Официално ви провъзгласявам за черна дупка!

Лебед Х-1 получи признанието на учените
29 юни 2011 19:09,
26
Официално ви провъзгласявам за черна дупка!
Изображение: NASA/CXC

Астрономите определиха точното разстояние до обекта Лебед X-1, който е първият признат за черна дупка.
Лебед Х-1 (Cygnus X-1, или Cyg X-1) е източник на рентгеново излъчване в съзвездието Лебед, открит през 1964 г.

Почти веднага астрономите предположили, че източникът на излъчване е черна дупка, но много специалисти считали, че доказателствата за твърдението са само косвени, а Лебед Х-1 вероятно е неутронна звезда.

Основното препятствие за признанието на Лебед Х-1 за черна дупка е било неопределеното разстояние до нея. За да бъде определено, учените трябвало да знаят каква е масата на Лебед Х-1. Този параметър се изчислява въз основа на яркостта на звездата, колкото по-ярка е тя, толкова по-голяма е масата й, съобщава Лента.ру.

Благодарение на събраните и анализирани данни от Very Long Baseline Array учените определили разстоянието от Земята до Лебед Х-1. То е 6050 светлинни години ± 400.

Според изчисленията на астрономите масата на източника на лъчение е 14,8 пъти по-голяма от слънчевата. Това е много повече от критичния предел, който разграничава неутронната звезда и черната дупка. По този начин се доказва, че първата черна дупка наистина е такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: черна дупкаЛебед Х-1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
4
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
ДЖОБА МИ Е КАТО ЧЕРНА ДУПКА.ТРЯБВА ДА ИМА ПЪК.......НИЩО НЯМА.СЕГА МИ ИЗЧИСЛИ СЛЕД КОЛКО СЛЪНЧЕВИ ГОДИНИ ЩЕ ИМА НЕЩО.
25
3
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
колегата сигурно е имал предвид клас планетарни. Иначе си прав радиуса на земята е маалко повече около 4000 мили. Но ти откровенно искаш да се правиш на по-умен отколкото си. Човека е дал приблизителните цифри с ориентири спрямо небесните тела, но теб това не те интересува нали си поредния всезнайко. Евала 18 благодаря за инфото.
24
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Долната граница на масата на звездна черна дупка е някъде 2 и 3 слънчеви маси все още не е съвсем уточнена. Ако съществуват т.н кваркови и преонови звезди може да се увеличи до около 5.
23
3
 
5
 
! Отговори
ХОпа преди 12 години
С други думи, една Черна дупка , не може да е истинска МTV неутронна звезда, заради масата! Там на масата, Черната дупка започва да се налива, уригва и чалголее, никва звезда не е т'ва. Неутронната звезда колапсИра на концерти в Београд, а плътността на бучката върху масата доказва теоретично възможнстта за Големия Срив. Така Лебеда от красив травестит се срина до статут на една черно-кафява амортизирана дупка!
22
2
 
4
 
! Отговори
до пича 'физик& преди 12 години
значи с радиус 1000км са колкото Земята а ? Вземи я скъсай тази диплома и започни на ново с общата култура.
21
0
 
2
 
! Отговори
supir преди 12 години
Евалата 20, статията вече има смисъл, тъкмо се чудех как са разбрали, че не едното, а другото :)черна - не неутронна, де...
20
1
 
8
 
! Отговори
Астрофизик преди 12 години
Към колегата с теоретичната физика за образование - заяждаш се :-) Идеята е, че над определена маса след колапса си една звезда се превръща в черна дупка, под тази маса може да стане неутронна звезда. При двете опции които обославят лъчението:1. Черна дупка2. Неутронна звезданяма как да е второто (неутронна), заради масата. Какво общо имат микро черните дупки в случая? :-)
19
1
 
3
 
! Отговори
any преди 12 години
Номер 8, бъркаш се.
18
3
 
5
 
! Отговори
do 11 преди 12 години
Аз понеже съм необразован имам някакво висше по теоретична физика и квантова електроника но да попитам каква е тази маса отгоре и отдолу ? А относно размерите да ви дам една кратка справка. 1. Микро черна дупка - Маса=масата на луната - радиус - 0.1мм2.Звездна черна дупка - маса=10сл. маси- радиус - 30км 3. Средна по маса черна дупка - маса=1000 сл. маси - радиус - 1000км = колкото земята4. свръх масивни черни дупки - маса от 100 000 до 1 000 000 000 сл.маси - радуис от 0.001-10 ас. единици
17
2
 
3
 
! Отговори
MBMD преди 12 години
Просто в статията са забравили да оточнят приблизителните размери на "лебед"-а.Например, за да може Слънцето да се превърне в черна дупка то трябва да се свие до радиус 3км спрямо сегашния от 700 000км (плътността ще е 233 000 пъти по голяма). Щом масата на Лебед Х-1 е само 14.8 пъти по голяма от тази на слънцето, и е черна дупка, напражете сметка колко е малък този обект.
16
4
 
5
 
! Отговори
sawall преди 12 години
до Калоян: пича от 8 си мисли за свръхмасивните черни дупки, които често се намират в средата на галактиките. Една черна дупка може да има маса минимум 8 пъти масата на Слънцето. Или много по-малка (на теория), ако успееш да сгъстиш материята достатъчно, което е изключително трудно. Всеки обект има гравитация в зависимост от масата си, черните дупки имат силна гравитация само ако си мн мн близо до тях (примерно 100км). Слънцето има радиус от 700 000км.
15
6
 
7
 
! Отговори
SS преди 12 години
Е не мога да се въздържа - черна дупка е правителството ни, а скоро и цялата ни държава.
14
3
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Как трудно ми се връзват понятията лебед и черна дупка / едното много красиво и бяло, другото страшно и черно /...
13
15
 
9
 
! Отговори
Калоян преди 12 години
Не мога да разбера защо давате минуси за коментар 8 ?? Човекът е прав! Масата на една черна дупка е милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето! Иначе нямаше да има такава чудовищна гравитация и да повлича всичко в себе си. Замислете се малко преди да давате минуси. Пича дава супер акуратно уточнение!
12
5
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Който влезе в една...черна дупка и след това бъде...изплют,остава безсмъртен;каква ли му е...файдата,като другите са временни и ще го...оставят сам.
11
4
 
14
 
! Отговори
Коперник преди 12 години
Масата на черната дупка е ограничена отдолу,не и отгоре!!!Минимума е 4 сл.маси-а най голямите са милиарди сл.маси!!
10
7
 
4
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
Едва ли е черна дупка...аз не вярвам
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не си разбрал, защото имаме статия преписана от друга медия, без грам идея самия "автор" на статията да разбере за какво става дума. Вероятно утре като я прочете сам, няма да знае, че той/тя я е писал/а
8
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе нещо се бъркам. Масата на черна дупка не е ли милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето?!
7
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по-голяма черна дупка от ГЕРБ нема бате