Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии

Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия
7 дек 2023 07:00, Елка Василева
219
Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии
Снимка: архив, БГНЕС

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на южните и източните й украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци.

Още по темата
"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
16
 
10
 
! Отговори
Слава ли? преди 5 месеца
До Слава на РусияЧе каква е тази "слава" за страна, която сънува само войни! За страна, за която в момента "воюват" над 100 000 затворници, съдени за най-различни, включително и много тежки престъпления с обещанието за амнистия? За каква "слава" иде реч в затънтените села с дървени къщурки, с външни тоалетни и с кални "пътища" За каква "слава" говорят откраднатите от Украйна телевизори, тоалетни чинии и всевъзможна техника? Това си е жив ПОЗОР, никаква Слава!
148
9
 
0
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 5 месеца
КРИМ Е ГРЪЦКИ !..МИТРИДАТ И ДИНАСТОН = Династията на СПАРАДОКИТЕ СА ГО ВЛАДЕЕЛИ 500 ГОДИНИ, ПОСЛЕ РОМЕ/РОМИ=РОМА и ВИЗАНТИЯ ВАСИЛЕИА - ОЩЕ 1500 ГОДИНИ .
147
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На никой вече не му пука за така наречeната "държава" Украйна!
146
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
OAE вчера - ескадрила военни изтребители (F-16) очертават в небето над Абу-Даби с двигателите си цветовете на флага на Русия, в чест на посещението на Владимир Путин. Трикольори в небето и на магистралата, топовни изстрели, почетен караул по целия път от летището - максимална тържественост и великолепно гостоприемство. А президентът на Германия Щайнмайер вися като coпол пред ескалатора насамолета в Катар защото никой не дойде да го посрещне
145
6
 
12
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 5 месеца
До toti: САЩ имат стотици бази по целият свят. Да вземат те да се махнат и да оставят хората да живеят мирно. А те са бомбардирали къде ли не, включително и в България по време на Втората Световна война.
144
8
 
8
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Аман от нахалници бреййй...хайде грабете и се задавете,но се махайте и оставете хората да си съградят домовете или вярвате че Рсия ще си мръдне пръста...не тая страна само РУШИ,НЕ СЪГРАЖДА !!! Живот в средновековието и затвор за цял живот!!!
143
6
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 месеца
А Путин беше посещение в Саудитска Арабия и ОАЕ. Е, малко неприятен факт за т'роловете според които той все се криел в бункера си. Но няма проблеми. Сега ще започнат да пишат, че този, който е ходил е двойник на Путин. Това им е нивото, нищо ново не могат да измислят.
142
5
 
10
 
! Отговори
Слава на Русия преди 5 месеца
Времето работи за Русия. От САЩ признават, че не могат да осигурят боеприпаси за Украйна - складовете им се изпразват, Израел също чака, а частните фирми не искат да инвестират в нови мощности за евтини боеприпаси без гаранция за дългосрочни поръчки. А в Русия просто са отворили консервираните от времето на Студената война заводи за боеприпаси и те работят на пълна мощност. На САЩ и сателитите им само приказките им са големи - това е истината.
141
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сата НАТО.Айде марш в Украйна и там си реви на воля колкото си искаш нас не ни интересува проблемите на украинците то на човек да му писне от просешките ви истории.Само на Луната още не сте ходили да ревете и да просите.Като нямаш пари и оръжия да не си се правил на отворен,а като чакаш някой да ти даде ще имаш да чакаш щото това ,което искаш и това дето ти дават не винаги са едно и също нещо
140
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сата НАТО ходи да си играеш в Украйна и не занимавай хора с украинските си глупости.Правихте Майдани,крещяхте,че ще трепете тоя и ония,а после що така стана даже Джонсън ви каза да воювате.Като ви карат и ви дават акъл да ви дават пари и оръжия тяхна си работа проблема си е техен,а вие щом ги слушате си е ваша работа
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до ХОХЛИТЕ в чата-Марш на Фронта !
138
10
 
5
 
! Отговори
Сперматозоит преди 5 месеца
Вече и на новородените бебета в кувьозите на родилния дом, и дори на неродените в утробите на майките, и даже на сперматозоидите които току що се изпразнили стана ясно, че агресора Путин който нападна без причина невинната мирна Украйна няма никакъв шанс да победи Украйна и НАТО.
137
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Арестович: Трагедията на Украйна е, че заложихме на грешната страна, в лагера на губещите сме, в конфликта между глобалисти и реалисти сме на грешната страна. Видях посещението на германския президент в Катар, забравиха да го посрещнат, 30 минути той не напусна самолета, докато властите в Катар не измислиха нещо. И говорят, че Путин е изолиран на международната сцена. За малко да му направят конен парад в Катар. Защо Путин, толкова ужасно изолиран, говори пред Г-20 и на всички други места, докато е дипломатически изолиран? И сега Тайм поставя за Личност на годината. Сериозно го обмислят.
136
10
 
5
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
Руснаците направиха всичко за да отвратят нормалните хора и сега с поколения ще берат плодовете на този свой труд. Навсякъде ще бъдат презирани и мразени. Може би не в Китай или Индия, но не съм забелязал бременните руските на самолети за Пекин или Мумбай, все за "Запад" летят да раждат, ако може "США" :D
135
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбира се, Русия трябва да бъде компенсирана за щетите, а укропите - наказани за това че са такива бала-мурници да се продадат за война срещу Русия! На укропите им стигат 6-те най западни области, Одеса и всичко на север от Одеса се полага на Русия, новата столица на укропия - Льов
134
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението?
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да Сата НАТО всички са като теб,а нас твоята Украйна не ни интересува,не си я набутвай с твоите просешки истории
132
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Сата НАТО Сори ще те разочаровам Кореняк Софиянец съм, Майка ми е от Габрово а Баща ми от Врачанско село. И двамата са се преместили в София да учат висше и са останали в Столицата.
131
7
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 5 месеца
Ами тогава да се премахне всичко руско, да се изгорят всички книги, да се забрани руския език и които не изпълнява се депортира в Майка Русия.
130
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До 3254362 Аз никога не съм твърдял че пиша правилно. И освен това с тези ограничения на сайта по дължина на коментара примерно правопис и пунктуация са последните ми грижи.