В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна

Очаква се Путин да обяви нова вълна на мобилизацията
26 фев 2024 07:00, Нели Христова
316
В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Подкрепата в Русия за войната, започната от Владимир Путин, е спаднала с една четвърт през последните 12 месеца, на фона на нарастващото безпокойство сред населението относно предстоящата мобилизация, установи проучване на независим руски социолог.

Официалните резултати от общественото проучване в Русия твърдят, че отговорите на въпроса за подкрепата за войната отразяват настроенията на хората. Въпреки това изследователската група Chronicles, основана от Алексей Миняйло, руски опозиционен политик, и екип от социолози, казва, че това не е вярно. Допълва се, че хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност или от страх от репресии.

На фона на ограничаването на несъгласието от началото на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари 2022 г. Chronicles казва, че неговите анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение за войната.

Проучването на Chronicles сред 1602 респонденти между 23 и 29 януари беше публикувано в събота на втората годишнина от войната. Установено е, че "последователната" подкрепа за войната е намаляла през последните 12 месеца, спадайки от 22% през февруари 2023 г. до 17%.

"Постоянни" поддръжници на войната са тези, които едновременно са изразили подкрепата си за инвазията (не искат войските да бъдат изтеглени от Украйна без да бъдат постигнати военните цели на Кремъл) и смятат, че приоритет на бюджета трябва да бъдат въоръжените сили.

Броят на "последователните" поддръжници на мира - т.е. тези, които не подкрепят войната (искат изтегляне на войските) и казват, че социалните разходи, а не военните, трябва да бъдат бюджетният приоритет на Кремъл – остават приблизително същите през последната година, на 19% днес в сравнение с 20% през февруари 2023 г. Проучването споменава, че може да има 2,44 процента грешка.

След две години тежки загуби на войски, които към събота бяха 409 010, според Киев, макар и непроверени от Newsweek, се очаква Путин да обяви нова вълна от мобилизация след изборите, започващи на 15 март.

В събота руската полиция задържа най-малко четирима души на седмичен протест пред Кремъл от съпругите на мобилизирани войници, които настояваха мъжете им да се върнат у дома. Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г.

Проучването на Chronicles установи, че сред руснаците има съпротива срещу нова мобилизация. Само 17% подкрепиха този ход, а 29 % се противопоставиха на набора и вярваха, че вече мобилизираните трябва да се върнат у дома. Двадесет и шест процента подкрепят статуквото.

"Това е знак колко са уморени хората от войната и че са наясно, че това не отива към добро", казва Миняйло пред Newsweek.

Анкетата също попита хората какво ще очакват да се случи след изборите, ако Путин спечели и какво искат да се случи.

Ако Путин победи, 72% от руснаците очакват Кремъл да харчи повече за въоръжените сили, но само 49% желаят това.

Установено е също, че 83% искат правителството да се съсредоточи върху социалните и икономически проблеми, 58% искаха примирие с Киев, а 51% за възстановяване на връзките със Запада.

"Открихме много голяма пропаст между това, което руснаците искат и това, което очакват от Путин", обяснява Миняйло. "Ще бъде още по-голямо, когато видят какво всъщност прави Путин, защото повече от 50% от руснаците очакват, че Путин ще насочи основното си внимание към решаването на вътрешни руски проблеми в обществото и икономиката, но той няма да го направи."

"Много е малко вероятно той да спечели войната и освен това повече от половината руснаци очакват той да спечели войната в рамките на една година", казва Миниайло. "Така че хората ще бъдат още по-разочаровани. Това може да е сигнал за прозорец за някаква промяна в Русия , което за мен е единственият начин за сигурност в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
117% не бяха ли там кандидата е един и подкрепата безкрайна
213
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
родшилд пykнa, нeroф'тамaмицa фaшиssтичка! Муахахахаахахахах!!!
212
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някаква "група" либеpazти направили проучване. Как, къде, сред каква група - пълна загатка. Най-вероятно са пуснали анкетка във фейса сред либерастнята. Стигнах до "...непроверени от Newsweek..." и спрях да чета.
211
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кофти статийка сте преписали, джypналя! Пак не можахте да изкарате по 30 долара премийка, пак! "...хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност..." - Хахахахаххахахаахах!!! Това направо трепе кочове с навити рога! Хахахахахахахахаааа!!! Вие мaл0yмни ли сте, бaвн0paZвиващи ли сте?
210
4
 
18
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Това е възможно само ако Русия се е научила да съживява мъртвите и също така, ако "милионната" армия на Зеленски е измислица. Но тогава възниква друг логичен въпрос: къде отидоха стотиците хиляди от мобилизираните през 2022-23 г.? И изводите идват на ум...
209
6
 
18
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Но на фронта руснаците имат приблизително 650 000. Тоест 9 пъти по-малко. Това означава, че руската армия ще бъде победена много бързо. И оттук въпросите: Защо тогава, обявяват пълна мобилизация в Украйна и хващат нещастни хора по улиците на украинските градове? В края на краищата руснаците, с такава аритметика, скоро ще капитулират. Защо руснаците успяват да атакуват в няколко сектора едновременно, създавайки огромно числено превъзходство навсякъде (според "азовците" край Авдеевка, 1 към 7).
208
7
 
15
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Аритметиката на Зефюрера: ако е вярна, тогава защо има тотална мобилизация в Украйна...Мнозинството от украинците, които чуха "откровенията" на Зеленски за загубите на ВСУ и ВС на РФ, според за които се твърди, че армията на Зефюрера е загубила 31 000, а руснаците 180 000 си задават този въпрос. Ако приемем, че всичко е така, тогава излиза, че на всеки убит украински войник падат 6 руснаци. И като вземем предвид факта, че според по-ранните изявления на Зе и бандата му, те имат "милионна армия", руснаците, се нуждаят от 6 000 000 войници, за да доведат войната до "равенство".
207
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 1 "Това е повратна точка, преломен момент в способността на САЩ да проектират себе си - нашите сили, нашите пълномощия, нашите способности в света" - което преведено означава - официално и реално признание за тотален провал на бай Дън и Блинкен.
206
0
 
0
 
! Отговори
213 преди 2 месеца
Ти пък какво се обиди сега, човек не може да си говори с теб
205
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Южнодонецко направление, Угледарски район. ВС на РФ окончателно се укрепиха в Победа и започнаха движение по трасето откъм страна на Константиновка. Движат се на юг от Победа. В Новомихайловка ситуацията се развива бавно. Руските бойци продължават да щурмуват позиции на зомбитата в населената зона, атакувайки от североизток, изток и югоизток. През последното денонощие няма сериозни подобрения. Зомбитата на киевската хунта също периодично атакуват, понякога дори с бронирани машини, но без резултат.
204
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Запорожие. ВС на РФ се окопават в централната част на Работино (доколкото е възможно в тези руини). Зомбитата на киевската хунта заемат позиции на север и използват FPV дронове и квадрокоптери с катапулт за хвърляне на боеприпас. Като цяло ВС на РФ упражняват натиск по цялата линия на бойно съприкосновение в Ореховския сектор и изтласкват зомбираната по натовски стандарт биомаса към Новоданиловка и Мала Токмачка.
203
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече загубите на украинските въоръжени сили по време на СВО "нискоразрядна лъжа". Тези числа изненадаха всички, включително западните медии и самите украинци. Някои източници твърдят, че цифрите са реални, но има нюанс. Още десетки хиляди от убитите не са признати за мъртви, за да не се плащат обезщетения, а около сто хиляди от убитите са обявени за изчезнали. Така че Зеленски изрази официална информация, която е далеч от реалността.
202
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевское направление. На южния фланг продължава разчистването на селището Северное. Редица руски Telegram канали съобщават за пълното освобождаване на селото, но от място пишат, че в селото все още се водят боеве. Междувременно подразделения на ВС на РФ вече се приближиха до източните покрайнини на селището Тоненькое. След пълното зачистване на Северное, руските бойци ще преминат към атаката на Тоненькое. В Ласточкино ВС на РФ продължават разчистването на територията. Основните действия на киевската хунта в това направление са миниране на района и периодични атаки с FPV дронове по позициите
201
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украински източници признават, че не е било възможно да се създадат никакви отбранителни позиции след отстъплението от Авдиевка. Положението на отстъпващите подразделения на киевската хунта в Тоненькое, което се твърди, че е почти наполовина контролирано от ВС на РФ, се оценява като критично.
200
1
 
9
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
"Когато отидохме там, казахме на украинския народ: Америка няма да ви изостави. Сега Украйна се нуждае от повече помощ - от повече артилерийски снаряди, повече оръжия и повече противовъздушни боеприпаси, за да прекъсне руските мрежи за доставки". И какво толкова изплаши сенатора в Украйна?
199
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Едно украинско поражение срещу Русия би имало опустошителни последици в САЩ. След посещението си в Украйна лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър направи гръмко изявление за необходимостта от бързо спонсориране на режима в Киев. Шумър нарече тази година "определящ момент в историята на света". Според него, ако Киев бъде победен, ефектът от победата на Русия може да унищожи дори САЩ. "Това е повратна точка, преломен момент в способността на САЩ да проектират себе си - нашите сили, нашите пълномощия, нашите способности в света", каза той.
198
0
 
8
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
"Тази битка ще бъде дълга и ще изисква допълнителна помощ. В един момент кранът ще спре - може би скоро и това ще спре помощта и ще подпечата съдбата на Украйна."
197
0
 
6
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Най-доброто, което Украйна може да направи сега, е да се бори с Русия и да постигне споразумение чрез преговори, което ще й позволи да запази своя суверенитет, териториална цялост и сигурност от повторна специална операция. "Дори това положение сега може да изглежда нереалистично", се казва в статията. Конфликтите в Близкия изток, напрежението в Тайван и умората на американските политици от финансирането на войни на други континенти са сред аргументите, че нов пакет от помощи от 60 милиарда няма да реши проблемите на режима в Киев.
196
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Украйна няма шанс да спечели дори с подкрепата на Съединените щати - The Hill. "Две години по-късно реалноста е такава, че Украйна няма начин да победи, поне в смисъл да изтласка ВС на РФ обратно към линиите контролирани от тях през 2021 г. След като украинските войски изоставиха Авдиевка след най-тежките боеве в цялата война (най-значителните загуби или постижения за двете страни за девет месеца), почти всички предимства отидоха в Русия. Украйна е изтощена и числено превъзхождана и се опитва с всички сили да събере нови войски.
195
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Кривой Рог военнослужещ от въоръжените сили на Украйна, който е в руски плен от две години, получи призовка. Служителите на TЦК пъхнаха на вратата призовка с надпис "Внимание! Търси се" на името на военнослужещия от украинските въоръжени сили Виталий Сенченко. 24-годишният Сенченко е заловен при освобождаването на Мариупол. Пленникът ще трябва още да се помисли дали да се върне у дома.