Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии

Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия
7 дек 2023 07:00, Елка Василева
219
Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии
Снимка: архив, БГНЕС

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на южните и източните й украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци.

Още по темата
"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До да ама не Черно море още с измислянето на ПКР Монолит 70те години монтирани в планините на Южен Крим в бункери е СССР/РФ езеро. А ще кажете Подводници. Както през 60те години САЩ създаде в атлантика сонарни пасивни системи да следят СССР подводници така и РФ има такива системи в Черно Море и нито една подводница не е в безопасност под водата. В Черно Море има още едно преимущество под 120м няма практически никакъв подводен живот който да смущава подслушването.
128
2
 
3
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
Боби, Боби...явно си голям специалист, но няма да е лошо да си погледнеш правиписа и граматиката ;) типиен русофил - неграмотен и нагъл, но от всичко разбира.
127
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До 3254362 Умнико само един ФИНАНСОВ и ПРАКТИЧЕН ВЪПРОС Асимилираш ли колко струва един АЕГИС ОФШОР? Уж ПРО система. Уж срещу Ирански ракети. Системата е НЕПОДВИЖНО ПВО и ПРО което в съвременните реалности е Тактически ЦЕЛ НОМЕР 1 с известни координати. Искандер или Кинжал ще изтърбушат тези системи за 5-10мин, но за това време въпросните сиситеми могат да пуснат до 96 ядрени ракети всяка срещу РФ. А това вече е РЕАЛНА И НЕПОСТРЕДСТВЕНА ЗАПЛАХА
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Анонимус ,Ами ходи и я капитулирай де с писане няма да стане,а не само да си пробутваш кирливата Украйна е евтини лозунги.Като имаш проблем с руснаците си го решавай,а не да го набутваш на всички
125
6
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 5 месеца
Русия воюва с Украйна по чисто нацистки и фашистки причини искат а й отнемат цялото черноморско крайбрежие и всички енергийни области за да я ликвидират като самостоятелна държава и подложат на русификация гражданите й. Но Москва няма да спре дотък. Ако унищожат Украйна на ред са всички черноморски страни докато черно море не стане руско езеро. Това ни казва овчия кон Захарова
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
украинското пушечно месо е в критичен минимум !
123
5
 
3
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
Боби, никой не е заплашвал клоаката на планетата с каквото и да е. Всичко си вървеше норамално, но там някой реши, че ще влиза в учебниите по история и проми мозъците на милиони хора с глупава пропаганда. Нормално...случвало се е преди, ще се случва и в бъдеще. Накрая този някой ще е на подсъдимата скамейка или на въжето...или ще се самоотрови и всички, които днес го възхваляват, утре ще се отрекат от него. И това сме го виждали там...много пъти ;)
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна умре.
121
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Минимум Харков, Херсон, Николаев, Одеса и одеска област до Приднестровието - това е минималният вариант. Публичен трибунал за правителство в Киев и военопрестъпниците. Оставят им полиция и пожарна на останалата част от Украйна. Руски военни бази за гаранция. Училищната програма и медиите се контролират от Москва. На който не му харесва да ходи в Европа и в Канада при бившите есесовци.
120
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Лъже ! След 2 години война и 16000 "санкции" какво се оказа? РФ не можеш да я заплашиш с КОНВЕНЦИОНАЛНО ОРЪЖИЕ. Да погледнем Къде има ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ заплашващо РФ? Великобритания, Норвегия(Ф-35), Германия(бази като Рамщайн), Франция и Турция(Инджерлик) Това е старото НАТО. Новото е Полша(Аегис Офшор и Ф-35), Румъния(Аегис Офшор), Въздушното пространство на Финландия, Литва, Латвия, Естония и Кой си мислите разрешил НАТО да оперира - АМА РАЗБИРА СЕ НАШАТА ВЕЛИКА НЕЗАЛЕЖНА УКРАЙНА...
119
8
 
8
 
! Отговори
Анонимоус преди 5 месеца
Типично по руски, нагли и безочливи. Мирът минава само през капитулацията на Москва!
118
8
 
14
 
! Отговори
Лъже ! преди 5 месеца
Вярва ли им някой на Тия! Никой никога не е възнамерявал да напада Русия, и това го знае всеки с глава на раменете! Хилеха се до последно,...ще нападат, няма да нападат, и накрая нахлуха с 200- хилядна армия! Украйна е единствената държава,която се изправи срещу ордите на Путин!
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Прагматик "САЩ ще резнат помощта" Русофилскит мечти са безплатни, и по-добре, защото русофилите пари да се снимат нямат.
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 73 "тия, на които им викаш "нормалните хора" по-добре да спрат наркотиците копиума" Нормалните хора са тия, които като ги гледаш как живеят нормален щастлив живот и се развиват и се радват на цивилизацията, те тресе дива злоба и ти ръководи всичките мисли и действия. И понеже е така, "теакива статии", заедно с драсканиците ти са опит да е повлияе, но, както ти казах, нормланите хора затова са нормални, за да се примеят на пропагандата и фантасмагориите на драскачите.
115
9
 
6
 
! Отговори
Прагматик преди 5 месеца
То кучетата си лаят, кервана си върви. САЩ ще резнат помощта, далаверата краденето на помощите ще свърши и Украйна ще се събуди по-малка.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за единия динозавър територии за другия сто синджира роби....
113
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пресалкашето пак е изнервена. Махмурлукът и злобата не прощават, справка - всеки чичак и пенсионер русофил.
112
5
 
11
 
! Отговори
offff преди 5 месеца
Много ясно се вижда , че това което иска Русия никой не го интересува... Едно е да искаш, друго да можеш и т.н.....
111
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 3254362 "Путин никога вече няма да стъпи на териториите на развитите държави." Ето това е нещото, което *** нофилчетата не схващат: те си мислят, че докато в Русия е този фашистки режим, нещата "ще се върнат както преди". НИЩО няма да е "както преди" другаре. Даже, колкото повече се закучва ситуацията, толкова повече ще се изострят проблемите за путинизма в Европа. Нямате полезен ход и това е РЕАЛННОСТТА. Хахахаха.
110
8
 
10
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
Кои точно са победителите в тази война? Или не е война :D нали вождът ви каза, че това не е война и трябва да му повтаряте тъпотиите. Дори Украйна да капитулира, Путин никога вече няма да стъпи на териториите на развитите държави. Но капитулацията на Украйна се предвиждаше за три дни...сигурни сега сме във втори ден на войната...ъъъъ специалната операция :D