Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?

Въглеродният му отпечатък е 8%
17 дек 2018 18:15, Нели Христова
72
Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?
Снимка: Flickr

На където и да се обърнем, ще видим нещо построено от цимент. Той е най-използваният строителен материал, създаден от човека и вторият най-използван ресурс след водата. Но както почти всичко, което е удобно и лесно за употреба, циментът има огромен въглероден отпечатък, твърди BBC.

Още по темата

Според ново проучване на Chatham house, 8% от въглеродните емисии са причинени именно от производството и употребата на цимент. Ако материалът беше държава, щеше да е третата най-замърсяваща нация на света, след Китай и САЩ.

Циментът излъчва повече емисии от авиацонното гориво (2,5%) и е на път да стигне въглерода, бълван от аграрния бизнес (12%). Но за сметка на това е най-здравият материал за строеж, евтин е и може да се произведе почти навсякъде.

С него се строят от грозни паркинги, до най-красивите сгради на света като Пантеона в Рим, големината на чийто купол е все още ненадмината.

Между 2011 и 2013 година Китай е използвал повече цимент, отколкото САЩ през целия XX век. А благодарение на усилените строителни дейности навсякъде по света, употребата на материала скача постоянно всяка година.

Ала не само самото производство на цимент вдига много прах и вредни емисии във въздуха, но и необходимостта от използването на огромни пещи, които имат нужда от много енергия, допринася за въглеродния отпечатък, който строителният материал оставя върху атмосферата.

С влизането в сила на Парижкото споразумение за климата, тези въглеродни емисии трябва да спаднат с 16%, но това трудно би се случило, предвид бума на строежи в целия свят.

Според Chatham house все пак има някакъв напредък – енергосъобразяващи заводи, захранвани от зелени, вместо твърди горива. Така въглеродните емисии за един произведен тон спадат на 18%. Но предвид сегашните обстоятелства, това е лимитът, който индустрията може да достигне в усилията си в борбата за климата.

Над 90% от въглеродния диоксид от произвеждането на цимент идва от процеса на подгряване, като само през 2016 г. излъчените емисии са 2,2 милиарда тона. Този процес е незаменим в създаването на строителния материал и именно тук силите на индустрията се изчерпват.

Има предложения за нови начини на производство, но те не са особено ефективни. Има нови видове цимент, които пък не са толкова здрави. И дори и да се достигне до някакво решение -  без намесата на правителствата, промяната няма да се случи в нужния срок. А времето за спасяването на планетата ни става все по-малко и по-малко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Упс,грешка,исках да кажа,че прясната сладководна вода намалява в световен мащаб.Солена и замърсена вода има колкото щеш.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТези радиоактивни сметища и фракинга замърсяват водите,подземите води също,а водата на планетата намалява напоследък - факт!Украиците не искаха радиоактивно сметище и затова застреляха един украински фашист,който беще против,мислиш ли,че самите украинци изобщо имат думата и определят цена?Съмнявам се.Там всичко се нагала насила,никой не ги пита какво искат.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Ми то в Украйна има десетки открити сметища за радиоактивни отпадъци-танкове,хеликоптери,камиони всякаква теника и парчета от метал а също така и доста радиоактивни изкуствени хълмове. Цяла Европа не си кара отпадъка в Африка просто местните го купуват на най-ниска цена и затова така.Ако вдигнат цените няма да им го карат.Те не вдигат цените защото са много народ и трудът е евтин.Като са много павианите на клончето те правят още @@ мамунки за да има кой да бачка евтино.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 42Как ще ликвидираш неграмотността в държава с 200 милиона човека половината от които още вярват на шамани и духове?Ще трябва да установиш желязна власт-диктат да минеш през доста кръв и екзекуции и след тва да държиш властта поне 50-60 години.Това нали си представяш какъв ресурс е и какви усилия трябват на десетки милиони едновременно.По-добре да ги ваксинират и да им слагат във водата и храната вещества които ги карат да имат деца по-трудно.Например 10 пъти по трудно.Вместо 20 2.
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?--тц.. ред е на хората! те дишет и отделят въглеродни емисии, а значи затоплят въздуха и топят ледовете!Истината е, че масоните НЕ могат вече да, да контролират маса от 7 , скоро и 9 млрд... и страх ги тресе ако тази маса тръгне да помита ... всичко друго, като официален предлог са пълни глупости!1 човек може ефективно да управлява от 5 до 7 чов максимум, не повече. Ами то няма толкова масони и тези под тях, и това е "проблема"!
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се спрем АЕЦовете ,защото били опасни!Да се откажем от въглищата,самолетите,дървата за отопление!Отиваме и от отказ от употреба на цимент!!!И се отиваме към живот в землянки!Там ще топло през зимата и хладно през лятото.Освен ,ако не измислят някоя друга опасност!
40
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В страните, в които е била ликвидирана неграмотността, след това е спаднала и раждаемостта. Но на развитите страни не им пука. Единствената им грижа е да ограбят природните богатства на аборигените
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото от Европа и от други части на света си изхвърлят *** в Африка и Азия,в Украйна правят същото,застреляха някакъв,който не искаше да се строи сметище за радиоактивни отпадъци в Украйна.Представям си ако това сметище протече,както се беше случило в Германия с тяхното, как и Черно море ще се зарази,а от там и Средиземно море.В Германия дадоха 10 милиарда да го запушат,когато протече,а на гладните украинци,надали ще им дадат нещо!В Европа не трябва да има такива замърсявания изобщо!
38
4
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Кога ще се затворят ТЕЦ МАРИЦА 1,2,3 ?България има достатъчна Фотоволтаична Мощност , която може да ги замести . Да платят на САЩ няколко милиарда неустойки и да се махат .
37
4
 
10
 
! Отговори
любопитно преди 5 години
"Според изследване на WWF-Германия газовете, отделяни от една крава, вредят на климата колкото изгорелите газове на един автомобил, който изминава 18 000 километра на година. Т.е. една пета от парниковите газове в атмосферата се отделят от добитъка по полетата. "
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Най-големите бунища в света са пълни с кафяви човечета които ги палят.Цялото крайбрежие на Африка около Мавритания и Бангладеш е едно огромно сметище за токсични отпадъци.Излишно е да казвам че всички работник-клошари там имат по 20 деца.Палят отпадъци и правят още деца.
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не няма нужда от контрол на раждаемоста.Ще храните милиарди талибани и ще си светите със слънчева светлина.За пиене-ако има дъжд и ако еволюирате за пиене на морска вода.На тоя свят има няколко милиарда непотребни хора осъзнайте се.В момента всички страдаме от синдромът на спасителната лодка-пълна е претъпкана е потъва обаче я товарят още и още и в един момент лодката потъва и всички умират.Ето това е развитието на сегашната реалност.
34
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Атомните електроцентрали не произвеждат въглероден двуокис ( газ съпътстващ горенето), също и електрическите пещи. При пещите на газ се произвежда по-малко въглероден двуокис, отколкото при пещите на мазут или въглища, всичко е въпрос на технологии
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТези бедни,живеещи с по 2 долара на ден,не замърсяват планетата,не те са причината за замърсяването!Напротив,много от тях се ровят в *** и рециклират пластмасите,металите,хартията.Производителите искат бърза и голяма печалба,затова си произвеждат така продукцията,че след гаранцията продукта да се хвърли и да си купят хората нова стока, за да натрупат производителите печалби! Ето там е разковничето!От там се появява и химията и хабенето на ресурси и замърсяването и т.н.
32
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Всичко което е направено от цимент и на него въглеродни емисии.УРАААА.Някой прави много милиарди от тез емисии.Някой да е наясно в чии джоб отиват.Голяма далавера.
31
1
 
4
 
! Отговори
9099999999 преди 5 години
До Анонимен 29 Амиииии що ми се караш , аз какво съм виновен , че са приели да се изписва " оксид" ????В училище кажеш въглероден двуокис - ми не било вярно ->>> оксид . След година сменят ти учителя , кажеш - оксид - >>>> пак не било вярно Дублетни форми - нямам друго обяснение
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човечеството има нужда от контрол на раждаемоста на бедните 3 милиарда човека живеят с по 2 долара дневно но за сметка на това правят по 10-15 деца.Ако ги кастрират-химически естествено и нямат деца или имат по 1-2 максимум планетата ще се изчисти.Сега населението на Земята е 10 милиарда след 1 век ще е 40-50 милиарда а след още век 200 милиарда.Разбирате ли навсякъде ще изглежда като онова гето в Хонк-Конг където в един блок живеят 10000 клошара.
29
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Карбон се превежда като въглен или въглерод и по правилно е да се казва окис (от окисление), отколкото оксид
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли някакви психари депресанти са обявили че Планетата умира?Нали преди болката беше озоновият слой,дупката и тн.После се разбра че периодично се отваря и затваря.Сега циментът.Да не използваме цимент да не ползваме хартия да не ползваме автомобили (самолети обаче може защото най-големите фирми за самолети са американски а американските самолети са полезни не са като другите да не ползваме пластмаса,ток да не се ползва,лекарства защо е нужно и те са вредни.Още какво?Топлата вода и сапунът ?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До страничен"Оксид(остаряло окис), отменено с номенклатурата на IUPAC от 1964 г.) се нарича всяко двуелементно химично съединение на кислорода с друг химичен елемент, в което кислородът е в -2 степен на окисление"-----Браво!И не е стара дума,а е БЪЛГАРСКАТА дума!!!А сега виж корена на думата ОКИСлявам,ОКИСлява се,ОКИСлител!