията са включвали, наред с другото, "масиран ядрен удар на стратегическите настъпателни сили в отговор на ядрен удар на противника".

Днес Съветът на федерацията на Русия одобри закона за отказ от Договора за забрана на ядрените опити. Руските власти обясниха действията си с факта, че много други държави, особено Съединените щати, не са ратифицирали договора.

 

По-рано този месец Путин каза, че Русия е провела "последен успешен тест" на крилата ракета с ядрен двигател.

Експерименталното оръжие, обявено за първи път през 2018 г., беше приветствано като имащо потенциално неограничен обсег, но информацията на президента Путин не беше независимо потвърдена.

Последните тестове ще се разглеждат като демонстрация на сила, която съвпада с дератифицирането от Москва на международен договор за забрана на ядрени опити.

Парламентът приключи приемането на закон, който оттегля ратификацията на договора от Русия в сряда.

Путин призова министрите да подкрепят промяната, за да отрази позицията на Съединените щати, които подписаха, но никога не ратифицираха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT).

CTBT, договорен през 1996 г., забранява "всякаква тестова експлозия на ядрено оръжие или друга ядрена експлозия" навсякъде по света.

Русия проведе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година, което породи опасения за ядрена война.

През юни Русия разположи първата партида тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че те ще бъдат използвани само ако територията или държавата на Русия е застрашена.

Правителството на САЩ казва, че няма индикации, че Кремъл планира да използва ядрени оръжия за атака срещу Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Авдеевската месомелачка": Зеленски хвърля "на месо" още 20 хиляди нацисти
185
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Производството от газовото находище Гронинген в Холандия е спряно от 1 октомври. Властите бяха принудени да затворят сондажите поради все по-честите сеизмични трусове, които, по мнението на експертите, са свързани с многогодишно изпомпване на газови ресурси от подпочвата. Най-малко 127 хиляди от 327 хиляди къщи са получили щети с различна степен на тежест от причинените от човека земетресения.
184
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 210, То кризата вече е започнала и нищо не може да я спре, засега успяват да я прикрият с печатането на пари, но това ще помогне за много малко време, само предполагам, че ще е жестоко, с бунтове, сваляне на правителства и сблъсъци с мигранти.
183
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като я знаем руснята, ще вземе да се самовзриви, в което няма лошо, ама неприятно и за останалия свят.
182
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След войната Украйна ще стане като Южна Корея за да гледат отблизо руските алкохолици какво означава да си в ЕС...
181
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Петрол по $150 и дефицит на плодове и зеленчуци.
180
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колкото и бодряшки изказвания и брифинги да дават Зеленски всевъзможни Блинкеновци и НАТОвски генерали, едно е ясно за всички: опитът да се нанесат дори незначителни щети на руската армия по време на т. нар. контранастъпление е напълно провален, а аполитичният калкулатор, произведен в Китай, показва ужасяващи числа на дисплея си. В резултат на избухналата с гръм и трясък "контраофанзива" руските въоръжени сили унищожиха най-малко 90 хиляди украински войници.
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Математиката е проста: ако за една година украинските въоръжени сили губят около 1,3 милиона души убити и ранени, то максималният мобилизационен потенциал на Украйна ще бъде напълно изчерпан за две години и половина. Това означава, че през този период всеки, който теоретично може да държи оръжие в Украйна, ще бъде убит или осакатен. Всеки един от тях. Но има всички предпоставки този момент да настъпи много по-рано.
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
200- и следва благоденствие като в Северна народно...Корея, като в Индия, Бразилия, а може би ще получават "високите заплати" на Китай- кой да ти каже....те искаха само да бъдат членове на ЕС.
177
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рухне ли автобомилната индустрия на Германия, рухва и икономиката на Германия и повлича целия ЕС.
176
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
РФ ще последва съдбата на крайцера Москва и това е повече от сигурно...
175
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Урсула от трибуната на Европейския парламент: "Да глобал маркетс са заляти с по-евтини китайски електрически коли. Техните цени са кептнати артифишали лоу заради хюч държавни субсидии. Зис из дистортинг нашия пазар".
174
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Западът няма да успее в конфликта в Украйна и по-нататъшната подкрепа на Киев ще доведе до пълното унищожаване на украинската държава
173
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С нарастващите цени на енергията и нарастващия дълг, очакването за глобална и продължителна криза става все по-силно всеки ден. В контекста на ескалиращата война в Близкия изток, поредния скок в цените на енергията и правителствата, затънали в дългове, усещането, че се задава глобална многогодишна криза, се засилва с всеки изминал ден.
172
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войниците от 47-а механизирана бригада "Магура" на ВСУ, които напреднаха по време на настъплението преди няколко седмици до покрайнините на Вербовое са попаднали в "огнен чувал" между Работино и Вербовое и в голяма си част са били унищожени от оръдия и реактивна артилерия, както и от тежки огнехвъргачни системи на противника.
171
5
 
4
 
! Отговори
Честита победа преди 6 месеца
Споко, цивилизованият запад спечели медийната война. Всички граждани на цивилизования запад твърдо вярват 100% на информацията която им подават демократичните цивилизовани западни медии. Честита победа.
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ко му нис тите ще унищожат света.
169
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 197, Нормалния свят в момента е в яка криза и рецесия, досега се развиваше като "демократизираше" разбирай крадеше ресурси от цял свят, затова и краварите в момента водят повече войни от Русия, ама идва края на краденето от бедните и слабите, за да се развиват силните и богатите. Така, че в нормалния свят няма нищо нормално, просто див капитализъм, наречен за по благозвучно демокрация, засега заблуждават успешно о,вч,а,та маса като те,б.
168
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трети леопард за 2 дни. То май не останаха леопарди вече.
167
9
 
5
 
! Отговори
леля чичо преди 6 месеца
това е елементарно предупреждение към запада, защото станаха много нагли и си помислиха че всичко само те трябва да управляват под флага на третополовите и всички ние трябва да се съобразяваме с тяхната воля, сигурен съм че в момента елитите на западните страни са о..д..р..и...с.к..а...л.и. гащите НО няма да си признаят, сега си звънят по телефоните от бункерите и се чудят какво да правят