Учени засякоха частици, по-бързи от светлината

Шокиращи резултати от експериментите с Големия адронен колайдер
Обновена: 23 сеп 2011 11:37 | 23 сеп 2011 08:50,
158
Учени засякоха частици, по-бързи от светлината
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени засякоха елементарни частици неутрино със скорост, малко по-висока от тази на светлината, смятана досега за непреодолима граница, предаде Франс прес, като се позова на френския Национален център за научни изследвания.

Частиците неутрино са преминали 730-те километра, които отделят Европейския център за ядрени изследвания в Женева от подземната лаборатория в Гран Сасо, Централна Италия, със скорост от 300 006 км/сек - с 6 км/сек по-висока от тази на светлината.

С други думи, неутрино са преминали финалната линия с преднина от 20 метра, отбелязаха френските учени.

Според теорията на относителността на Айнщайн това би трябвало да е невъзможно.

Физици от базирания в Париж институт определиха този резултат като напълно неочакван. Той е бил проверяван в продължение на шест месеца от специалисти, участващи в международния експеримент "Опера", макар че предстоят нови тестове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
До 154 преди 12 години
Е па като го знаеш от малък, що не отиде да им го обясниш на учените. Щяха и нобелова награда да ти дадът.
155
0
 
0
 
! Отговори
До 156 преди 12 години
Не бъркам религията с вяата. Когато не знаеш нещо и си измислиш отговор който ти харесва и го приемеш на вяра без доказателства, това е грешно.
154
0
 
0
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
Не бъркай религията с вярата. Религията е некакъв начин на контрол, докато вярата те прави човек, и то свободен. Помисли малко, аз може и да бъркам, ама с вяра се живее по лесно.
153
1
 
1
 
! Отговори
johny преди 12 години
Абе хора, някой има ли престава какво казва теорията на относителноста за скороста на светлината???? Тази статия е преписана във всички бг медий без грам обяснение( то в бг не остана някои да обясни нещо подобно). Както и е де, скороста на светлината е пределна само за частиците с МАСА, другите могат да си летят както си искат, а въпроса за масата на неутриното е май по-сложен от тази за скороста на светлината.
152
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
Крайно време беше да излезе наяве една от малкото, но решаващи грешки на дядо Алберт. От малък го чакам...
151
0
 
2
 
! Отговори
светльо преди 12 години
Все още не ясно до колко тези частици изобщо да по-бързи от светлината! Според учените трябва да минат още много тестове и опити преди това да се потвърди. Ето четете тук:
150
1
 
2
 
! Отговори
До 151 преди 12 години
Съгласен съм с почти всичко, което си казал освен това:"Колкото до религията, науката винаги ще има неща които няма да може да обясни и затова е нужна вяра в нещо"Вярно е че винаги ще има неизвестни неща, но това не е причина да се вземе нещо на вяра, без доказателства. Когато не знаеш, правилното нещо е да си признаеш че не знаеш и да започнеш да търсиш отговора. Така е в науката. В религията, ако не знаеш нещо си измисляш отговора, и внушаваш си че е верен, и търсенето спира.
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе вие както си пишете не по темата що вземете да прочетете малко това което сте пропуснали от 7 клас нагоре? Хората отдавна са написали какво е днк, рнк, молекули, серни двойки, вълни, доплеров ефект и за каквото още спорите. Ако не ви се чете, а само искате да се искате по умни от някого тук избивайки комплекси по добре се върнете на порно/спорт страницата от която сте дошли. Колкото до религията, науката винаги ще има неща които няма да може да обясни и затова е нужна вяра в нещо.
148
2
 
7
 
! Отговори
алхимика преди 12 години
Това е краят на науката физика. Обявявам я за закрита!
147
1
 
0
 
! Отговори
До онбашията преди 12 години
"като знам днес каква *** *** се занимава с нАука, доста се съмнявам в резултата, предпочитам да вярвам на айнщайн, отколкото на екип учЕни. "Е па ти като си толкова остър, *** да им обясниш физиката на тези учЕни, може и нобелова награда да ти дадът.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"тия учени няма ли накрая да стигнат до извода ,че Вселената е създадена от Господ"Няма да стигнат до този извод, защото този извод е грешен, а науката систематично отстранява всички грешки.
145
2
 
2
 
! Отговори
До 144 преди 12 години
Грешиш. Мисълта е поцес и той се случва в мозъка. Влните са просто вълни. Ако мозъка излъчва някакви вълни, то те могат да бъдат само носител на информация, но не и на мисловен процес. Няма теории че мисъла може да се движи. Теория значи теоретичен модел, който обяснява накакъв необяснен феномен и който може да се тества.Това не са теории, защото нищо не обясняват, не предлагат никакъв модел, и не могат да се тестват. Освен това ползват грешна дефиниция за мисълта. Мисълта е процес а не обект.
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
OOO!! Nai posle, doblijavame se do skorostta na misalta.
143
1
 
0
 
! Отговори
Val@49, не 42, sorry преди 12 години
.
142
3
 
3
 
! Отговори
Val@42 преди 12 години
Мисълта, освен био-химичен процес в мозъка, е и вълна, с определена дължина и честота (като напр. радио-вълните). Отдавна има теории, че мисълта може да се "движи" с по-голяма скорост от всичко, изучено и доказано до сега, вкл. светлината.
141
1
 
5
 
! Отговори
Майка ти преди 12 години
Само баща ти може да тича толко бързо към кварталната кръчма !
140
2
 
4
 
! Отговори
OBSEBEN преди 12 години
ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО, САМО ГОЛФ С ПЕРНИШКА РЕГИСТРАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ ТОЛКОВА БЪРЗО!!!!!!!!!!!!!
139
4
 
0
 
! Отговори
X преди 12 години
140 мястото не е за умници и си личи по тона ти. А ако искаш мнение за "умник" отговорът е много *** учените са се "припознали", защото няма как да познаят дали неутриното, което регистрират е това което са изпратили. Земята непрекъснато се бомбардира от неутрино, просто случайно неутрино е засечено в изследвания времеви интервал случва се 1 път на 20 милиона, вероятността е по-малка от това да спечелиш шестица от тотото, така че това е обяснението, което не означава, че Айнщаин е прав...
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
139 *** КОМЕНТИРАТ ТАКА УВЕРЕНО ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО ДОРИ САМИЯТ ЕКИП ОТ УЧЕНИ НЕ СМЕЕ ДА КОМЕНТИРА ТАКА УВЕРЕНО... ЗА КАКВО МОЖЕМ ДА СИ ГОВОРИМ ПРОСТО КУП ***
137
6
 
2
 
! Отговори
X преди 12 години
Единственото абсолютно нещо в цялата вселена, вярвахме че е скоростта на светлината, на базата на това беше направена цяла теория за пътуване във времето, за сплескване на материалните обекти при скорости близки до скоростта на светлината, сега май ще се окаже, че в природата няма нищо абсолютно и всички теории ще рухнат. А в началото са вярвали че скорости над 100км/ч са опасни за човешкото здраве, почти по същото време е наложена е идеята за максималната скорост в природата...