Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години

Русия трябвало да атакува украински енергийни обекти в отговор на ударите на Киев
12 апр 2024 07:00, Елка Василева
129
Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна, предаде ДПА.

Русия няма да бъде поканена на конференцията, но в същото време ще стане ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва, заяви Путин по време на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

Още по темата
"И тъй като ние не отиваме там, сега хората казват, че ние отказваме да преговаряме", заяви Путин и сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум", добави Путин.

В сряда руското посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла, като е прекъснала преговорите преди две години - малко след началото на войната.

Другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, предположи Путин.

Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент.
 
Сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Зеленски призова за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

Путин заяви още,  че Русия е била принудена да започне да атакува украински енергийни обекти в отговор на атаките на Киев по руски обекти, предаде Ройтерс.

"За съжаление наблюдавахме серия от удари по нашите енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим", цитират  руските информационни агенции казаното от Путин пред президента на Беларус Александър Лукашенко.

Путин заяви, че нападенията са част от целта на Русия за "демилитаризиране" на Украйна, тъй като атаките са засегнали военната промишленост на  Киев.

"Ако всичко се върти около решаването на въпросите, за които говорихме в началото, в енергийния сектор те са свързани наред с други неща с решаването на една от задачите, които си поставихме, а именно демилитаризацията. На първо място, ние изхождаме от това, че по този начин влияем на военнопромишления комплекс - отбранително-промишления комплекс на Украйна, и то пряко", каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия се е въздържала от извършване на подобни атаки през зимата "от хуманитарни съображения", предаде Ройтерс.

От своя страна на срещата Лукашенко заявил, че Беларус е готова да участва в процеса на мирно уреждане на ситуацията в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Така че в този случай аз абсолютно подкрепям мирния процес, от който Русия никога не се е отказвала - и днес, наред с други неща", заяви беларуският президент.

Москва е готова за конструктивен диалог по украинското урегулиране, но няма да позволи налагането на позиции, които не се основават на реалностите, предупреди пък руският президент.

 "Нашата цел не е да поставяме всички в трудно положение. Напротив, ние сме готови да работим конструктивно", увери Путин в разговора с беларуския си колега Александър Лукашенко, визирайки уреждане на украинската криза.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
13
 
! Отговори
В резюме: преди 1 месец
Цитирам - "Посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата"..........Какво да добавим след това малоумно изявление?
64
14
 
1
 
! Отговори
е то и с тец преди 1 месец
и без е все едно . двете страни имат мнение . искат да ударят крим , а удрят кораби , танкове, петролните рафинерии , цивилните автомобилисти . Нямали . Нямат и двете страни . днес пак ще ударят някой тец . зелиски не е хуманен . бадън води отново .
63
8
 
21
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Все пак трябва да се попитаме ,украинците не са ле щастливци че руснаците не действат по американския модел в Югославия или още по-лошо -по израелския модел в Газа!?...А за Израел няма нито осъждане с разни декларации,нито санкции,нито ембарго,нито наказателен съд в Хага и т.н!?...А Хамас колко са добри е съвсем друг въпрос!
62
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ ще имат голям грях , ако допуснат ако нечовеците да не бъдат бити.
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябвани и мнението на другия, с името Володимир
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искаме руския ботуш, искаме си американския ***
59
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Путин и Байдън кой е по-възрастен????
58
16
 
16
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Путин го тресе старческата истерия, възрастни хора не са за тези постове, никак не са.Дано Бог се намеси и този самозабравил си диктатор бъде поставен на мястото си!Той щял..., какво ще правиш ве като утре Господ може да реши да те прибере. Всеки ден е последен, всеки ден трябва да се вършат добрини или поне да не пречиш на добруването на останалите, що се касае за праведния път!
57
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До погнусакакви интереси ве. Тук въпросът опира САМО ДО ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ! Вие искате ли да се върнете в под руския ботуш? Там или си беден или си богат! Мерси, аз не искам. Слава на Бога, че се намериха добри българи да изнесат скритата информация за издевателствата на СССР над България. Всичко сме си платили се оказа, платили сме си за помоща им да ни освободят, нищо не им дължим, НИЩО!
56
12
 
13
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
,,Русия трябвало да атакува украински енергийни обекти в отговор на ударите на Киев.... а този Е диот защо не си отговори на въпроса защо Украйна удря,да не би тя да е навлязла в Русия и ако целта на *** и тата е да свалят Зеленски защо причиняват беди на обикновените хора като ги избиват ,оставят без ток,рушат ум домовете,училищата
55
15
 
18
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Русия не е поканена и никога няма да бъде поканена никъде, защото тия въшкарници никой не ги иска, не стават за нищо!
54
12
 
11
 
! Отговори
ЧЕСТИТ 12 АПРИЛ преди 1 месец
НИЕ БЪЛГАРИТЕ БЛАГОДАРИМ НА САЩ ЗА ПОМОЩТА КЪМ БЪЛГАРИЯ! ЗАТОВА ЧЕ НИ ПАЗИ ОТ РУСКАТА АГРЕСИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ИЗМЕННИЦИ! ЗАТОВА ЧЕ ИМАМЕ ИНТЕРНЕТ, КОМПЮТРИ, ДАННИ И МОЖЕМ ДА ПРАВИМ НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ, ИМАМЕ БОЛНИЦИ, УЧИЛИЩА, УНИВЕРСИТЕТИ.
53
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е абсолютен факт, който вече никой не крие - дори и самите украинци... Отказът от преговорите в Турция пролетта на 2022 под чужд натиск са най-голямата грешка на украинската власт, която ще струва много скъпо.
52
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Признаците, че Зеления алигатор си отива се трупат постепенно. Все пак западът не може да го отреже изведнъж. С малки стъпчици. Да сте го виждали скоро да са го поканили някъде, засмяни и пляскащи? Лошо му се пише на малкия. То и е написано.
51
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко ли трябва да си изперкал за да повярваш, че мечо ще бъде върнат обратно в бърлогата. И как на практика ще се случи това. Така някога са си мислели франсето и мустакатият, а друго се е получило.
50
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казват, че Зеленски се друсал. Аз като чета тази статия, той Путин явно не изтрезнява от дрога-говори пълни небивалици. Като искате мир-излезте от Украйна и не влизайте повече там! Преговаряте с НАТО кой къде ще си слага бази-ако искате и в задните ви части си ги натискайте тези бази. Строят оръжия, и едните и другите, а после говорят за мир. Планетата загива, те използват полезните изкопаеми за оръжия. Срам!
49
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да имате силна армия,но дипломацията ви е слаба.По-нормално беше да свалите Зеленски и да направите проруско правителство,вместо да избивате невинни хора и осоено деца.Трябва не само мозък,но и акъл.
48
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за Ирак, Югославия, Афганистан, Сирия, Либия....кога?
47
13
 
22
 
! Отговори
До погнуса преди 1 месец
Влез в час и се образовай.Няма такава западна наглост или поне не е имало досега Заради интересите на САЩ и Англия умряха стотици хиляди украински и руски момчета.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12 АПРИЛ-Психо диспансерът скоро ще отвори, има двободни места.