Нов телескоп ще изучава тъмната енергия във Вселената

Експериментът Dark Energy Survey ще се провежда с камера ново поколение
Обновена: 13 яну 2011 09:47 | 13 яну 2011 07:24,
13
Нов телескоп ще изучава тъмната енергия във Вселената
Изображение: NASA/STSci/Ann Feild

Международен експеримент по изучаването на тъмната енергия във Вселената – загадъчна субстанция, която кара границите на космическото пространство да се разширяват с ускорение, стартира през 2011 г. Астрономите ще провеждат изследвания с помощта на оптически телескоп ново поколение, съобщава пресслужбата на Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" (Фермилаб), САЩ.

В края на годината на един от телескопите на Интерамериканската обсерватория "Серо Тололо" в Чили ще бъде монтирана оптична камера ново поколение, която ще изучава космическото пространство във видимия диапазон с безпрецедентна досега точност. Експериментът носи името "Обзор на тъмната енергия" (Dark Energy Survey) и обединява усилията на над 20 научни организации по целия свят.

"Специално конструираната за този експеримент камера с резолюция 570 мегапиксела в момента преминава последните изпитания във Фермилаб", казва Брена Флауер, един от ръководителите на проекта.

За пет години камерата ще получи изображения с висока резолюция на около една осма от звездното небе и ще измери около 300 млн. галактики, 100 000 галактически купа и 4000 взрива на свръхнови.

Това ще даде възможност на учените да използват феномена на т.нар. гравитационни лещи – отклонения на лъчи светлина под въздействието на гравитационните сили – за изучаване на параметрите на тъмната енергия. Като изследват изкривени изображения на отдалечени звезди и галактики, астрономите ще могат да разберат параметрите на такива "лещи", чиято роля играе един или друг масивен космически обект, и да определят как е разпределена невидимата маса в тази част на пространството.

Тъмната енергия е загадъчна субстанция от космическото пространство, но точно тя според учените отговаря за цялото ускоряващо се разширение на границите на Вселената. Без по-дълбоко разбиране на природата и свойствата на тъмната енергия учените не могат да прогнозират сценария, по който ще протича по-нататъшното развитие на Вселената.

Всекидневно обемът информация във вид на "сурови" снимки с помощта на камерата DES ще е около 200 гигабайта, а към края на експеримента получената информация ще е около 1 млн. гигабайта обработени изображения. Обработката ще се прави със суперкомпютъра в Националния център за суперкомпютърни изчисления в Урбана, САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
"обединява усилията на над 20 научни организации по целия свят" АЛООО БАН там ли е? Селянина от с. Сиришник приема ли? Гоце ало приемаш ли? БАН обадете се чува ме ли се Хюстън?
12
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Не мога да разбера какво я кара да се ускорява?"И учените не знаят какво я кара, затова са нарекли засега неизвесната причнина ускоряване на разширението "тъмна енергия". Да не се бъррка с тъмната материя.
11
0
 
1
 
! Отговори
3456 преди 13 години
Според тази общоприета теория за ускореното разширение на Вселената, тя първоначално се е разширила внезапно (инфлация), после е взела да се разширява закъснително (все по-бавно). А сега в момента се разширява отново с ускорение.Не мога да разбера какво я кара да се ускорява? Нали все пак има привличане, гравитация между космическите тела? Това не би ли трябвало да я накара да забави разширението си и дори да спре в един момент.Няма логика в цялата тази работа!
10
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"А сега си представете че се пързаляте по този конус, от черната дупка в центъра на нашата галактика в посока тъмната материя:)"Първо : ако си навлезъл гравитационната яма на някой обект(черна дупка) ще се пързаляш към него, а не от него към нещо друго(тъмна материя).Второ: ако се намираш вътре в галактика, не можеш да се движиш КЪМ тъмната материя, защото тя е навсякъде около теб. Всяка галактика е обвита в голям облак от тъмна материя доста по-голям от самата галактика.
9
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"издутини където се случва обратното, ускорението намалява."Не, изобщо не се случва обратното. Случва се същото което се случва в гравитационната яма на всеки обект - когато някое тяло пада към центъра на гравитацията се ускорява, а когато се отдалечава от центъра се забавя."Затова светлината образно изчезва."Не, ако беше "гравитационна издутина", светлината нямаше да изчезва. Просто ефектът на гравитационна леща щеше да е като от вдлъбната леща а не като от изпъкнала, какъвто е реално.
8
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Как ги измисли тея глупости, и защо първо не пита някой който разбира от тея неща да ти ги разясни?"Представете си че ако черните дупки са изкривени като конус в пясъка ями и ако в тях попадне нещо то се ускорява и няма как да се измъкне, в случая тъмната материя са издутини"Тва не е вярно. Гравитацията на тъмната метерия изкривява пространството по същия начин както гравитацията на абсолютно всяко друго тяло, включително и на черните дупки.
7
4
 
0
 
! Отговори
сети преди 13 години
Тъмната материя не е тъмна а просто силно изкривено пространство/време с обратен знак, подобно на черните дупки. Представете си че ако черните дупки са изкривени като конус в пясъка ями и ако в тях попадне нещо то се ускорява и няма как да се измъкне, в случая тъмната материя са издутини където се случва обратното, ускорението намалява. Затова светлината образно изчезва. А сега си представете че се пързаляте по този конус, от черната дупка в центъра на нашата галактика в посока тъмната материя:)
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пък енергията не е субстанция. Освен това не им вярвайте че Вселената се разширява с ускорение. Това което виждаме на 13 млр. св. г. не е сега, а тогава. Това което виждаме че се разширява (по-бавно) на 1 млр. св. г. също не е сега, тогава. Следователно с нарастване на възрастта на Вселената нейното разширяване се забавя.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко е объркана статията, тъмна енергия и тъмна материя са две съвсем различни неща. гравитационните лещи се получават от тъмната материя а не от тъмната енергия. Както и да е. Всъщност тези две неща са най-големия процент от маса във вселената, но за жалост са невидими. А видимата част, познатата ни материя е много малък процент от масата на вселената.
4
0
 
9
 
! Отговори
Me преди 13 години
"...суперкомпютъра в Националния център за суперкомпютърни изчисления..." ...АЙДЕ БЕ ЧАК ПА НЕКАДЪРНИ...
3
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 13 години
JiiktakS, забравил си си вибратора вътре, затова...Успех на учените!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ААааа, ще падна. Некадърнооост. Може ли бе. То бива, бива, ама чак пък толкоз. Тоя сайт толкоз ли са бедни, че не могат да си наемат един кадърен драскач. Излагация абсолютна. "Националната ускорителна лаборатория" туй ша е една лаборатория дето влизаш вътре и ти мерят ускорението :D
1
20
 
2
 
! Отговори
JiiktakS преди 13 години
Мене днеска ме заболя кръста като ставах.