В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна

Очаква се Путин да обяви нова вълна на мобилизацията
26 фев 2024 07:00, Нели Христова
316
В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Подкрепата в Русия за войната, започната от Владимир Путин, е спаднала с една четвърт през последните 12 месеца, на фона на нарастващото безпокойство сред населението относно предстоящата мобилизация, установи проучване на независим руски социолог.

Официалните резултати от общественото проучване в Русия твърдят, че отговорите на въпроса за подкрепата за войната отразяват настроенията на хората. Въпреки това изследователската група Chronicles, основана от Алексей Миняйло, руски опозиционен политик, и екип от социолози, казва, че това не е вярно. Допълва се, че хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност или от страх от репресии.

На фона на ограничаването на несъгласието от началото на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари 2022 г. Chronicles казва, че неговите анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение за войната.

Проучването на Chronicles сред 1602 респонденти между 23 и 29 януари беше публикувано в събота на втората годишнина от войната. Установено е, че "последователната" подкрепа за войната е намаляла през последните 12 месеца, спадайки от 22% през февруари 2023 г. до 17%.

"Постоянни" поддръжници на войната са тези, които едновременно са изразили подкрепата си за инвазията (не искат войските да бъдат изтеглени от Украйна без да бъдат постигнати военните цели на Кремъл) и смятат, че приоритет на бюджета трябва да бъдат въоръжените сили.

Броят на "последователните" поддръжници на мира - т.е. тези, които не подкрепят войната (искат изтегляне на войските) и казват, че социалните разходи, а не военните, трябва да бъдат бюджетният приоритет на Кремъл – остават приблизително същите през последната година, на 19% днес в сравнение с 20% през февруари 2023 г. Проучването споменава, че може да има 2,44 процента грешка.

След две години тежки загуби на войски, които към събота бяха 409 010, според Киев, макар и непроверени от Newsweek, се очаква Путин да обяви нова вълна от мобилизация след изборите, започващи на 15 март.

В събота руската полиция задържа най-малко четирима души на седмичен протест пред Кремъл от съпругите на мобилизирани войници, които настояваха мъжете им да се върнат у дома. Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г.

Проучването на Chronicles установи, че сред руснаците има съпротива срещу нова мобилизация. Само 17% подкрепиха този ход, а 29 % се противопоставиха на набора и вярваха, че вече мобилизираните трябва да се върнат у дома. Двадесет и шест процента подкрепят статуквото.

"Това е знак колко са уморени хората от войната и че са наясно, че това не отива към добро", казва Миняйло пред Newsweek.

Анкетата също попита хората какво ще очакват да се случи след изборите, ако Путин спечели и какво искат да се случи.

Ако Путин победи, 72% от руснаците очакват Кремъл да харчи повече за въоръжените сили, но само 49% желаят това.

Установено е също, че 83% искат правителството да се съсредоточи върху социалните и икономически проблеми, 58% искаха примирие с Киев, а 51% за възстановяване на връзките със Запада.

"Открихме много голяма пропаст между това, което руснаците искат и това, което очакват от Путин", обяснява Миняйло. "Ще бъде още по-голямо, когато видят какво всъщност прави Путин, защото повече от 50% от руснаците очакват, че Путин ще насочи основното си внимание към решаването на вътрешни руски проблеми в обществото и икономиката, но той няма да го направи."

"Много е малко вероятно той да спечели войната и освен това повече от половината руснаци очакват той да спечели войната в рамките на една година", казва Миниайло. "Така че хората ще бъдат още по-разочаровани. Това може да е сигнал за прозорец за някаква промяна в Русия , което за мен е единственият начин за сигурност в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
8
 
1
 
! Отговори
194 преди 2 месеца
Накой не знае какво означава самоирония, дерзай другарю! :)
193
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СБУ задържа група младежи от Черниговска и Киевска области, които се готвели да взривят американската система за противовъздушна отбрана Patriot. Според шефа на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, диверсантите са планирали да взривят комплексите с помощта на ударни дронове. "Те бяха задържани непосредствено преди мисията, когато атакуващите БЛА вече бяха сглобени. Преди това, по указание на ФСБ, те са преминали съответните операторски курсове", каза той.
192
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въздушно-космическите сили на Русия атакуваха през нощта военни цели в Украйна. Кировоградска област: Ударено е летище Канатово, унищожени са два самолета МиГ-29. Днепропетровска област: на територията на завода Южмаш в Днепропетровск е унищожен цех за сглобяване на БЛА. Удар имаше и по летището, където ВСУ разполагаше с бомбардировачи СУ-27М и склад с авиационни ракети. Атакувани са военни обекти в Харковска, Сумска и Полтавска области.
191
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Задачата е да се предотврати масово предаване на фона на стотици пленници в Авдеевка(включително ротни командири на Азов"). Междувременно от ЛБС, войници от 76-та ВДВ (въздушнодесантна дивизия) разказват два типични случая, които показват, че войниците от украинските въоръжени сили са все по-склонни да се предадат и затова през последните дни киевският наркокартел включи антикризисен режим, опитвайки се да противодейства на руските призиви към войниците от Въоръжените сили на Украйна. Но това вече не помага.
190
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
"За отрязаните глави": как Зефюрера и неговата банда се опитват да предотвратят зачестилите предавания... Кажи "Волга" на 149.2 и се върнете у дома живи... Очевидно руският призив към украинските войници да се предадат работи и режимът на Зеленски е включил режим антикриза и в този "участък" от войната. През последните десетина дни започна масово разпространение на видеозаписи с предполагаеми екзекуции на украински военнопленници от руски войници, които за да бъде пълна картината, нацистите обвиняват в истинско зверство.
189
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофоби и фашизоиди, един приятелски съвет към вас и нежните ви бандеровски души: Бийте си една кока, пуснете си Батько наш Бандера и си помечтайте за това как най - сетне Vрайх ще унищожи Русия и ще завладее целият свят и ще настъпи хилядолетно благоденствие за всички арийци.
188
3
 
4
 
! Отговори
#193 преди 2 месеца
До Анонимен 193 Сарказмът и самоиронията последен пристан на безкрайната безнадежност!
187
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости, империалистическа пропаганда! 105% подкрепят бащицата на нацията, Генералисимус Путин!
186
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярвам на всичко, което днез бг ми каже, защото съм умен.
185
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На платената мисирка н.хр глупавата пропаганда ! *** !
184
5
 
9
 
! Отговори
Мега подкрепа преди 2 месеца
За анкета, направена сред грантaджийски респонденти, 17% подкрепа са супер много.
183
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Великобритания никога няма да напусне ЕС, Британия е основоположник на ЕС и ключов играч, Великобритания никога няма да напусне ЕС, това са някакви абсолютни глyпости и безмислици.
182
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС никога няма да се разпадне, ЕС е световен играч и най-богатият и технологизно развит съюз, ЕС никога няма да се разпадне, това са някакви абсолютни глyпости и безмислици.
181
7
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 2 месеца
Поредната пропагандна лъжа!Значи няма да го изберат и ще се спре войната?Да ама не е така!
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, икономиката на ЕС минава на енергия от вятърни перки и слънчеви панели.
179
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A Украйна е загубила само 31 хиляди, и всички украинци подкрепят Зеленски и се записват доброволци.
178
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става в Брюксел? Пред сградите на Европейската комисия?
177
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A Украйна е загубила само 31 хиляди, и всички украинци подкрепят Зеленски и се записват доброволци.
176
9
 
5
 
! Отговори
нунн преди 2 месеца
Засега резултата от това СВО не е много приятен за редовия руснак или украинец. Стотици хиляди убити, парите са по-малко, живота по-тежък. Но явно смъртта няма значение - пак има поддръжници на военните действия и Путин. Кой каквото си надроби това ще сърба - няма нито една причина да стане по-добър живота в Русия в следващите години дори и да завземат цяла Украйна.
175
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На никакви социологически проучвания в Русия не може да се вярва независимо кой ги провежда. Хората там усещат как диктатурата постоянно се засилва и ги е страх да изразят открито мнението си.